Debatt. .

2018-07-25 04:00
”Livet har nu stannat upp, men det gjorde inte min värk och utmattningen är värre än någonsin. Det som håller mig över vatten­ytan är hoppet, drömmarna och min envishet”, skriver dagens debattör.  Bild: Jessica Gow/TT
”Livet har nu stannat upp, men det gjorde inte min värk och utmattningen är värre än någonsin. Det som håller mig över vatten­ytan är hoppet, drömmarna och min envishet”, skriver dagens debattör.
Puffetikett
Dagens ETC

Bli aldrig sjuk – då förlorar du din röst

Att bli vuxen trodde jag innebar att man bland annat tar egna beslut och har eget ansvar. Men det blev inte riktigt så. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

I stället tilldelas man en ny förmyndare. Förmyndare som tar beslut åt dig, som bestämmer hur du mår, som vet vad som är bäst för dig och som framför allt vet om du är sjuk eller inte.

Jag var 13 år när min ledvärk började. Några år senare förvärrades den och jag sökte vård. Vid läkarbesöket togs några blodprover som visade sig vara normala.

– Växtvärk! Det är ingenting fel på dig, sade läkaren.

Puh, vilken tur att det bara är växtvärk, för tänk att behöva leva med den här smärtan hela livet, tänkte jag. 

Livet gick vidare, men det gjorde inte min värk. Den gjorde sig påmind nästan varje dag! Sökte vård och fick återigen höra att det var växtvärk. Jösses, vad dum jag är som inte förstod att man vid 22 års ålder fortfarande kan ha växtvärk. Vilken tur att Sverige har så kunniga läkare!

Livet gick vidare, men det gjorde inte min värk. På grund av långvarig stress och tragedier i livet blev jag sjukskriven i utmattningssyndrom 2011. Till följd av detta utvecklade jag även en tillfällig depression. Behandlingen jag fick var samtalsterapi, det skulle hjälpa mig ur depressionen, värken och utmattningssyndromet. Oj, vad imponerande att samtalsterapi är lösningen på tre olika diagnoser. 

Ett år senare skickade Försäkringskassan mig på en arbetsförmågeutredning där jag bland annat fick träffa en psykiatriker. 

– Du ska se att när du hittar en utbildning som du vill gå, eller hittar ett nytt arbete, ska du se att din värk och utmattning försvinner, sade han.

Så dumt av mig som inte hade förstått detta, jag har alltså slösat bort ett år av mitt liv när lösningen på mina besvär har funnits mitt framför ögonen på mig. Inte visste jag att utbildning och arbete var ett botemedel. 

Det kändes så lustigt att sitta framför en potentiell Nobelpristagare, det är inte varje dag man får uppleva det. 

Livet gick vidare, men det gjorde inte min värk eller utmattning. Den fantastiska utredningen gjorde att Försäkringskassan ansåg att jag var frisk. Jag fick ett nytt arbete och under de tre första månaderna efter jobbet spenderade jag tiden på badrumsgolvet i väntan på att kräkas. Värken och utmattningen var påtaglig. Men arbete var ju botemedlet, jag måste ha tålamod.

Arbetade i två år innan kroppen började säga ifrån ordentligt. En depression utvecklades på nytt så jag sökte vård för depression, värk och utmattning. Blev sjukskriven utan någon plan eller behandling förutom antidepressiva preparat och min depression förvann då depressionen varade en kort period. 

Läkaren ansåg att jag skulle börja arbeta. Hans motivering var att jag inte kan vara sjukskriven hur länge som helst, eftersom Försäkringskassan då kommer att begära kompletteringar, vilket läkaren inte tänkte gå med på.

– Skaffa man och barn om du känner dig lite ledsen, sade läkaren.

Imponerande bedömning. Utbildning, arbete, man och familj kommer att lösa mina problem. Livet gick vidare, men det gjorde inte min värk eller utmattning. Jag arbetade i åtta månader, hasade mig fram på det lilla bränsle som fanns kvar. I juni 2017 skickade min chef hem mig, hon insåg att jag var på väg att brytas ned fullständigt. 

Träffade en ny läkare, men han var inte intresserad av mina besvär. Han skulle på semester och hade inte tid att sätta sig in i mina besvär, och de andra läkarna hade fullt upp och hade inte möjlighet att ta över mig, sade han. 

– Har du bil? frågade läkaren.

– Ja, det har jag, svarade jag.

– Ta cykeln i stället. Du ser ju så sportig ut och det ska du nog klara, sade han. 

Vem hade kunnat ana att en cykel skulle vara lösningen på min utmattning och värk? 

Bytte vårdcentral och mötte en läkare som ville att jag skulle börja arbeta efter två veckors sjukskrivning. Utbildning, arbete, man, familj och en cykel, det måste ju vara ett tecken på att jag inte har förstått att detta är lösningen på mina besvär. Till slut fann jag en läkare som inte höll med om att detta är lösningen. Fick äntligen en vårdplan som skulle sträcka sig en längre tid för att sakta men säkert bygga upp styrkan till att återfå en normal vardag. 

Påbörjade min vårdplan men efter tre veckor ansåg Försäkringskassan att ett höj- och sänkbart bord på arbetet skulle göra att jag kan arbeta 100 procent. Utbildning, arbete, man, familj, cykel och ett höj- och sänkbart bord.

Kampen mot Försäkringskassan började, mot en myndighet som är helt befriad från att följa lagar och regler. En myndighet som har det sista ordet, trots deras oförmåga att tolka lagar och svara på frågor. En myndighet där anställda får bonus för varje avslag de ger. Efter att ha stångat mig blodig i sju månader fick jag äntligen rätt och sjukpenningen började rulla på igen. Min kamp är dock inte över eftersom de när som helst utan grund kan slå undan benen för mig. 

Jag fick aldrig bli vuxen, jag fick aldrig bestämma över mitt liv och jag har framför allt ingenting att säga till om angående mitt tillfrisknande. Vi lever i ett Sverige där sjuka människor har blivit en produkt av fördomar och okunskap. Vi lever i ett Sverige där sjuka människor inte ses som värdiga medborgare. Vi lever i ett Sverige där myndigheter bestämmer över människors liv. Det värsta av allt, de behöver inte stå till svars för någonting. 

Livet har nu stannat upp, men det gjorde inte min värk och utmattningen är värre än någonsin. Det som håller mig över vatten-ytan är hoppet, drömmarna och min envishet. Eller så tar jag mig samman och köper ett höj- och sänkbart bord.