Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Början på slutet för de sista monarkierna

Dåvarande Prins Charles och Kung Carl Gustaf i Sverige 2012.

Dåvarande Prins Charles och Kung Carl Gustaf i Sverige 2012.

Bild: Claudio Bresciani/TT

Dagens ETC.

Idag när en icke-vald statschef kröns i London är vi från Republikanska föreningen där för att stödja samt inspireras och lära av vår brittiska syskonorganisation Republic. Slutet för det engelska kungahuset närmar sig. Med det är det dags för också oss i Sverige att se igenom luftslottet, skriver representanter för Unga republikaner och Republikanska föreningen.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Dagens kröning i Storbritannien står i bjärt kontrast till moderna tider och får förhoppningsvis många människor att tänka till om hur våra samhällen kan utvecklas. De fåtal monarkier som finns kvar i Europa är förlegade kvarlevor från svunna tider som är helt oförenliga med våra annars så moderna och demokratiska samhällen. Europeiska kungahus är gamla rester av odemokratiska feodalsamhällen som vi numera mer förknippar med totalitära stater och diktaturer.

För alla demokratiskt sinnade människor är det värt att arbeta för ett avskaffande av den sortens ärvda privilegier – i hela Europa. Offentliga ämbeten ska helt enkelt aldrig gå i arv. Frågan om republik ska inte avfärdas som oviktig. I grund och botten handlar det om att medborgarna ska välja statsmaktens utövare och representanter. Rätten att representera dig kan ingen ärva, den är din att ge.

Monarkier bygger däremot på en idé om att vissa människor är mer värda än andra. Du kan endast bli statschef om du råkar födas av rätt föräldrar, alltså om du har de gener och blodslinjer som krävs. I moderna demokratier är dock det enda rimliga att statschefer utses på demokratisk väg för begränsade mandatperioder. Glitter, glamour och glans framförs ofta som argument för att behålla nuvarande statsskick, men detta kan samhället tillhandahålla på många andra sätt. Se bara på Eurovison Song Contest, som snart också hålls i Storbritannien. När monarkierna väl är avskaffade kommer vi att se tillbaka på denna tid och undra varför vi inte redan under demokratins genombrott skakade av oss denna medeltida rest.

8Idag när en icke-vald statschef kröns i London är vi från Republikanska föreningen där för att stödja samt inspireras och lära av vår brittiska syskonorganisation Republic. De republikanska rörelserna från Europas kvarvarande monarkier träffas regelbundet och utbyter allt som oftast idéer och metoder i arbetet med att stärka demokratin i vår del av världen. Vi är helt övertygade om att vi i Sverige har allt att vinna på republikanska framgångar i andra närliggande länder. Därför är det viktigt för oss att finnas på plats i London under helgen och delta i demonstrationen mot ärvd och omodern makt. 

Vi är övertygade om att de sista monarkierna i Europa nu är på väg att placeras på historiens skräphög. Att den västindiska ön Barbados har gått före och lämnat den brittiska monarkin har fått konsekvenser. Bahamas, Jamaica och Australien är länder där det nu förs en intensiv debatt om att följa i Barbados fotspår. Det är en diskussion som vi vill understödja och vara en del av. Den globala republikanska rörelsens vingslag ger oss i Republikanska föreningen vind i seglen.

Det talas nu en del om helgens högtidliga festligheter och medias blickar riktas mot London där det putsas och fejas i detta nu. Låt dig inte bländas av allt som glimmar och de uråldriga ritualer som omger kröningsceremonin. Just kring tiden för tronskiften ges extra tillfälle att fundera över och ifrågasätta det rådande systemet. Många i Storbritannien har gjort just det. 

Monarkins ställning är nu historiskt svag bland de yngre britterna, och kröningen i London är tydligt början till slutet för det engelska kungahuset. Med det är det dags för också oss i Sverige att se igenom luftslottet och bakom kulisserna av guld. Stå upp tillsammans med oss för ett modernt statsskick - för Europa och för Sverige i tiden.

00:00 / 00:00