Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Arbetskläder – den dolda klasskatten

Dagens ETC.

Runt om i landet förväntas människor på tusentals arbetsplatser byta om till arbetskläder innan arbetsdagen börjar. Kostnaden för den tiden kan räknas i miljarder. En dold klasskatt, kallar Adam Blomgren, arbetsplatsombud i Malmö, det.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Enligt min ovetenskapliga undersökning verkar de flesta överens om att om man har arbetstid klokan 07.00 så ska det räcka att vara där 07.00. En överväldigande majoritet verkar också tycka att arbetsköparen inte kan bestämma över dig utanför din arbetstid. Ändå sker detta varje dag på tusentals arbetsplatser.

För många arbetsköpare kräver att man ska använda speciella arbetskläder och dom ska man ta på sig innan arbetstiden börjar. Vilket betyder att man måste vara på arbetet innan arbetstiden börjar. Vilket betyder att de bestämmer över dig på din fritid.

Så alla busschaufförer, vårdarbetare, hemtjänstarbetare, fastighetsskötare, hamburgerkrängare och alla andra där man kräver att arbetssäljaren ska vara ombytt och klar när arbetstiden börjar betalar en extra avgift. Varje dag.

Låt oss räkna på det. Om vi antar att det tar tio minuter att byta om när arbetsdagen börjar och tio minuter när arbetsdagen slutar så är det alltså 20 minuter om dagen. Räknar vi med fem arbetsdagar i veckan och 47 veckor på ett år (drar av för semestern) så blir det alltså strax under 80 timmar per år som vi som jobbar i arbetskläder betalar till arbetsköparna. Varje år.

Med en timlön på 150 kronor så blir det 11 750 kronor som vi får betala för nöjet att ha arbetskläder.

Ingen aning om hur många arbetssäljare som har dessa krav på sig men om vi för enkelhetens skull räknar med en miljon så är det en årlig avgift på knappa 12 miljarder. Varje år.

En avgift chefer, lärare, administratörer och så vidare inte betalar. Som jag ser det är det en klasskatt.

Borde vi inte ta och ändra på detta?

00:00 / 00:00