Debatt. .

2017-09-30 04:00
  • Den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen marscherar genom Göteborg under en tillståndslös demonstration.  Bild: Björn Larsson Rosvall/TT
    Den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen marscherar genom Göteborg under en tillståndslös demonstration. 
  • Allan Stutzinsky, ordförande i judiska församlingen i Göteborg.
    Allan Stutzinsky, ordförande i judiska församlingen i Göteborg.

Fördomarna mot judar är tillbaka med full kraft

I dag är säkerhetsfrågan central vid alla judiska sammankomster. Förintelsen blev inget vaccin mot antisemitism – fördomarna är tillbaka med full kraft. Det skriver veckans debattör Allan Stutzinsky, ordförande i judiska församlingen i Göteborg.

 

Judar i Europa har tvingats leva med att vara måltavlor för många grupper. Säkerhetsfrågorna har blivit centrala. Alla sammankomster måste bevakas. Inför varje gudstjänst måste särskilda säkerhetsåtgärder arrangeras. Barn i judiska skolor och förskolor måste skyddas av inhägnader och vakter. Utflykter är inte att tänka på. Även äldreboenden måste bevakas.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Många trodde att nazismen med sitt storskaliga och mekaniserade försök att förinta alla judar innebar en effektiv vaccination mot antisemitism. Det höll ett tag. Även under den tiden bubblade emellertid antisemitiska föreställningar under ytan.

Nu är fördomarna tillbaka med full kraft. Politiska partier och organisationer som inte bara är främlingsfientliga i största allmänhet, utan direkt nazistiska, växer fram i hela Europa.

Nazisterna ordnar marscher och demonstrationer där de på olika sätt försöker efterlikna Hitlers horder. Yttrande- och demonstrationsfriheterna är viktiga och generösa. Gränsen sätts, sägs det ofta, vid hets mot folkgrupp.

Hets kan betyda att man uppmanar till våld mot en folkgrupp, men det kan också innebära att man mer inlindat, med uppträdande, kodord och symboler, visar vad man vill. Nazismen är rasistisk. Redan genom att nazister öppet och oblygt tågar genom gatorna med krav på rasrenhet och slagord om att rensa landet, uppkommer emellertid ett hot mot alla oss som inte passar in i den mallen.

Många judar känner i dag en djup oro. Krafter som vill förneka oss den grundläggande rätten till liv gör sina röster hörda. Det finns människor bland oss som var med förra gången som nazisterna försökte förverkliga sitt rasistiska projekt, och då var på god väg att lyckas. Överlevarna känner igen sig.

De antisemitiska föreställningarna och fördomarna finns emellertid inte bara hos nazister och högerextremister. I arabvärlden har det under lång tid spridits antisemitiska föreställningar. Dessa föreställningar är direkt knutna till nazismen. Böcker som fabricerats i syfte att elda på antisemitiska fördomar som ”Sions vises protokoll”, ges ut i ständigt nya upplagor. Adolf Hitlers ”Mein Kampf” är i delar av arabvärlden en bestseller.

Islamistiska terrordåd i Europa är ofta riktade mot judiska mål. Attacken mot synagogan i Köpenhamn utfördes av islamister, medan attacken mot judiska föreningens lokaler i Umeå utfördes av nazister.

Det paradoxala är att nazismen och islamismen bekämpar och göder varandra, samtidigt som båda är konvergerande strömningar med stora likheter. Båda kännetecknas av en våldsförhärligande föreställningsvärld, utpräglad antisemitism och krav på herravälde.

Det är möjligt att det öppna och demokratiska samhället med information, utbildning och opinionsbildning till slut kommer att kunna bekämpa och bemästra fördomarna. Till dess är det den judiska gruppen som måste betala det första och det största priset.

Den judiska berättelsen är en central del av Europas historia och kultur. Den är inte viktig bara för oss som försöker bära upp den. Den är viktig för hela samhället.

PRENUMERERA PÅ ETC HELG

Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.

Allan Stutzinsky 
Ordförande i judiska församlingen i Göteborg