Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Är fem snuvor fler än fyra cancertumörer?

”Idén om en kö till vården behandlar alla patienter lika. Köinramningen får det att låta som att all vård är lika viktig, ungefär som i korvkön”, skriver debattören.
”Idén om en kö till vården behandlar alla patienter lika. Köinramningen får det att låta som att all vård är lika viktig, ungefär som i korvkön”, skriver debattören. Bild: Bild: Claudio Bresciani/TT

Dagens ETC.

Idén om vårdköer placerar alla patienter i en lång linjär kö oavsett vad de har för sjukdom eller behov.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Moderaterna skriver om metoder för att korta vårdköerna och Svenska Dagbladet faktagranskar om det faktiskt stämmer att köerna har blivit längre som SD hävdar. Dagens Nyheter skriver spaltmeter efter spaltmeter om köfrågan.

Men är det bättre att sjukvården botar hundra influensor än två cancerpatienter?

Ja, köerna blir ju kortare och enligt kö-inramningens logik är det bättre att behandla hundra patienter än två.

Det är allvar nu. Ge ett bidrag till ETC Stödfond för att säkra utgivningen av Sveriges enda rödgröna dagstidning. Använd ETC Varuhuset eller:
Swisha: 123 508 754 9
BG: 5372-9141  

Men svaret ska vara nej, vårddebatten borde inte handla om köer utan om patienternas sjukdomar och behov.

En kö uppfattas i tanken som något linjärt och kvantitativt. Antingen är kön längre eller kortare. I en kö är alla lika och det är just det som är problemet. Sjukdomar är inte lika. Vissa sjukdomar är dödliga medan andra är smått besvärande. Idén om en kö till vården behandlar alla patienter lika. Köinramningen får det att låta som att all vård är lika viktig, ungefär som i korvkön. Men vård är ett brett begrepp som omfattar ett enormt spann av verksamheter. Att ställa alla patienter i en kö är fullkomligt vansinnigt ur ett vårdperspektiv.

Idén om vårdkö ignorerar det faktum att läkare gör bedömningar och ställer diagnoser, att de kan mer om vård än du och jag. Vi fattar hur kön till korvkiosken funkar men har ingen aning om vad neuroendokrinologi är för något. Idén om vårdköer placerar alla patienter i en lång linjär kö oavsett vad de har för sjukdom eller behov. Döende cancerpatienter bredvid förkylda och inbillade sjuka. Lika för alla.

Problemet är frågan, vårdköer är fel fråga. Vad är då rätt fråga? Ja vi måste ha klart för oss varför vi har vård, vad som är vårdens syfte.

Som jag förstår vård går det ut på att skydda och stärka människor så att vi kan leva fria liv. Vården skyddar från död och lidande och stärker oss så att vi kan förverkliga oss själva och leva utan att kroppen begränsar och gör oss svaga.

Alltså borde vårddebatten fokusera på hur vården bäst kan behandla patienter så att de blir friska, hur den kan förebygga sjukdom och hur den kan stärka sjuka människor så att de kan leva så fritt som möjligt från kroppsliga begränsningar.

Ett fungerande vårdsystem är en mängd olika verksamheter med olika syften och behov och med väldigt olika förutsättningar. Att dra alla vårdavdelningar och sjukdomar över en kam hjälper inte allmänheten att förstå vad som ger människor bäst vård. Vi behöver en vårddebatt som ser till vårdens grundläggande syften, inte missriktade kampanjer som den om vårdköer.

00:00 / 00:00