Hoppa till innehållet

Gaza

Debatt: Eldupphör krävs för att rädda liv och säkra vård

”Läkare i Gaza dör i tjänsten, de tar emot sina egna anhöriga under jourpass och de uppvisar varje dag ett mod och en pliktkänsla som är enormt imponerande” skriver svenska läkare för solidaritet med kollegor i Gaza.

”Läkare i Gaza dör i tjänsten, de tar emot sina egna anhöriga under jourpass och de uppvisar varje dag ett mod och en pliktkänsla som är enormt imponerande” skriver svenska läkare för solidaritet med kollegor i Gaza.

Bild: Hatem Moussa/AP/TT

Dagens ETC

Rapporterna från våra kollegor i Gaza beskriver en situation som ingen patient eller läkare någonsin ska behöva uppleva. Det urskillningslösa våld som Israel utsätter Gazas befolkning för måste få ett omedelbart slut och det humanitära stödet till Gaza skalas upp, skriver svenska läkare för solidaritet med kollegor i Gaza.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Vi anklagar den svenska regeringen för att i en rasistisk ignorans strunta i palestinska liv. Att stå fast vid beslut om indraget utvecklingsbistånd, att beskriva bombningar av sjukhus och flyktingläger som proportionerligt våld och att vägra kalla terrorism för terrorism när det är en stat som gör sig skyldig är grunden för vår anklagelse. 

Vi kräver omedelbart eldupphör och att Sverige skickar vårdpersonal till Gaza för att rädda de liv som ännu går att räddas.

Hela världen har känt till den osäkra elförsörjningen av al-Shifasjukhuset och i synnerhet av kuvöserna till de 39 för tidigt födda barn som riskerar att dö utan tillgång till elektricitet. Minst tre av dessa spädbarn har nu dött. När konsekvenserna av ett agerande är så förutsägbara är det extra allvarligt att som den israeliska regeringen fortsatt upprätthålla en blockad som berövar Gazaremsan på det bränsle som krävs för att hålla sjukhusen i gång. 

Kirurger i Gaza beskriver en anstormning av patienter med traumatiska skador efter flygbombningar. Förlossningsläkare tvingas göra kejsarsnitt utan att kunna tvätta händerna, utan att kunna bedöva sina patienter och med ljuset från mobiltelefoner som enda belysning. 

WHO har verifierat 250 attacker på sjukvården i Palestina sedan den 7 oktober. Akronymen WCNSF som börjat användas på sjukhusen illustrerar omfattningen på dödandet: Wounded Child, No Surviving Family. 

Vår ståndpunkt är att Sverige bör vara ett land som står upp för den mest fundamentala av de mänskliga rättigheterna: rätten till liv och hälsa. Respekten för sjukvårdsinrättningar måste övertrumfa alla strategiska militära mål. Även om det skulle vara sant att Hamas har grävt ner sig under sjukhusen är detta inte en godtagbar förevändning för Israel att så grovt kränka folkrätten. 

Läkare i Gaza dör i tjänsten, de tar emot sina egna anhöriga under jourpass och de uppvisar varje dag ett mod och en pliktkänsla som är enormt imponerande. 

Vi uttrycker vår starka solidaritet och beundran för det arbete de gör för att begränsa de galopperande dödstalen i kriget.

Som läkare är vi besvikna på den svenska regeringen. 

Som läkare är vi besvikna på den svenska regeringen. Den israeliska ambassadören borde kallas upp för en diskussion om skydd av sjukvårdsinrättningar. Vapenhandel med Israel måste upphöra abrupt. Sverige borde mobilisera vårdmaterial och vårdkompetens för att praktiskt och symboliskt solidarisera sig med det folk som ser sina vårdinrättningar fördärvas just när behoven är som störst. Så länge den svenska regeringen fortsätter att negligera palestinska liv uppmanar vi läkare och annan vårdpersonal i Sverige att ställa krav på ett omedelbart eldupphör för att undvika fler förluster av palestinska och israeliska liv och garantera säkerheten för vårdpersonalen i Gaza.

Läkare för solidaritet med kollegor i Gaza:
Sten Axelsson Fisk

Roya Hakimnia

Marja Forssman

Lin Sadi 

Emma Bartfai

Olof Lundström

Nayla Esteitie

Miriam Lukasiak

Ziad Yanes 

Shabane Barot

Jonathan Ponthén

Hanaa Al-Ali

Nadja Letzén

Darius Barimani

Mohammed Alghazali

Michelle Zetterström

Leila Amin

Maria Dhal

Amel Jumppanen

Maria Weber

Zeinab Bouzekri

Lina Myritz

Jabbar Mohammed

Lana Ghanipour

Ziad Sleem

Husan Mufleh

Singoalla Tiroler

Majd Karzoun

Maher Abbas 

Etidal Hameed

Kazal Hawezy

Haytham Bayadasi

Khalid Dasouki

Alva Gustafsson

Ehab Mahmoud

Ziad Amer

Mohammad Asif Aslam

Omar Alhilli

Rehan Chakari

Jamaldin Jaff

Adam Dasouki

Samir Alkhatib

Hawazen Atalla

Majd Bakir

Mohammed Abba Aji

Katarina Lockman Frostred

Ämnen i artikeln