Hoppa till innehållet

Gaza

Debatt: Därför seglar vi mot det blockerade Gaza

Bild: TT

Dagens ETC

Vårt uppdrag är att särskilt belysa hur konsekvenserna av de krigsbrott som ockupationsmakten Israel begår – med stöd av USA och andra länder – drabbar barn, skriver Ship to Gaza.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Första maj åkte Freedom Flotilla Coalition (FFC) från Norge mot Gaza. Ship to Gaza Sverige, med vår båt Handala, är en del av denna koalition som seglar i syfte att bryta den omänskliga blockaden, i år med specifikt fokus på Gazas barn.

Vårt uppdrag är att särskilt belysa hur konsekvenserna av de krigsbrott som ockupationsmakten Israel begår, med stöd av USA och andra länder, drabbar barn. Barnen utgör ungefär 50 procent av Gazas befolkning på 2,3 miljoner, och i åratal har Israels blockad berövat dem säkerhet, utbildning och hälsa, liksom alla utsikter till en anständig framtid.

Under de senaste drygt 200 dagarna har Israels attacker eskalerat, utan att det fått några kännbara juridiska konsekvenser. Befolkningen i Gaza levde redan under väldigt svåra förhållanden när den israeliska försvarsministern beslutade att Gazaborna ska behandlas som "mänskliga djur", utan tillgång till mat, vatten och el. 

Den israeliska armén har massavrättat civila varav 70 procent är kvinnor och barn. Det finns inga skolor kvar och sjukvården är utslagen. Israel har bombat tältläger, sjukhus, matköer, hjälpkonvojer och lekplatser. De har drivit 1,7 miljoner människor på flykt, dödat över 34 000 människor och lagt Gaza i ruiner. Bakbundna lik har hittats i massgravar utanför sjukhus. 

Mitt i allt detta blockerar Israels regering vägarna för humanitärt stöd och har  systematiskt attackerat journalister och hjälparbetare. Under en redan pågående massvält och humanitär katastrof valde flera länder, däribland Sverige, att strypa biståndet till UNRWA som utgör palestiniernas livlina. Anklagelserna mot UNRWA visade sig sedan vara falska. Stora människorättsorganisationer har vädjat till det  internationella samfundet att agera och Israel står nu anklagat för folkmord vid internationella domstolen. FN:s specialrapportör menar att det är rimligt att anta att ett folkmord begås. 

I ljuset av det pågående folkmordet och västvärldens  hycklande passivitet är det viktigare än någonsin.

Freedom Flotilla är en koalition som idag är mer nödvändig än någonsin. I ljuset av det pågående folkmordet och västvärldens hycklande passivitet är det viktigare än någonsin att mobilisera alla krafter för att sätta press på Israel. 

Attackerna, såväl som den strategiska svälten, fortsätter varje dag. Det palestinska folket kan inte vänta, situationen är akut. Bristen på rent vatten, sjukvårdsutrustning och sanitära produkter gör att ännu fler riskerar att dö i enkla sjukdomsfall, kolerautbrott och infektioner.

Vi ber Sveriges politiker och den svenska regeringen att agera och stå upp för folkrätten. Vi ber dem försvara den internationella havsvägen så våra båtar med humanitär hjälp kan komma fram. 

I varje hamn förväntas stora manifestationer till stöd för vår aktion. Program anordnas av aktivister, organisationer och privatpersoner, och de kommer att innehålla tal, barnaktiviteter, palestinsk folkdans, poesi, sång och musik. 

Bland de som reser med oss på Handala finns människorättsaktivister och artister. Gruppen Nynningen, General Knas, Stefan Sundström och Karin Renberg uppträder vid flera hamnar (Halmstad, Helsingborg och Malmö) och till sist i Malmö där Eurovision går av stapeln. Med vid mottagandet är artisten Mikael Wiehe.

Sverige har ett ansvar under folkmordskonventionen att förhindra folkmord genom sanktioner och påtryckningar. Eftersom stödet till Israel fortsätter vara villkorslöst under ett handlingsförlamat FN måste vi ingripa. 

• Göteborg 4 maj: Point 65 Kajakcenter/Lilla Bommen vid Operan, kl 15.00. 

• Halmstad 6 maj:  BK Najaden, Strandgatan 5, kl 18.00.  

• Helsingborg 7 maj:  Dunkers Kulturhus, kl 17.00.

• Malmö 8-10 maj: Dockan Marina Malmö Cityhamn, kl 15.00.   

• Handala beger sig därefter mot södra Europa och till sist mot Gazas hamn. Flera deltagare från Sverige kommer att resa med Handala som  passagerare och visa sitt stöd för det palestinska folket i Gaza.

Ämnen i artikeln