Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Förbud mot tiggeri ökar trafficking

”När vi övertygas om att pengarna som vi lägger i tiggarkoppen går till brottslingar blir också de förmodade brottsoffren omänskligförklarade”, skriver Aaron Israelson.
”När vi övertygas om att pengarna som vi lägger i tiggarkoppen går till brottslingar blir också de förmodade brottsoffren omänskligförklarade”, skriver Aaron Israelson. Bild: Bild: Sveriges Radio P4/TT

Dagens ETC

”Mycket talar för att just människohandel med romska kvinnors kroppar på Malmskillnadsgatan, Rosenlund, Sorgenfri och på andra håll runt om i landet skulle öka om tiggeriet förbjöds.”
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

”Jag sitter inte här med en pistol. Hur ska jag hota någon med en plastmugg? De enda som blir rädda för mig är torskarna som vill köpa sex. Jag skriker på dem tills de springer i väg. Men jag är ingen maffia och jag är inte prostituerad.

Jag önskar att svenskarna kunde förstå att jag sitter här för att mina barn inte ska behöva göra det. Min snart 18-årige son läser till kock på yrkesskola och min 16-åriga dotter till konditor. Jag har kunnat skicka dem till skolan enbart tack vare att jag kunnat vara i Sverige och tigga.”   

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8

Mariușa, som sitter och tigger utanför en Nettobutik, blir upprörd när jag berättar för henne om vad politiker säger och debattörer skriver om henne och hennes olyckssyskon. På Göteborgs Postens ledarsida har tiggarna jämförts med prostituerade. Många drar likhetstecken mellan tiggeri och kriminella nätverk. 

Mariușa kan inte svenska, läser inte tidningen och tittar inte på nyheterna, men hon märker att attityderna hårdnat – hon får mindre pengar i dag än när hon började tigga i Sverige för fem år sedan. 

Efter en färsk människohandelsdom i Örebro tingsrätt och en polisutredning om misstänkt människohandel i samband med tiggeri i Sydsverige har debatten om tiggeriförbud blossat upp på nytt.  

Det finns alltså anledning att återigen påminna om att vi, vad tiggeriet beträffar, måste kunna hålla två tankar i huvudet samtidigt. 

1: Det finns fattiga människor som utnyttjas och samhället måste beivra den brottsligheten. 

2: Men de flesta som tigger på svenska gator gör det frivilligt och ett tiggeriförbud slår mot deras enda möjliga försörjning, snarare än mot den organiserade brottsligheten.

Det visar också den forskning som finns på området. Den största studien, som genomfördes av norska institutet Fafo 2015, visar att den överväldigande majoriteten som tigger i de skandinaviska huvudstäderna gör det frivilligt och i större utsträckning skickar sina barn till skolan. De betalar av sjukvårdsskulder och bygger hus. 

Den norska studien visar också att ett förbud får motsatt effekt – i Köpenhamn där tiggarna bannlysts har ficktjuveri och snatteri ökat. 

”Min son har ett år kvar innan han går ut skolan och min dotter blir klar om två. Men om de förbjuder tiggeriet har jag ingen möjlighet att hjälpa dem fram till examen. Min son bad mig att hjälpa honom med pengar till körkort. Han behöver det för att kunna få jobb. Men jag blev tvungen att säga att det nog inte går. Jag vet inte hur länge jag får bli kvar.” 

Redan när Mariușa kom till Sverige talade många om tiggeriet som organiserat. Avsikten var att leda allmänhetens tankar till organiserad brottslighet. Det är en gammal antiziganistisk strategi att stärka konnotationen mellan romer och kriminalitet. 

När vi övertygas om att pengarna som vi lägger i tiggarkoppen går till brottslingar blir också de förmodade brottsoffren omänskligförklarade. De töms på agens; på fri vilja och förmåga att förändra sina liv. Då blir det också lättare att skjuta dem och deras behov åt sidan. 

Det här innebär inte att de som tigger aldrig utnyttjas av människohandlare. Romer faller, liksom fattiga människor överallt, ofta offer för brottslighet. Och allt fler domar och polisutredningar mot människohandel i samband med tiggeri visar tyvärr att antalet fall, inte minst bland bulgariska romer, tycks öka. 

Men det är talande att det talas väldigt mycket om trafficking i samband med tiggeri, men mycket lite i samband med sexhandel, där mångdubbelt fler romer från Rumänien, Bulgarien och Moldavien exploateras av människohandlare på svenska gator.

Och mycket talar för att just människohandel med romska kvinnors kroppar på Malmskillnadsgatan, Rosenlund, Sorgenfri och på andra håll runt om i landet skulle öka om tiggeriet förbjöds. 

”Jag är gift och har min heder. Dessutom är jag gammal och
mina barn nästan vuxna”, säger Mariușa. “Men jag vet flera unga kvinnor från Rumänien som blivit lämnade av sina makar i Sverige. Eller som har gift sig med svinpälsar som tagit hit dem. De åker inte hem om ni förbjuder tiggeriet. De börjar jobba natt i stället.”