Hoppa till innehållet

Turkiet

Debatt: Enormt svek när Turkiet får angripa kurdernas Rojava

Bild: Fredrik Sandberg/TT

Dagens ETC

Det är hög tid att vi öppet och ärligt diskuterar detta svek och frågar oss själva vad vårt moraliska ansvar gentemot kurderna verkligen innebär.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

I dagens globala samhälle, där vi ständigt pratar om värden som mänskliga rättigheter, fred och rättvisa, är det en sorglig paradox att vi återigen bevittnar hur dessa värden ignoreras när Turkiet angriper Rojava, och kurderna blir offer för internationellt svek. 

Det är hög tid att vi öppet och ärligt diskuterar detta svek och frågar oss själva vad vårt moraliska ansvar gentemot kurderna verkligen innebär.

Turkiets senaste militära operationer i Rojava har resulterat i förlusten av människoliv, förstörelse av samhällen och en påfrestning på de mänskliga rättigheterna. 

Kurderna i Rojava har kämpat för sin autonomi, byggt upp en progressiv samhällsstruktur och varit en motkraft mot extremism i regionen. De har varit våra allierade i kampen mot terrorism. 

Trots detta har de blivit offer för en turkisk offensiv, och omvärlden har återigen svikit dem.

Frågan som vi alla måste ställa oss är: Varför? Varför låter vi Turkiet fortsätta med dessa attacker mot kurderna utan att kräva rättvisa och fred? Är det för att Turkiet är en viktig ekonomisk partner? Är det för att vi är rädda för diplomatiska konflikter? 

Oavsett anledningen, är det dags att vi som internationell gemenskap sätter mänskliga rättigheter och rättvisa framför politiska och ekonomiska intressen.

Kurderna har varit i frontlinjen i kampen mot extremism och terrorism i Mellanöstern. De har förlorat många liv i denna kamp och offrat mycket för en vision om demokrati och fred. Ändå har de svikits gång på gång. Hur kan vi rättfärdiga detta svek mot dem och deras strävan efter en fredlig framtid?

Det är dags att vi kräver att Turkiet omedelbart avslutar sina attacker mot Rojava och inleder fredsförhandlingar. Det är dags att vi tar ställning för kurdernas rättigheter och säkerhet och att vi sätter press på Turkiet för att respektera internationell lag och mänskliga rättigheter.

Sveket mot kurderna i Rojava är en skam för hela mänskligheten. Det är hög tid att vi som individer, som samhällen och som nationer står upp och säger nej till detta svek. 

Omvärlden måste agera nu, för att inte svika kurderna ännu en gång och för att sätta en stark signal om att vi värnar om våra gemensamma värden och principer. Det är vår moraliska skyldighet att göra det rätta, och det rätta är att stå vid kurdernas sida i deras strävan efter fred och rättvisa.

Ämnen i artikeln