Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Förlorade år för klimatet om M och SD får styra

"Tillsammans med regeringen har vi gjort mycket för klimatet via budgeten. Det handlar om allt från solceller till klimatinvesteringar. Men det räcker inte, det räcker inte på långa vägar." skriver Jonas Sjöstedt, partiledare för Vänsterpartiet
"Tillsammans med regeringen har vi gjort mycket för klimatet via budgeten. Det handlar om allt från solceller till klimatinvesteringar. Men det räcker inte, det räcker inte på långa vägar." skriver Jonas Sjöstedt, partiledare för Vänsterpartiet Bild: Bild: Johan Nilsson/Pontus Lundahl/TT

Dagens ETC

Sommarens extremväder har gjort att många till slut har insett att klimatfrågan gäller här och nu. Det är djupaste allvar, och det brådskar.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

De närmaste åren måste vi ha den politiska kraften att göra förändringar som verkligen minskar utsläppen. Jag vill det för allas skull, men det är också helt personligt. Jag vill det för att det avgör mina egna barns framtid.

När vi i vänstern söker lösningar så söker högern och Sverigedemokraterna bortförklaringar. Efter att torkan och bränderna drabbat landet går Moderaternas landstingsråd i Stockholm, Irene Svenonius, ut och kräver borttagen flygskatt och att Arlanda ska byggas ut. De har inget sett och inget lärt.

Klimatet kräver röd politik för en grön omställning. För det krävs en rödgrön regering – om Moderaterna och SD får styra Sverige så väntar förlorade år för klimatet. Jämför det med Vänsterpartiet som har den radikalaste klimatpolitiken av riksdagens partier. När Naturskyddsföreningen rankar vilka partier som varit bäst för miljön under mandatperioden så kommer Vänsterpartiet etta.

Tillsammans med regeringen har vi gjort mycket för klimatet via budgeten. Det handlar om allt från solceller till klimatinvesteringar. Men det räcker inte, det räcker inte på långa vägar. Utsläppen minskar inte alls i den takt som behövs. Det måste bli slut med småduttandet, det behövs rejäla politiska förändringar.

Klimatet måste helt enkelt få styra andra delar av politiken, som till exempel de statliga företagen. Det håller inte att ena dagen subventionera elcyklar och nästa dag sälja Vattenfalls kolgruvor med möjlighet att släppa ut 24 gånger Sveriges utsläpp. De statliga företagen måste användas i klimatomställningen. Alla subventioner som bidrar till klimatutsläpp måste också avvecklas snabbt.

Oljebolagen och andra delar av fossilkapitalet står i vägen för förändringen. Ett företag som Lundin Petroleum bidrar inte bara till klimatproblemen, de anklagas också för folkrättsbrott och för att tysta vittnen om de brotten. I det företaget finns våra pensionspengar från AP-fonderna och svenska bankers pengar placerade. Alla investeringar måste dras ur fossilindustrin och istället satsas på det förnybara. Låt våra pengar tala för vår planet, det har effekt.

Vi måste sätta in åtgärder inte bara för att bygga alternativ utan också sätta en gräns för de fossila bränslenas användning. Efter 2025 vill vi i Vänsterpartiet att nya bilar som drivs med fossila bränslen inte längre ska kunna säljas i Sverige. De riktigt stora utsläpparna i landet, som SSAB, måste få snabb hjälp att ställa om sitt fossilberoende. Därför föreslår vi en grön investeringsbank med 100 miljarder kronor i kapital.

Att den enskilde tar sitt klimatansvar är utmärkt, men klimatfrågan kräver politiska lösningar. Själv väljer jag tåget och jag tycker att flygskatten är bra och bör vässas. Men vi måste sänka priserna på tåget för att även den med låga inkomster ska kunna välja det. Det kan vi göra genom politiska beslut.
Vi måste bygga nya spår för snabba tåg. Vi måste förstatliga underhållet av järnvägen. Det är obegripligt att regeringen har bromsat när vi har drivit på. Privatiseringen och uppstyckningen av järnvägen är ett fiasko som starkt bidragit till förseningar och därmed försvårat tågåkandet.

För att klara klimatfrågan måste politiken och samhället ändras på riktigt. Vid det här laget borde det vara uppenbart att vi inte kan låta vår framtid bestämmas av marknaden och illusioner om evig tillväxt frikopplad från planetens begränsningar. De tar helt enkelt inte hänsyn till mänsklighetens livsförutsättningar, bara till vinsterna. Vinstmaximering och fossilindustrin måste maka på sig. De rikaste som orsakar störst utsläpp måste ändra sin livsstil mest. Hoppet föds i handling, vi är redo att handla.