Debatt. .

2015-07-26 10:00
”Sverige måste följa FN:s riktlinjer och aldrig utvisa någon till tortyr” skriver representanter för nätverket Ingen människa är illegal. Bild: Thomas Winje Øijord/Scanpix
”Sverige måste följa FN:s riktlinjer och aldrig utvisa någon till tortyr” skriver representanter för nätverket Ingen människa är illegal.

Följ FN:s riktlinjer– utvisa aldrig någon till tortyr

I fredags sommarpratade Syster Karin från Alsike Kloster, som är en fristad för gömda flyktingar och asylsökande. I dagsläget är fler människor på flykt än någonsin i historien. Detta visar att det är hög tid att slå vakt om asylrätten och de mänskliga rättigheterna, skriver Zara Pegah Salahi och Leo Palmestål från nätverket Ingen människa är illegal.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Likt nätverket Ingen människa är illegal agerar Alsike kloster utifrån de få resurser som finns, med frivilliga insatser som grund. I Sverige finns det mellan 10 000 och 50 000 gömda flyktingar. Människor som med rädsla för sitt liv väljer en tillvaro i total utsatthet. En utsatthet som är en direkt konsekvens av att Sveriges politiker och migrationstjänstemän inte följer våra egna lagar och bryter mot de mänskliga rättigheterna.

Under 80-talet låg Iran i ett åttaårigt krig mot Irak, detta mitt i efterskalvet av en omtumlande revolution där många politiska fångar avrättats. Ett antal år in i kriget hade alla förlorat hoppet, och med hjälp av en smugglare och en enkelbiljett till Turkiet flydde jag, Zara Pegah Salahi, och min familj landet. Vi lämnade leksaker, jobb, språk, släkt, hem och den enda trygghet vi kände till. Efter en lång resa hamnade vi i Sverige och slussades runt mellan flyktingförläggningar, tills vi fick uppehållstillstånd. Året var då 1988.

Men vad hade hänt med min lilla familj om vi hade flytt landet fem år senare, det året polisen gjorde razzia i Alsike Kloster? Vi hade anlänt till ett Sverige med ett hårt politiskt klimat, inte långt ifrån det Sverige vi lever i idag, och med stor sannolikhet hade vi blivit utvisade. Jag och mina systrar hade berövats all vår frihet. Vår pappa hade tvingats in i strid och vår mamma hade blivit av med sitt arbete. Och jag kan inte föreställa mig att vi hade uthärdat livet som gömda flyktingar i Sverige.

I vårt arbete med Ingen människa är illegal kommer vi i kontakt med människor som hotas av utvisning från Sverige och därför tvingas att leva som gömda.

Ett exempel är Amira. Hon är ensamstående mamma till tre barn i åldrarna 6, 4 och 2 år. Amira och hennes barn bor i en fuktig källare och var gång hon åker kollektivtrafik eller rör sig på stan har hon en klump i magen av rädsla. Rädsla för att bli tagen av polis. Att bli satt på förvar. Att skickas tillbaka till det hon flytt ifrån. Till hot, förföljelser och våld. Amiras tillvaro är inte unik, det finns många som lever i en vardag fylld av rädsla; fler exempel på berättelser om och av gömda flyktingar finns att läsa på flyktingar.se.

Sverige försökte nyligen utvisa en gravid kvinna med två barn vilket tvingade fram en för tidig födsel. Regelbundet får vi läsa om familjer som utvisas, familjer som har levt i Sverige under många år, med barn som är födda i Sverige. Allt detta vittnar om stora brister när det gäller synen på mänskliga rättigheter och allas lika värde.

I FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna står det i artikel 14 att "envar har rätt att i andra länder söka och åtnjuta fristad från förföljelse".

Sverige har skrivit under FN:s flyktingkonvention, FN:s konvention mot tortyr, och ska följa FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna. Trots detta har Sverige fällts över 20 gånger för att ha behandlat enskilda asylärenden i strid med FN:s tortyrkonvention. Vilket är fler domar än något annat land.

Sverige ska ha en rättsäker flyktingpolitik. Idag ligger hela bevisbördan på den asylsökande, vilket är helt omvänt övrig rättspraxis, där en persons historia anses trovärdig tills motsatsen bevisats.

I nuläget innebär detta att en asylsökande som förutom att bevisa det som den har varit med om också måste bevisa att den kommer utsättas för detta igen. Få personer som förföljer, torterar eller förtrycker brukar lämna ett intyg på att detta kommer upprepas vilket innebär att det är en nästintill omöjlig uppgift för den asylsökande att bevisa detta.

Migrationsverket behöver utbilda sin personal och ta in externa aktörer för att få aktuell information om situationen i aktuella länder. UNHCR har rapporterat om brister i denna kunskap hos Migrationsverkets anställda samt asylsökandes advokater och jurister. Detta har förödande konsekvenser för asylsökande och tvingar de som hotas av utvisning till ett liv som gömda.

Sveriges politiker måste se till att de beslut som fattas följer de konventioner och lagar som vi förbundit oss att följa. I dagsläget är fler människor på flykt än någonsin i historien. Detta visar att det är hög tid att slå vakt om asylrätten och de mänskliga rättigheterna.

Vi kräver att Sverige ska vara bundet att följa FN:s riktlinjer och aldrig mer utvisa någon till tortyr och förföljelse.

Vi kräver vi att bevisbördan ska flyttas från den asylsökande till Migrationsverket.

Vi strävar efter en värld utan gränser där ingen människa är illegal.

Zara Pegah Salahi och Leo Palmestål 
Ingen människa är illegal, Göteborg