Debatt. .

2018-11-19 04:00
Israels Netta Barzila vann årets Eurovision. Bild: Armando Franca/AP
Israels Netta Barzila vann årets Eurovision.
Puffetikett
Dagens ETC

Bojkotta Eurovision i Israel 2019

Inget svenskt deltagande i Eurovision så länge Israel är värd!

Nästa års Eurovision-final ska hållas i Israel. Premiärminister Benjamin Netanyahu och hans högerextrema regering kommer att försöka utnyttja tillfället till att utmåla Israel som ett föregångsland inom kultur och vetenskap. Ett samhälle för alla och ett unikt exempel på en fungerande demokrati i Mellanöstern.

De har redan visat att de tänker använda Eurovisionsfesten i sin officiella strategi att tvätta rent staten Israels varumärke. I själva verket är Israel en apartheidstat, där icke-judiska minoriteter förtrycks och berövas viktiga rättigheter.

Israel är också en ockupationsmakt som i strid med internationell rätt flyttat in sin egen befolkning på palestinsk mark och kontrollerar området med stängsel, avspärrningar och militärposteringar.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Redan två dagar efter att Netta Barzilai vunnit Eurovision-finalen för Israel, dödade israelisk militär 62 obeväpnade palestinier som demonstrerade mot blockaden av Gaza. Samma kväll firades segern med stor konsert i Tel Aviv.

Dödandet i Gaza har fortsatt. Sedan den senaste vågen av protester började i mars har minst 210 palestinier dödats av israeliska prickskyttar och omkring 21 000 skadats – däribland barn, journalister och sjukvårdare. Många har fått bestående skador.

På Västbanken fortsätter utbyggnaden av olagliga israeliska bosättningar. Över 650 000 bosättare bor nu på beslagtagen palestinsk mark. Palestinas bönder hindras av militären att nå sin mark och barn sina skolor. Palestinier kan inte resa vart de vill, besöka vem de vill eller få den vård de behöver. Bosättarna stjäl palestiniernas vatten, torrlägger deras brunnar och förstör olivlundarna. Barn används för arbete under miserabla förhållanden i de illegala bosättningarna.

Enligt färsk statistik från den israeliska militären sitter nu 6 349 palestinier, varav 275 barn, i israeliska fängelser. De flesta är dömda för att på olika sätt ha protesterat mot ockupationen. 446 personer, varav flera barn, sitter i ”administrativt förvar” utan rättegång eller dom.

Varje år hanteras mellan 500 och 700 barn inom det israeliska militära rättsväsendet. Barnen fängslas ofta mitt i natten, förses med handfängsel och ögonbindel och förs i militärjeepar till en polisstation i någon olaglig bosättning. Det är inte ovanligt att de misshandlas med sparkar och slag. Barnen tvingas sedan skriva på ”erkännanden” på hebreiska, ett språk de oftast inte förstår, och döms i summariska rättegångar i militärdomstolar. Allt detta helt i strid med FN:s barnkonvention.

Den kommande Eurovision-finalen är ett utmärkt tillfälle att markera vad det internationella samfundet tycker om Israels politik. Det borde vara lika otänkbart att delta i Israel 2019 som det hade varit att delta i en motsvarande festival i Sydafrika under apartheidtiden.

En rad palestinska organisationer har enats om ett upprop som uppmanar oss till just detta – att bojkotta Eurovision i Israel. Alla som värnar demokrati och mänskliga rättigheter bör stödja denna uppmaning. Genom press på ockupationsmakten och solidaritet med det palestinska folket kan vi bidra till en rättvis fred.

Inget svenskt deltagande i Eurovision så länge Israel är värd!

Palestinagrupperna i Sverige 
Anna Wester, ordförande, och Gunnar Olofsson, styrelseledamot.