Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: "EU, stöd Somalilands kamp för självständighet"

"Afrikanska Unionen (AU) har konstaterat att Somaliland uppfyller kriterierna för självständighet – ändå har ännu inget land erkänt Somaliland", skriver debattörerna.
"Afrikanska Unionen (AU) har konstaterat att Somaliland uppfyller kriterierna för självständighet – ändå har ännu inget land erkänt Somaliland", skriver debattörerna.

Dagens ETC.

Att Somalia stabiliseras är en ödesfråga för hela regionen. Om det sker nya bakslag måste EU snabbt lyfta frågan om Somalilands erkännande, skriver Rhoda Elmi, Somalilands ambassadör i Sverige och Jenny Sonesson, kandidat Europaparlamentet (FP).
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Att Somalia stabiliseras är en ödesfråga för hela regionen. Om det sker nya bakslag måste EU snabbt lyfta frågan om Somalilands erkännande, skriver Rhoda Elmi, Somalilands ambassadör i Sverige och Jenny Sonesson, kandidat Europaparlamentet (FP).

Nyligen sjönk ännu en flyktingbåt utanför Lampedusa. Tusentals desperata människor på flykt till Europa möter sin grav i Medelhavet, åtskilliga av dem kommer från Afrikas horn. Läget i Somalia har stabiliserats efter det blodiga inbördeskriget, som härjat landet i två decennier, men fortfarande är den säkerhetspolitiska situationen farlig.

Parallellt med kaoset i Somalias södra delar finns en allt för okänd region i landet som lyckats skapa varaktig fred. I nordvästra Somalia ligger utbrytarrepubliken Somaliland som 18 maj firade sin 23:e nationaldag. Trötta på krigets vansinne utropade de över tre miljoner somaliländerna sig som självständiga 1991 i en folkomröstning. Att bygga demokrati i ett område som rankas som ett av världens mest oroliga är en av vår tids största demokratiska bedrifter och förtjänar vida mer uppmärksamhet av omvärlden.

Somaliland har hållit flera val som av utländska observatörer bedöms vara demokratiska. Under 23 år har fungerande statliga institutioner inrättats, ett parlament, ett oberoende domstolsväsendet, universitet, en armé och kustbevakning för att skydda medborgarna mot terrorism och pirater och man strävar efter gratis grundskoleutbildning för både pojkar och flickor. Allt detta har uppnåtts på egen hand och med hjälp av diasporan som lever över hela världen.

Somaliland är fattigt men en Gallupstudie, utförd 2012 i 148 länder, visar att somaliländarna upplever minst negativa känslor, som stress, smärta och oro, i vardagen. Vid ett av våra gemensamma besök i Somaliland mötte vi en ung brittisk kvinna som har bosatt sig i landet. Hon berättade att hon kände sig säkrare i huvudstaden Hargeisa än i London.

Afrikanska Unionen (AU) har konstaterat att Somaliland uppfyller kriterierna för självständighet – ändå har ännu inget land erkänt Somaliland. EU, tyngt av sitt koloniala förflutna, har hänvisat till att AU måste ta första steget. Men flera av AU:s medlemsstater, som själva är diktaturer, bromsar. Att inte vara ett självständigt land i en konfliktfylld region gör det svårt att locka investerare trots att Somaliland är rikt på naturresurser och det finns intressenter.

Somalia är inte längre en stat i sönderfall men det är en lång väg till en stabil demokrati. I januari i år dog minst 11 personer av sprängladdningar i huvudstaden Mogadishu och 30 medlemmar i terrornätverket al-Shabaab dödades i en flygräd av kenyansk polis. I april sköts två FN-medarbetare ihjäl och en bilbomb bragde en somalisk parlamentsledamot om livet och skadade en annan. Förra året sköts en svensk Ung Vänsterpolitiker till döds i Mogadishu och samtidigt skottskadades vänsterpartisten Ann-Margarethe Lihv i bröstet.

I en gemensam debattartikel förra året konstaterar Somalias president Hassan Sheikh Mohamud och Catherine Ashton, EU:s höga representant för utrikesfrågor och säkerhetspolitik att ”Utan säkerhet finns ingen rättsstat och inget utrymme för ekonomisk utveckling.” Vi instämmer. Att Somalia stabiliseras är en ödesfråga för hela regionen. Om det sker nya bakslag måste EU snabbt lyfta frågan om Somalilands erkännande. Många unga somaliländare ser ingen framtid och vandrar genom Sahara till Libyens kust. De som inte dör i öknen sätter sitt hopp till flyktingsmugglare och deras överlastade båtar. De somaliländska politiker vi träffat vill bygga ett fungerande samhälle på Afrikas horn och ge sina unga hopp. Omvärlden måste ge sitt stöd.

Rhoda Elmi, Somalilands ambassadör i Sverige

Jenny Sonesson, kandidat Europaparlamentet (FP)

00:00 / 00:00