Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Efter terrordådet hamnar muslimer i skottlinjen

Victoria Kawesa Partiledare Feministiskt initiativ
Victoria Kawesa Partiledare Feministiskt initiativ Bild: Bild Anders Wiklund/TT

Dagens ETC

”De högerextrema låter en människas vansinne representera en hel religion”
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

När det fruktansvärda vansinnesdådet i Stockholm hände i fredags satt jag bara några hundra meter därifrån med en muslimsk, beslöjad kvinna i möte om den växande islamofobin i Sverige. 

När vi skiljdes åt den dagen och min vän skulle ta sig hem själv slog det mig hur utsatt hon kände sig. För det är just när dessa fruktansvärda dåd inträffar som islamofobin sprider sig.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8

Därför vill jag nu rikta mig direkt till er, mina kära rasifierade syskon och muslimska vänner. Jag vet att vår tilltro till politiken och samhället ofta sätts på prov.

Vi diskrimineras år efter år. Många av oss sliter långa timmar i arbete och har lite eller ingen tid till att leva. Våra rättigheter kränks dagligen. Bostäder, sjukvård och utbildning är svåråtkomliga ting för oss. Kvinnor, ickebinära och transpersoner som rasifieras drabbas hårdast. Dessutom ökar fenomen som afrofobi och islamofobi.

Jag är inte muslim men jag ser hur islamofobin i Sverige har blivit mer och mer normaliserad efter invasionen av Irak och det kaos i Mellanöstern som följde. På något sätt målas det upp en bild av att vi som flytt från krig och systematiska mord är de farliga. Att offren är förövarna.

Högerextrema krafter använder horribla dåd som det i Stockholm för att ytterligare spä på rädsla och hat. De låter en människas vansinne representera en hel religion. Men det är inte de extremistiska förövarna som drabbas av detta hat. De gynnas av det. Det är vi rasifierade och muslimer som inte gjort något fel som drabbas av det. Dessa förföljelser måste bekämpas.

Jag vill att vi rasifierade kommer ihåg att det svenska samhället inte är omöjligt att förändra trots att det ofta kan kännas så. De negativa föreställningarna om oss är starka, men trots det förtryck vi upplever är jag övertygad om att vi kan forma Sverige till ett mer demokratiskt och tryggt land där våra rättigheter inte viftas bort. Ett land där islamofobi och rasism inte tolereras.

Jag vet att vi som utsätts för strukturellt förtryck kan göra våra röster hörda i Sveriges politiska rum. Om vi organiserar oss och tar plats kan vi börja skapa lika förutsättningar och möjligheter för alla människor i Sverige. Våra perspektiv och erfarenheter behövs i politiken eftersom det finns så få av dem idag.

Denna brist på representation av människor som förtrycks leder till en politik som inte fungerar för alla. Det är en rasistisk, patriarkal, militaristisk, nyliberalistisk politik som bygger på dominans, förtryck och våld. Det är en politik som leder till mer våld, som leder till mer våld. Vi måste bryta detta vansinniga mönster och den våldsspiral vi nu ser.

Vi i Feministiskt initiativ vet att ett mer rättvist samhälle är möjligt. Vi vet att antirasistisk feminism är framtiden. Det är en politik som tänker större. Det är en politik som prioriterar mänskliga rättigheter över pengar. Vi tycker att alla ska ha rätt till utbildning, bostad, jobb, pension, fritid, sjukvård och att alla ska kunna leva liv fritt från förtryck och diskriminering oavsett religion, könsidentitet, hudfärg, klass, funktionsvariation eller sexuell läggning. Det handlar om att omfördela resurser och att förändra hur vi organiserar samhället.

Vi är den tydligaste motsatsen till den högerextrema politik Sverigedemokraterna med hjälp av Alliansen vill driva igenom. Vi har sett hur det gått för minoriteter när högerextremism tagit makten i historien. 

Än finns det tid att kämpa för allas mänskliga rättigheter. Än finns det tid att bekämpa odemokratiska krafter som islamofobi och rasism. Det går om vi organiserar oss. Tillsammans kan vi!