Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Därför deltog vi i civil olydnad för att stoppa kol

Protester till stöd för den hotade urskogen Hambach utanför Köln, Tyskland. 
Protester till stöd för den hotade urskogen Hambach utanför Köln, Tyskland.  Bild: Bild: Christophe Gateau/TT

Dagens ETC.

Så länge de stora företagen släpper ut otänkbart stora mängder växthusgaser i atmosfären så räcker det inte att du och jag cyklar till jobbet och handlar ekologiskt.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Förra helgen deltog jag tillsammans med 6500 personer i Ende Gelände, Europas största massaktion med civil olydnad mot fossilindustrin. Vi var ett hundratal svenskar som hade åkt ner för att delta i aktionen på olika sätt.

Aktionens syfte var att blockera strategiska punkter i brunkolsverksamhetens infrastruktur i området kring den hotade urskogen Hambach utanför Köln, Tyskland. I området finns flera dagbrott för brunkolsbrytning, varav ett är Europas största.

Trots att vi stötte på stort motstånd från polisen lyckades vi tillsammans med 2000 andra aktivister ta oss fram till tågspåren som används för att transportera brunkol från dagbrottet Hambach till närliggande kolkraftverk, vilket stoppade alla leveranser av brunkol i över 24 timmar. En annan grupp aktivister tog sig in i själva gruvan och stoppade flera av de enorma grävmaskinerna i 15 timmar.

Vad fick då oss tusentals människor från ett tjugotal länder att bryta mot lagen i klimatets namn? Enligt en rapport från 2017 av Climate Accountability Institute har de 100 största producenterna av fossila bränslen stått för 71 procent av världens industriella utsläpp av växthusgaser sedan 1988, och om vi fortsätter utvinna fossila bränslen som vi gör nu i 28 år till kommer den globala uppvärmningen att gå mot 4 grader mot slutet av århundradet.

Samtidigt har FN:s klimatpanel IPCC nyligen släppt en rapport där de betonar vikten av att hålla den globala uppvärmningen under 1,5 grader för att i möjligaste mån undvika irreversibla klimatförändringar. En uppvärmning på 2 grader kommer bland annat innebära att 99 procent av världens korallrev utplånas och en allvarlig höjning av havsnivån, vilket kommer äventyra matsäkerheten och leda till att miljontals människor förlorar sina hem. Med dagens hastighet kommer vi alltmer sannolikt att passera även 2 grader. Vi har alltså inte råd att vänta längre. Förbränningen av fossila bränslen måste stoppas med omedelbar verkan om vi ska ha en chans att bromsa klimatkrisen.

Visst är det viktigt att vi alla gör vad vi kan för att minska vår påverkan på miljön. Visst är det viktigt att vi slutar flyga, äter mindre kött, röstar klokt, divesterar våra besparingar och slutar konsumera så mycket. Men tyvärr kommer detta inte att räcka. Så länge de stora företagen släpper ut otänkbart stora mängder växthusgaser i atmosfären så räcker det inte att du och jag cyklar till jobbet och handlar ekologiskt. Vi måste sluta lägga allt ansvar på individen. Vi måste kräva att företagen tar sitt ansvar inför den klimatkris vi redan nu befinner oss i. Vi måste kräva att våra regeringar utformar policys som tvingar företagen att ta de steg som krävs för att vi ska kunna hålla uppvärmningen av vår planet under 1,5 grader.

Som lagarna ser ut idag prioriteras företagens intressen över klimatet och människors välfärd. Företag tillåts göra utsläpp som förgiftar vår värld och riskerar vår framtid. Därför blir det för mig en självklarhet att, som så många människorättskämpar före mig, genom icke-våldsaktioner och civil olydnad gå utanför lagens nuvarande ramverk i klimaträttvisans namn.

00:00 / 00:00