Debatt. .

2018-12-25 03:00
Foto: Henrik Montgomery/TT
Puffetikett
Dagens ETC

Budgeten slår hål på myten att alla är miljöpartier

I ett parlamentariskt kaos händer det som inte får hända. Utan att någon hade kunnat föreställa sig det, sker en miljöslakt utan dess like i svensk politik.

Moderaterna och Kristdemokraterna har enats i en linje där skattesänkningar ska ske till varje pris. Priset råkar vara en levande planet, men det är det värt för att gynna dem som har det bäst ställt i samhället, enligt den högerkonservativa budgeten. 

Mitt under klimatförhandlingarna skrotade M och KD de framgångar som gjorts på miljö- och klimatområdet under Miljöpartiets år i regeringen. Samtidigt som Greta Thunberg gör sin röst hörd över hela världen och för planetens talan, vänder en majoritet av riksdagen dövörat till. Med aktivt stöd av SD och passivt stöd av C och L, röstades en miljöslaktad budget igenom. Flygskatten försvinner och satsningar som Klimatklivet och stöd för solceller halveras. Fossila subventioner om 1,46 miljarder införs med den nya budgeten. I arbetet med miljö och klimat försvinner 2,1 miljarder, som kommer att innebära kraftiga nedskärningar för Naturvårdsverket, med minskade resurser för miljö- och klimatarbete.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Nedskärningarna innebär minst 1500 förlorade arbetstillfällen i den gröna sektorn. Naturturismen kommer att få höjd moms på landsbygden samtidigt som stödet för att rusta upp vandringsleder minskar. För markägare kommer M:s och KD:s budget att innebära minskad ersättning för värdefull natur, och stödet för att sätta upp rovdjursstängsel kommer att minska. Kunskapsinsamling om var nyckelbiotoper finns kommer att stoppas. De talar med kluven tunga när de säger att landsbygden ska leva, samtidigt som de halverar stödet till den typ av åtgärder som ger jobb och rättvisa förutsättningar för landsbygden. 

Den här budgeten slår hål på myten om att ”alla partier jobbar med miljön”, en myt som samtliga partier ville upprätthålla under valrörelsen. M:s och KD:s budget jobbar snarare emot miljön, och skadar det värdefulla engagemang och den beredskap som finns för att ställa om till ett hållbart samhälle. Den högerkonservativa budgeten skär från den gröna omställningen, den skär från de mest utsatta, och den skär i hjärtat på alla som jobbar för en grön och rättvis värld. Och pengarna ska gå till att de absolut rikaste, i ett av världens rikaste länder, nu ska få bli ännu lite rikare. 

Trots en stor sorg, triggar det här oss än mer i att mobilisera miljösverige, och ta strid för omställningen. Miljöpartiet må vara riksdagens minsta parti. Men vi kommer aldrig att ge upp kampen om den viktigaste frågan.

Miljöpartistiska riksdagsledamöter 
Rebecka Le Moine, Maria Gardfjell, Elisabeth Falkhaven, Amanda Palmstierna, Lorentz Tovatt