Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Angiverisamhället kräver civil olydnad

Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Dagens ETC.

Vi manar alla offentliganställda till civil olydnad och vägran att utföra arbetsuppgifter som direkt strider mot deras yrkesetik, ­skriver Emmeli Wulfstrand och Lars Ohly på Verdandi.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

”Ett angiverisamhälle där ­lärare, socialarbetare och personal i ­sjukvården tvingas bli medlöpare.” 

Så skriver tre forskare inom välfärdsfrågor och migration i Sydsvenskan. De är oroliga för vilka konsekvenser Tidöavtalets ­skrivningar om en ny anmälningsplikt kommer att få, om det förverkligas. I avtalet föreslås en ny skyldighet att anmäla papperslösa: ”Kommuner och myndigheter ska vara skyldiga att informera Migrationsverket och Polismyndigheten när de kommer i kontakt med personer som vistats i Sverige utan tillstånd.” 

Enligt Justitieutskottets ord­förande, Sverigedemokraten Richard Jomshof, ska alla offentliganställda omfattas av anmälningsplikten. Yrkesgrupper som socialarbetare, lärare, bibliotekarier och sjukvårdspersonal skulle alltså kunna omfattas. 

Det här har naturligtvis väckt stark kritik bland berörda ­yrkesgrupper, men också bland ­andra som arbetar med personer som redan idag lever under stark press. Vi vet att människor som riskerar att utvisas utnyttjas av skrupelfria arbetsgivare redan idag. Med hot om utvisning hängande över sig är de flesta beredda att gå med på arbetsvillkor, löner och arbetstider som ligger mycket långt från kollektiv-avtalsenliga villkor. 

Nu ska dessa personer ­dessutom känna oro för att besöka ett ­bibliotek, uppsöka sjukvård eller ta kontakt med sociala myndigheter. Vi i civilsamhället kommer snart att vara dessa människors enda utväg vid behov av stöd och hjälp. 

Vad är det för samhälle som regeringen är beredd att skapa? Ska misstänksamhet, angiveri och övervakning verkligen vara det som präglar vårt samhälle? 

Verdandi protesterar mot dessa förslag som enbart är tillkomna för att hindra människor från att leva ett bra liv. Vi står som alltid på de utsattas sida. Vi manar alla offentliganställda till civil olydnad och vägran att utföra arbetsuppgifter som direkt strider mot deras yrkesetik. 

00:00 / 00:00