Hoppa till innehållet

Islamofobi

Debatt: Ebba Busch vill göra Sveriges muslimer till icke-människor

Vice statsminister Ebba Busch (KD).

Vice statsminister Ebba Busch (KD).

Bild: Christine Olsson/TT

Dagens ETC

Ebba Busch springer med öppna ögon rätt in i högerextremisternas fålla med sina uttalanden om muslimer i Sverige och EU, skriver Abir Al-Sahlani (C).

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Ungefär 800 000 personer i Sverige är muslimer. Alla är inte troende, men det är så många som har en kulturellt muslimsk bakgrund. Jag är en av dem. 

När Ebba Busch (KD) pratar om min religion i en intervju i Dagens Nyheter, så är exemplen som hon drar de värsta avarterna av den som finns. Jag är säker på att vår vice statsminister valt sina ord noga. Partiledare gör alltid det inför stora intervjuer. Det här är ett medvetet utspel för att få mer uppmärksamhet i en valrörelse och det sker på en hel grupp av människors bekostnad.

Jämför med IS-terrorister som kastar homosexuella mot döden från tak eller talibaner som stenar kvinnor. 

Ebba Busch jämför medvetet svenska muslimer, som går till jobbet och hämtar på dagis och sitter på föräldramöten, med IS-terrorister som kastar homosexuella mot döden från tak eller talibaner som stenar kvinnor som inte bär slöja.


Det här spelar med i högerextremisternas spel och spär på det muslimhat som Sverigedemokraterna byggt upp det senaste dryga årtiondet. Speciellt när Ebba Busch i föjande uttalande med stormsteg närmar sig den så kallade folkutbytesteorin:

”Om vi inte klarar att stå upp mot ett islam som praktiseras på ett sätt som inte är förenligt med europeiska värderingar, då kommer Europa att gå förlorat.”

Det här underblåser en konspirationsteori som SD och de andra högerextremisterna i EU använder som skrämselpropaganda i valdebatten. Teorin påstår att det finns en elit i västvärlden som vill säkra sin framtida makt genom att byta ut befolkningen mot en annan. De senaste årtiondena har det här riktats mot migrationen från muslimska länder.

Syftet är också att göra oss muslimer till icke-människor i allmänhetens ögon, att avhumanisera oss. Så att det går att sparka på oss och sparka ut oss.

En överväldigande majoritet av oss muslimer, ja nästan alla vågar jag säga, har inte kommit till Sverige eller till EU för att göra om Europa till den Islamiska staten eller införa sharialagar.

Vi har kommit hit för att få vara lika inför lagen och vara oss själva. Vi har sökt mänskliga rättigheter, fred och demokrati. Vi vill leva i frihet och ha åsikts-, religions- och yttrandefrihet.  

Islamofobin i Sverige har tyvärr blivit en del av vardagen. Ledande Sverigedemokrater yttrar sig islamofobiskt, hela detta parti bygger sin ökande makt på att sprida hat mot svenska muslimer och partier samarbetar med det partiet för att bilda en regering.

Vi känner av rasism och islamofobi varje dag. Det är misstänksamma blickar på stan, att inte få komma till en anställningsintervju för ett jobb en är kvalificerad att utföra, kvinnor med slöja känner sig inte trygga längre på grund av sin klädsel. Många vittnar om fysiska attacker. 

Svenska muslimer som följer lagen, betalar skatt, röstar, sopsorterar och är hjälpsamma grannar försöker hedra och skapa ett bättre Sverige och vill få känna sig som medborgare i Sverige, fullt ut.
Islam har dessutom alltid varit en del av Europa, politiskt, kulturellt och demografiskt. Muslimska minoriteter lever och har levt i länder som utgör dagens EU i århundraden. Men Europa är också ett större begrepp än EU. Kosovo, Albanien och Bosnien Hercegovina har muslimsk majoritet. Och i Ukraina strider en inhemsk muslimsk minoritet tappert för att skydda vårt Europa från Putin. Vi är inget nytt i Europa, vi har varit med och format Europa genom århundraden.

Att Sveriges vice statsminister underbygger de mörkaste stämningarna i vårt samhälle för att få uppmärksamhet i en valkampanj är otroligt ansvarslöst och ytterligare ett bevis på hur långt anpassningen efter SD:s världsbild har gått i Tidölaget.

Ämnen i artikeln