Hoppa till innehållet

Försvarspolitik

Debatt: Ge unga i Sverige en framtid vi vill försvara

Bild: TT

Dagens ETC

Vi i Gröna studenter uppmanar Moderaterna att spara på krutet nästa gång de skriver talmanus, och istället fokusera på att mobilisera landet för en framtid som unga vill försvara.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Moderaterna vill väcka moder Svea så att hon hinner till värvningskontoret i tid. Från Folk och Försvars rikskonferens i Sälen predikas det om krig i när och fjärran, terrorhot och om påverkansoperationer mot vårt land – det vilas inte på hanen när Moderaterna ska visa handlingskraft. 

Det är dock något med ledarskapet som inte är så förtroendeingivande. De moderata ministrarna väcker nämligen fler frågor än de ger svar – och oro där det behövs framtidstro.

Statsministern säger sig inte vilja skrämmas – bara “tala klarspråk”. Samtidigt kan inte civilförsvarsministern sova om nätterna och Bris blir nedringda av oroliga barn. Kruxet är dock att kriget egentligen inte står för dörren, även om det tyvärr låter så på Moderaterna. Det verkliga orosmolnet är istället att det inte är våra ledare som de “vuxna i rummet” uppmanar att göra sin plikt, utan våra tonåringar. 

Trots att de på pappret styr landet så efterlyser statsministerns parti att det är vi unga som ska agera. Men än så länge är det enda nya att vi ska “förbereda oss mentalt”, att 16-åringar ska vara “beredda på att göra sitt” samt att fler 19-åringar ska kallas till mönstring – även om de inte vill. Enligt SVT kan antalet ofrivilliga 19-åringar vara så många som 6 000 av de 8 000 som kallas in 2024. 

Trots den påkallade uppmärksamheten verkar det alltså inte som att Ulf Kristersson (M) och kompani har så mycket konkret att tillägga, varpå de nu kritiseras för att vara krigshetsare – eller “krigsdårar” som de kanske snarare hade kallats i Finland.

Vi gröna är inte emot ett fullgott försvar. Självklart ska Sverige motverka de krafter som vill oss ont – och ingjuta förtroende hos oss som tror på fred. Ett starkt totalförsvar kan dessutom rädda liv i tider av mer frekventa naturkatastrofer och extremväder, varpå Miljöpartiet var berett att avsätta 1,8 miljarder mer än regeringen till försvaret 2024.

Så varför tycker vi att de moderata slagorden slår fel? 

Jo, i sin hets att verka handlingskraftig i tider av sviktande opinion, missar ministrarna något de fortfarande inte har fått ordning på, nämligen att verka enande. För gott ledarskap handlar om att leda “by example”, att leda från första ledet och inte minst om att vara konkret – om att “tala klarspråk” som statsministern själv kanske skulle ha sagt. 

Istället har Moderaterna gjort sig kända för att konsekvent peka finger – mot Miljöpartiet, Socialdemokraterna och varför inte mot sjukskrivna, funktionsnedsatta och studenter? 

Inte ens under Folk och Försvar kunde statsministern hålla sig från att så split, när han antydde att svenskar med utländsk bakgrund inte har samma försvarsvilja – trots att fakta pekar på motsatsen.

Vi – de yngre generationerna – är förlorarna på Moderaternas bristande ledarskap. Det är inte vi som har skapat bostadsbristen, gängkriminaliteten och ungas psykiska ohälsa. Det är inte vi som har skapat artdöden, miljöförstörelsen eller klimatförändringarna. Ändå förväntas vi laga den trasiga värld äldre generationer har lämnat oss. Nu med gevär försvarsministern köpt in – i skyttegravar vi själva ska gräva.

Det är inte genom tvång, oro och vapenskrammel man skapar ett starkt försvar.

Det är inte genom tvång, oro och vapenskrammel man skapar ett starkt försvar – det är genom att skapa ett land och ett folk som är värt att försvara. Vi i Gröna studenter uppmanar därför statsministerpartiet Moderaterna att spara på krutet nästa gång de skriver talmanus, och istället fokusera på att mobilisera landet för en framtid som unga vill försvara. 

Ämnen i artikeln