Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Bara bakåtsträvarna blir upprörda av vegonormen

Allt fler väljer bort animaliska produkter för djurens, hälsans och klimatets skull, skriver debattören och lyfter Way Out West som positivt exempel. Det enskilt mest effektiva sättet att minska miljöpåverkan på jorden är nämligen att undvika just kött oc
Allt fler väljer bort animaliska produkter för djurens, hälsans och klimatets skull, skriver debattören och lyfter Way Out West som positivt exempel. Det enskilt mest effektiva sättet att minska miljöpåverkan på jorden är nämligen att undvika just kött oc Bild: Bild: Emil Langvad/TT

Dagens ETC.

Det är dags att sluta streta emot när institutioner som Vasaloppet, Göteborgsvarvet eller lokala skolan väljer att göra en positiv insats.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Begreppet ”laggards” eller eftersläntrare syftar till de som är sist på bollen när det kommer till förändring och ny utveckling. En förändringsprocess kan ungefär beskrivas i följande steg. Först har vi pionjärerna som banar väg, sedan den tidiga majoriteten som hakar på, en ”tipping point”, och så sist av alla kommer eftersläntrarna.

Jag kunde inte låta bli att tänka på detta när jag läste de upprörda reaktionerna i media på Göteborgsvarvets beslut att servera vegetarisk mat till sina volontärer. Om en skulle äta kött fick en ta av sig sin volontärströja. Inga konstigheter i min värld, arrangemanget har valt att hålla en hög klimatprofil och alla utom eftersläntrarna vet att kött och klimatvänligt inte direkt går hand i hand.

En färsk rapport publicerad i tidskriften Science, slår fast att det enskilt mest effektiva sättet att minska vår miljöpåverkan på jorden är att undvika just kött och mejeriprodukter.

År 2012 (notera att det är sex år sedan nu) gick festivalen Way Out West i bräschen när de blev en helt köttfri festival. Beslutet var då radikalt. Många minns hur kvällstidningen GT delade ut gratis kött utanför entrén i protest. Ett grepp som även Moderaternas ungdomsförbund ägnat sig åt en gång i tiden.

Men tiderna förändras och vi (de flesta av oss) med dem. Det ”nudgeas” vego i personalmatsalar, biffen byts mot bönan och till och med jordbruksverkets djurskyddskonferens hade rött kött som specialkost (redan 2015).

I helgen gick nästa idrottsevenemang med klimatprofil av stapeln med Söder Runt som för andra året bjuder på vegetarisk och vegansk pizza till deltagarna på sitt ”after run”. Senare i sommar kommer till exempel festivalen Lots of love och Öland Roots.

Folk kommer inte slopa allt kött över en natt men allt fler äter mer vego, för både djuren, hälsan och klimatets skull. Och jag ser med glädje hur företag, event och institutioner hakar på! Den gröna trenden kan även vara vägen framåt för det svenska lantbruket.

Vi har till exempel sett stora framgångar på området bönodling i Sverige. Och ett av Sveriges mest framgångsrika företag Oatly skryter gärna om svensk havre i sina produkter. Här finns massor av utvecklingspotential för de bönder som satsar på det växtbaserade lantbruket.

Köttfrågan har heller ingen politiskt färg. Förra våren bjöd Sofia Arkelsten (M) och Jens Holm (V) in politiker, företag och organisationer till ett runda bordssamtal om växtbaserad mat.

En av slutsatserna som vi tog med oss var att marknaden behöver bli råvaruneutral. Det vill säga att det måste råda likartade förutsättningar oavsett vilken råvara, animalisk eller vegetabilisk, som tillverkas. Men också att det finns stora möjligheter att producera mycket mer svenskt och vegetabiliskt än vad som görs i dag.

Fördelarna med vego, oavsett om du är en myndighet, en kommun, skola, idrottsevenemang eller en privatperson är svåra att säga emot. Det går åt mindre vatten, energi och koldioxid för att producera växtbaserad mat. Och varje person som byter köttet mot växtbaserat skonar 17 djur årligen, av dem är hela 15 stycken kycklingar.    

Det är dags att sluta streta emot när institutioner som Vasaloppet, Göteborgsvarvet eller lokala skolan väljer att göra en positiv insats och slopar köttet. Framtiden är grön!

Evenemang och
institutioner som
serverar vego

• Globala gymnasiet (2009)

• Way out west (2012, blev även fria från komjölk 2015)

• Öland Roots (vegetarisk festival sedan 2009 och vegansk sedan 2016)

• Hjärtkliniken Örebro (införde vegetariskt som huvudalternativ 2014)

• Norra Stockholms Psykiatri (Införde vegetariskt som huvudalternativ 2016)

• Musikens makt (2016)

• Popaganda (2016)

• Lots of love-festivalen (2017)

• Söder runt (2017)

• Vasaloppet (2018)

• Göteborgsvarvet (2018)