Hoppa till innehållet

EU

Debatt: Europas vänsterpartier: Vi kräver direkt och permanent vapenvila

Bild: Ariel Schalit/AP/TT

Dagens ETC

Vi, europeiska parlamentariker och politiker från stora delar av den progressiva vänstern i Europa, kräver en omedelbar och permanent vapenvila i Gaza och att alla i gisslan ska friges, skriver Nooshi Dadgostar (V) med flera.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

I Gaza regnar återigen bomber över civila, barn och sjukhus -- bomber som dödar och förstör allt. Den urskillningslösa massakern som vi bevittnar från Europa blir alltmer outhärdlig. Den tillfälliga vapenvilan var självklart välkommen, då den tillät skydd av civila och avslöjade den humanitära katastrofen. Återupptagandet av striderna är en fruktansvärd utveckling.

Konflikten har varit blodig genom åren, men sedan Hamas fruktansvärda terrorattack mot israeliska civila den 7 oktober har situationen eskalerat till en katastrof. De israeliska väpnade styrkornas obevekliga bombningar av Gaza har lett till en fullständig belägring av Gaza, som berövar två miljoner palestinier elektricitet, vatten, mat och bränsle.

Sedan den 7 oktober 2023 har över 15 000 palestinier dödats i de israeliska bombningarna, varav mer än 5 800 barn. Den vanligaste åldern för de som dödats i Gaza är fem år. Journalister, sjukhuspersonal, FN-personal, skolpersonal, barn och äldre. Ingen går säker.

Under inga omständigheter kan det här rättfärdigas som rätten till självförsvar.

Attackerna är en fruktansvärd kollektiv bestraffning av det palestinska folket och ett flagrant brott mot internationell humanitär rätt. Under inga omständigheter kan de rättfärdigas som rätten till självförsvar.

Vi, europeiska parlamentariker och politiker från stora delar av den progressiva vänstern i Europa, kräver en omedelbar och permanent vapenvila i Gaza och att alla i gisslan ska friges. 

Vi kräver att internationell rätt respekteras och att världens ledare ska arbeta för ett slut på den långa konflikten mellan Israel och Palestina och för en tvåstatslösning där israeler och palestinier kan leva i fred och frihet.

Situationen, som är en del av en 75 år lång konflikt, har blivit allt svårare även på Västbanken och i östra Jerusalem. Ett ständigt växande antal palestinier har dödats av israeliska säkerhetsstyrkor och bosättare. Dussintals palestinska samhällen har attackerats och tvångsförflyttats. Godtyckliga arresteringar och frihetsberövanden har ökat kraftigt. Flera uttalanden från israeliska tjänstemän, som att släppa en atombomb över Gaza eller likna palestinier vid "mänskliga djur", tyder på att det finns en risk för folkmord mot det palestinska folket.

Regeringen som leds av Benjamin Netanyahu är den mest högerorienterade regering någonsin i Israel, och vi tror att det också är anledningen till att Israel nu agerar så urskillningslöst. Det är oerhört oroande att så många inte kan stå upp mot alla former av rasism och samtidigt ta avstånd från och kritisera de stater som agerar i strid med folkrätten.

Trycket på den israeliska regeringen måste öka för att minska lidandet bland palestinier.

EU:s sena reaktion var att kräva tillfälliga "humanitära pauser". Istället för en varaktig vapenvila förespråkar EU att folket i Gaza ska få små pauser mellan bombattackerna. Det är för lite och det är för sent. EU kan inte längre titta bort. På vår kontinent vet vi alltför väl hur skör medmänsklighetens tunna slöja är. Historien kommer att döma EU-ledarna hårt för deras "villkorslösa" stöd till slakten som Israels extremhögerregering begått.

Sedan Ryssland 2022 bröt mot folkrätten har EU vidtagit välkomna och aldrig tidigare skådade sanktioner mot den ryska regeringen. EU måste vara redo att göra detsamma och vidta alla nödvändiga sanktioner mot Israel tills landet helt och hållet följer internationell lag. Steg ett är att avbryta associeringsavtalet mellan EU och Israel. Vi måste också ställa Netanyahu och hans politiska inre krets inför Internationella brottmålsdomstolen för de krigsförbrytelser som begåtts och fortfarande begås.

Alla i gisslan, politiska fångar och fängslade barn måste omedelbart släppas, en varaktig vapenvila införas och blockaden av Gaza måste upphöra. De som gör sig skyldiga till brott måste utredas och lagföras. Vi är övertygade om att en tvåstatslösning är möjlig om bara den politiska viljan finns. Både palestinier och israeler måste garanteras ett liv i fred och säkerhet. För ingen är fri förrän vi alla är fria.

Alltför länge har EU slagit dövörat till för det palestinska folkets lidanden. Vi är här för att säga: inte längre.


Manon Aubry (La France insoumise, Frankrike)
EU-parlamentariker, ordförande för EU-parlamentets vänstergrupp The Left

Ione Belarra (Podemos, Spanien)
Generalsekreterare 

Pernando Barrena (EH Bildu, Baskien)
EU-parlamentariker

Malin Björk (V)
EU-parlamentariker

Manuel Bompard (La France insoumise, Frankrike)
Samordnare

Nooshi Dadgostar (V)
Partiledare 

Pelle Dragsted (Enhedslisten, Danmark)
Partiledare

Chris MacManus (Sinn Féin, Irland)
EU-parlamentariker

Marisa Matias (Bloco de Esquerda, Portugal)
EU-parlamentariker

Ana Miranda (Bloque Nacionalista Galego, Galicien)
EU-parlamentariker

Silvia Modig (Vänsterförbundet, Finland)
EU-parlamentariker

Mariana Mortágua (Bloco de Esquerda, Portugal)
Samordnare 

Idoia Villanueva (Podemos, Spanien)
EU-parlamentariker

Nikolaj Villumsen (Enhedslisten, Danmark)
EU-parlamentariker