Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Ge afghanerna amnesti – och fortsätt med bistånd

Afghanska familjer evakueras från  Kabul till en flygplats i Kosovo.
Afghanska familjer evakueras från Kabul till en flygplats i Kosovo. Bild: Bild: Visar Kryeziu/AP/TT

Dagens ETC

Med amnesti för dem som flytt från Afghanistan, beredskap för att ta emot fler flyktingar undan talibanernas hårdföra styre och med fortsatt bistånd som går till de fattiga i landet kan ­Sverige återupprätta en politik för ­internationell solidaritet
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Det mänskliga lidandet i Afghanistan är fruktansvärt. Talibanerna står för fanatism och kränkningar av mänskliga rättigheter i en omfattning som det finns få motsvarigheter till. För deras brott och deras styre på 90-talet finns inga ursäkter. I och med talibanernas maktöver­tagande finns därför en befogad oro att talibanernas hårdföra tolkning av sharia nu ska genomföras igen. Det kommer i så fall att påverka människors vardag på ett genomgripande sätt.

Den afghanska civilbefolkningen är en av världens allra fattigaste och mest utsatta. De har utsatts för övergrepp och krig i 40 år. Den humanitära situationen är alarmerande. Matbrist hotar och FN varnar att hälften av alla barn under fem år riskerar akut undernäring.

Att människor idag inte kan av­visas till Afghanistan måste ­betraktas som självklart. Vi i ­Verdandi ansluter oss till den allt starkare rörelse som kräver att amnesti ges för dem som flytt Afghanistan. De kan inte tvingas återvända och bör beviljas permanenta uppehållstillstånd genast. Endast med uppehållstillstånd kan riktig integration börja och människor ges möjlighet att ordna sin egen försörjning.

Talibanerna är en extrem funda­mentalistisk politisk rörelse. Under deras förra tid vid makten genomfördes en hård regim som inskränkte människors frihet på alla grundläggande sätt. Särskilt riskerar kvinnor och flickor att drabbas av talibanernas styre. De senaste 20 åren har fler kvinnor kommit ut i arbetslivet och kunnat utbilda sig.

Det är nu avgörande för Afghani­stans framtid att sjukvården inte raseras. Förlossningsvård kan inte sättas på paus. Utbyggd mödravård har gjort att mödradödligheten så mycket som halverats i Afghani­stan de senaste 20 åren. Det är inte konfliktvåld som skördar flest människoliv i Afghanistan – det gör fattigdom och sjukdomar.

Utbildning går inte förlorad. Alla de som har gått igenom skolan – de har gått igenom skolan. Det är något alla bär med sig hela livet. Även skolorna måste garanteras att fortsätta ge utbildning till Afghani­stans barn och ungdomar.

Därför är det helt nödvändigt att biståndet fortsätter. Självklart ska biståndet inte tillfalla talibanregimen eller krigsherrarna, men Svenska Afghanistankommittén har visat att man kan omvandla biståndet till verksamhet som gynnar människor utan att gå talibanerna till mötes.

Med amnesti för dem som flytt från Afghanistan, beredskap för att ta emot fler flyktingar undan talibanernas hårdföra styre och med fortsatt bistånd som går till de fattiga i landet kan Sverige något återupprätta en politik för internationell solidaritet. Endast så kan vi hjälpa det afghanska folket.