Debatt. .

2019-04-15 00:40
Lars Adaktusson, KD, vid riksmötets öppnande 2017. Foto: TT/Pontus Lundahl
Lars Adaktusson, KD, vid riksmötets öppnande 2017.
Puffetikett
Dagens ETC

Adaktusson måste avgå

Sverige kan inte ha politiska ledare som samarbetar med hatgrupper, skriver Aida Badeli och David Ling från Grön Ungdom.

I tisdags kunde Dagens ETC avslöja att den kristdemokratiska riksdagsledamoten Lars Adaktusson deltagit som huvudtalare på en konferens där fascistiska grupper samlats i Bogota, Colombia. Sverige kan inte ha politiska ledare som samarbetar med hatgrupper – Lars Adaktusson måste avgå.

Det är inte första gången Adaktusson deltar i sådana hatiska forum, vilket visar att han antingen saknar omdöme eller respekt för grundläggande mänskliga rättigheter. När Adaktusson fick kritiska frågor om sitt deltagande på konferensen viftade han nonchalant bort frågan. Det skickar starka varningssignaler att Adaktusson inte verkar se några problem med sitt deltagande på en konferens tillsammans med antisemiter, kvinnohatare och homofober.

För oss är det enkelt: om Kristdemokraterna på allvar menar att de respekterar alla människors rätt, där kvinnor har rätt att bestämma över sina egna kroppar, där hbtq-personer får älska den de vill och där alla får tro på vilken gud den vill. Då är det dags för Kristdemokraterna att sparka Lars Adaktusson.