Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Feminister – glöm inte de utvisningshotade flickorna

”Afghanistan är ett land där terrorister kan angripa ett BB och mörda nyfödda och deras mammor”, skriver debattörerna.
”Afghanistan är ett land där terrorister kan angripa ett BB och mörda nyfödda och deras mammor”, skriver debattörerna. Bild: Bild: Rahmat Gul/AP/TT

Dagens ETC

Feminister har reagerat starkt på den senaste tidens avslöjanden om sexköp. Det är bra. Men låt oss påminna om en annan grupp kvinnor och flickor som riskerar att utsättas för sexuellt våld. De som hotas av utvisning till Afghanistan. Det skriver asylaktivisterna Sara Sediqi, Ali Zardadi och Zahra Hosseiny.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Många, framförallt feminister, har reagerat starkt på Paolo Robertos och hans gelikars kvinnofientliga beteende. Det är jättebra att ni gör det. Och att ni visar tydligt att ingen man får behandla en kvinna på så sätt. Ni visar att ni aldrig accepterar att kvinnor ska behöva utsattas för sådant omänskligt agerande.  

Men låt oss påminna oss något annat som också handlar om utsatta flickor och kvinnor som kan utsattas för sexuellt våld. Just nu pågår en parlamentarisk kommitté som diskuterar utformningen av Sveriges framtida migrationspolitisk. Den diskuterar bland annat de asylsökande som har utvisningsbeslut. 

Bland dem som riskerar att utvisas finns barnfamiljer. Där finns små flickor, många födda i Sverige. Där finns större flickor som hotas av tvångsgiftermål. Där finns mammor som anklagas för hedersbrott och riskerar att stenas, för att de har umgåtts med män i Sverige. Det finns också ensamkommande flickor som slängt slöjan och tagit åt sig av svenska värderingar. Där finns unga kvinnor som flytt från mannen som misshandlat henne.

Senast den 15 augusti kommer kommittén att presentera vad den har kommit fram till. Som det ser ut nu så vill de flesta partier att alla som har fått utvisningsbeslut, inklusive dessa kvinnor och flickor, ska lämna Sverige så snabb som möjligt. I praktiken innebär det att, om vi inte agerar nu, före eller senare kommer dessa små flickor, tonårstjejer, mammor och ensamkommnade tjejer att utvisas från Sverige till ett religiöst samhälle där kvinnor är helt beroende av män och där de inte har samma värde som män. Ett land där barn och kvinnor drabbas hårt av inbördeskrigets följdverkningar. Ett land där terrorister kan angripa ett BB och mörda nyfödda och deras mammor. Ett land där talibanerna får mer makt och minskar kvinnornas frihet ännu mer. Det är en mörk framtid som väntar dessa flickor och kvinnor. 

Men vi har chans att höja rösten, kraftsamla och agera innan det är försent. Precis som vi har agerat för kvinnan som blev offer för Roberts agerande. På så sätt kan vi skydda hundratals kvinnor som med stor sannolikhet kommer att utsattas för sexuellt våld om de utvisas. Vi måste påminna alla riksdagspartier att de måste värna flickor och kvinnor på riktigt och inte bara med tomma ord. Vi ska fråga vår feministiska regering varför de vill utvisa kvinnor och tjejer som med stor sannolikhet kommer att utsattas för sexuellt våld. 

Vi vet att det inte är alltid bekvämt att prata om migrationsfrågan, eftersom det har varit och är en av de mest kritiserade frågorna i debatten. Det krävs mod att ta upp diskussionen. Vi vet att ni feminister har modet. Ni vågar prata om saker som är viktiga även om det inte uppskattas av alla. Låt oss göra det tillsammans – högt så ingen politiker kan undgå att höra!