Debatt. .

2018-08-16 04:00
Burkan infördes framförallt i Afghanistan av talibanerna och är könsapartheid, skriver Amineh Kakabaveh. Bild: Ahmad Massoud/TT
Burkan infördes framförallt i Afghanistan av talibanerna och är könsapartheid, skriver Amineh Kakabaveh.
Puffetikett
Dagens ETC

Att tillåta burka kan aldrig vara feminism

I en ledare i ETC kritiserar Veronica Palm det danska förbudet mot att offentligt bära kläder som täcker ansiktet. Jag har under mina år i riksdagen motionerat om flera förslag för att stärka kvinnors rättigheter i den sekulära demokratin, bland annat att skolbarn ska slippa bära religiös mundering. Här kritiserar jag den syn på integration som Palm argumenterar för.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Palm ser två hinder för invandrade kvinnors integration i Sverige: burkaförbud och avskaffande av könsseparata badtider. Hon anklagar sina danska socialdemokratiska vänner för att ha ”slutgiltigt övergett den öppna och toleranta liberalismen”. 

För att det här ska gå ihop måste hon relativisera. Burkan, som framförallt infördes i Afghanistan av talibanerna och alltså är könsapartheid, kallar hon för en ”huvudbonad”. Hon har mage att likställa ”kontrollen av kvinnors kroppar” i Macrons Frankrike med den i mullornas Iran, det vill säga samma regim som en gång hotade mig med döden. Men före avrättningen skulle Khomeinis män våldta mig fick jag veta.

Jag är glad att Palm och de andra burkarelativistiska ”feministerna” i Sverige slapp och slipper att bli slagna med batonger av revolutionsgardet, vilket drabbade mig som barn och miljontals andra flickor och kvinnor. När det hände var jag tretton år.

Jag är glad att Veronica Palm har sluppit växa upp med ett islamistiskt kvinnoförtryck. Men visa mig och alla andra kvinnor som har flytt från islamistiska regimer den respekten att inte relativisera bort våra erfarenheter. Danmark är inte Saudiarabien. Frankrike är inte Iran.

Palm vill hjälpa invandrade kvinnor att integreras i det svenska samhället. Men om man vill ta integrationsfrågan på allvar så måste man också se vad krav på att kvinnor och flickor ska täcka sitt ansikte och sin kropp och inte bada tillsammans eller beblanda sig med det motsatta könet, är ett uttryck för.

I dagens Sverige tvingas många småflickor att bära slöja redan på förskolan. Skolflickor hindras att delta på skolresor, i sexualundervisning och fritidsaktiviteter. Vuxna kvinnor hindras att gå ut på kvällarna. Om Palm inte känner till denna verklighet så låtsas hon i alla fall inte om den. I stället försöker hon lura sig själv att burkor är en huvudbonad och att kravet på separata badtider handlar om feminism. I så fall är talibanerna de radikalaste ”feministerna”.

Det bästa sättet för att alla kvinnor ska kunna integreras i samhället är att vi gemensamt står upp för alla kvinnors och flickors lika rättigheter. Men för att detta ska betyda något så måste vi som kan och har en plattform i den offentliga debatten ta strid för de kvinnor och barn som lever under det hårdaste förtrycket. Systerskap kan inte handla om att relativisera islamistisk könsapartheid.

Läs vidare på nästa sida: Svar direkt från Veronica Palm

Amineh Kakabaveh 
Ordförande i organisationen Varken hora eller kuvad