Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Byxmyndighetsåldern kan stoppa sexuellt våld mot barn

”Det är inte lagen som hämmar ungdomar att utforska sin sexuella njutning. Det är kassa normer och en dominerande våldtäktskultur”, skriver debattören.
”Det är inte lagen som hämmar ungdomar att utforska sin sexuella njutning. Det är kassa normer och en dominerande våldtäktskultur”, skriver debattören. Bild: Foto: Fredrik Sandberg / TT

Dagens ETC

Centerpartiets ungdomsförbud vill avskaffa den så kallade byxmyndighetsåldern i lagen. CUF talar om att lagen hindrar unga att utforska sin sexualitet. Men det CUF vill göra skulle göra det svårare att bekämpa sexuellt våld mot barn, skriver Elvira Johansson i Unga feminister.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Centerpartiets ungdomsförbund, CUF har ändrat sig från att vilja sänka till att avskaffa byxmyndighetsåldern helt i svensk lag. Det finns dock inget som heter “byxmyndig” i svensk lag. Den lag som CUF syftar på är lagen om sexualbrott (läs kapitel 6, paragraf 4-14) som handlar om att skydda barn från sexuellt våld, leda till tydliga konsekvenser för förövare som utnyttjar barn sexuellt och att lättare bevisa och döma sexualbrott som sker mot barn. Lagen gör att barnen under 15 inte behöver bevisa att de har blivit utsatta för tvång, och det är en bra sak anser Unga Feminister.

Vart femte barn du möter har varit med om sexuella övergrepp. Mörkertalen är så stora att bara ett av tio sexualbrott mot barn anmäls, enligt BRÅ. De är oftast närstående till barnen som begår övergreppen, och väldigt sällan okända människor. Det är inte förrän efter att barnen fyllt 15 får som förövaren blir jämlik i ålder med sitt offer. Att få blir fällda för sexualbrott (4,2 procent!) är ett gigantiskt problem som vårt rättsväsende är ansvarigt för.

CUF:s syfte med förslaget är att de anser att lagen straffar ungdomars naturliga beteende och devalverar betydelsen av sexuella övergrepp, eftersom alla som ligger med någon under 15 år kommer att fällas för sexualbrott. De menar att lagen hindrar partners under 15 år att ha sex med varandra och vill därför luckra upp en lag om sexualbrott mot barn.

Vad CUF har missat är vad paragraf 10 beskriver. När sex mellan en 14-åring och 16-åring har skett med uppenbart samtycke, så är det inget brott och döms därför inte därefter. I lagen vävs också ålderskillnad och andra maktordningar in. Lagen finns inte för att hämma ungdomar från att utforska sex med varandra, utan för att bekämpa sexuellt våld mot barn.

Den så kallade byxmyndighetsåldern ska göra det lättare att fälla en person som utövat sexuellt våld mot barn. Det är inte lagen som hämmar ungdomar att utforska sin sexuella njutning. Det är kassa normer och en dominerande våldtäktskultur.

För att upplysa om sex för ungdomar krävs inte en lagförändring. Tvärtom! Det krävs bättre och normkritisk sexualundervisning i skolan, att vi pratar om sex mer och att vi avskaffar den fruktansvärda porrindustrin som påverkar barns och alla andras inställning till sex.

Inte heller är det lagen om sexualbrott som devalverar sexuella övergrepp. Det handlar om ett bristande rättsväsende och den extrema tystnadskultur som råder kring sexuellt våld.

Att försöka luckra upp lagar som skyddar barn, och motverkar sexuellt våld mot barn är ett otroligt ansvarslöst förslag från Centerpartiets ungdomsförbund.