Blogg. Johan Ehrenberg.

2018-01-18 01:01

Weidmo Uvell kan inte läsa bokföring – eller så ljuger hon medvetet

Det här blir ett längre inlägg för att bemöta de grundlösa påståenden som bloggaren Rebecca Weidmo Uvell kommer med, och som andra – mer kända borgerliga röster – sprider vidare. Jag vill självklart att du som stöder ETC ska få korrekt information.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

För två år sedan gjorde Rebecca Weidmo Uvell ett inlägg om ETC och mig där anklagelsernas handlade om bidrag och skattesmitande. Jag var en ”bidragsentreprenör” som i motsats till andra inte skapade något, bara smet från skatt och tog emot bidrag.

Artikeln var full av rena felaktigheter och påståenden utan rim och reson (till exempel att jag kör elbil för att jag vill smita från dieselskatten) så jag svarade då på Twitter och gick igenom de 20 (!) värsta felaktigheterna och lämnade det till läsarna att avgöra hur trovärdiga påstående var.

Nu återkommer hon med två nya ”artiklar” där jag inte bara är bidragsentreprenör, jag är dessutom fifflare, bokföringsbrottsling, bedragare och hon uppmanar alla som stöder ETC att sluta omedelbart. Banker, långivare och stödpersoner ska ”ta ut sina pengar” för Rebecca Weidmo Uvell har räknat fram att bolagen är en pyramid och omöjligt kan existera vidare.

Det här är ju rätt allvarliga saker att skriva, att försöka förstöra för ett företag med sådana falska påståenden är något som en vanlig tidning skulle akta sig noga för. Men Rebecca Weidmo Uvells blogg är ingen tidning, det finns ingen ansvarig utgivare och det anges tydligt på den att de som anklagas inte har replikrätt.

Rebecca Weidmo Uvell kan påstå vad hon vill utan vare sig pressetiska eller lagliga hinder.

Det är alltså ingen mening att diskutera med henne.

Men eftersom andra – mer kända borgerliga röster – sprider texterna vidare blir det allvarligare. Och jag vill självklart att du som stöder ETC ska få korrekt information.

Därav detta lite längre blogginlägg.

Jag ber i förväg om ursäkt för att det är detaljerat eftersom det handlar om ekonomi i bolag. Det är nödvändigt eftersom Rebecca Weidmo Uvell inte kan läsa bokföring, hitta fakta eller analysera ekonomin. Hon läser fel – eller väljer medvetet att ljuga – för att driva sin tes. Så det blir en hel del att reda ut.

Vem är Rebecca Weidmo Uvell? Hon är en extremborgerlig bloggare som behöver uppmärksamhet för att få in stödpengar till de artiklar hon skriver. Det är inget fel i det, men det är självklart fel om man sprider lögner för att samla in pengar. Och det gör hon.

Hon är också ökänd för att ha publicerat var opinionsbildare bor, trots att det finns en hotbild. Den som vidarelänkar Rebecca Weidmo Uvells material bör känna till det, De flesta inser fort hur låg hennes trovärdighet är. Även om man ogillar ETC eller mig har man ansvar för vad man vidaresänder.

ETC OCH BIDRAG

Låt mig börja med ”bidragsentreprenör”. ETC tar emot bidrag och det är självklart inget vi skäms för. När vi får presstöd för en tidning går alla pengar till journalisters löner, tryck och distribution. Inget går till ägaren eller till vinst. Allt går till journalistik.

När ett presstöd minskar eller upphör betyder det att kostnader måste minska och det betyder mindre tryck, distribution och färre journalister. Det är inget roligt i sig, men viktigt att förstå att om bidragen minskar så måste också bolaget minska kostnaderna.

Det faktum att vi i höstas tvingades lägga ner 15 lokaltidningar försöker Rebecca Weidmo Uvell nu använda för att påstå att ETC som helhet är i konkurs. Det är naturligtvis inte sant, de bolag som gett ut lokaltidningarna kommer att läggas ner, idag fortsätter verksamheten i form av uppsägningslöner. Det finns inga skatteskulder och samtliga tryckerier och distributörer betalas.
Liksom självklart frilansare.

ETC har även andra bidrag. Solcellsbidragen är den största posten, vi har 30 procent i stöd för nya solceller och det betyder att vi kan sätta upp 30 procent fler solceller. (Just nu finns beslut på 13,5 miljoner kronor i solcellsbidrag åt ETC, en post som Rebecca Weidmo Uvell överhuvudtaget inte ser.) Skulle framöver staten ta bort solcellsbidraget försämras inte vår ekonomi, det blir 30 procent färre solceller uppsatta bara. Vilket ju vore synd.

Vi har också bidrag från arbetsförmedling eftersom vi tagit emot nya svenskar och utbildar dem till bland annat snickare och solcellsmontörer.

Är man emot statliga bidrag till företag så har man givetvis rätt att tycka det. Men vi anser att det är bra att fler tidningar ges ut, att solceller sätts upp och att fler nya svenskar utbildas. Skillnaden mellan oss och borgerliga debattörer är att vi inte anser att såna pengar ska gå till vinst till aktieägare utan användas i verksamheten.

ETC OCH SKATTER

Rebecca Weidmo Uvell anklagade i förra artikeln mig för att inte betala skatt. Jag trollar bort vinst genom komplicerade internfaktureringar i bolagen för att skattesmita.

Det är naturligtvis inte sant.

ETC-företagen betalar mycket lite bolagsskatt eftersom vi inte vill gå med vinst. Det är ett beslut, alla eventuella överskott ska direkt återinvesteras i verksamheten i form av mer journalistik, mer solceller eller mer hus. Fler jobb alltså.

Jag vet inte hur det kan vara upprörande. Det är ju ingen lag att man måste jaga mesta möjliga vinst för att gynna ägaren.

Men det betyder självklart inte att vi inte betalar skatt.

I januari månad 2018 betalar vi 4 139 919 kronor i skatt. ETC har inga skatteskulder eftersom vi betalat alla skatter, och månadssiffran är inte konstig om man – som ETC – har cirka 150 anställda.

ETC OCH ELBILAR

Uvell gillar av någon märklig anledning inte att ETC har elbilar. Det är en självklart del i vår klimatpolitik som företag. Vi har fyra bilar. En Nissan-skåpbil som vi fraktar solceller med. En BMW i3 som används för kortare frakter, en Tesla X som är budbil för långfärder med solceller och tidningar. Och så har jag en Tesla S som används av fyra personer där jag själv är den mest aktiva. Jag åkte 6 000 mil på 1,5 år under alla föredrag runt Sverige och jag kommer fortsätta många tusen mil till. Orsaken är att vi inte flyger och att det faktiskt är billigare att köra elbil än fossila bilar. (Och tågen går inte fram och tillbaka över en dag när föreläsningar är på kvällarna.) Rebecca Weidmo Uvell kallar detta lyx och det är ju en åsikt men inget argument.

ETC OCH MIN LÖN

Rebecca Weidmo Uvell berättar att jag har 28 000 kronor i lön och att det är märkligt för en 60-årig företagsledare. Ja, rentav skumt, är det skattesmitning?

Men min lön är högre än vad majoriteten i Sverige tjänar och jag har inget intresse av att ha hög lön bara för lönens egen skull. Jag har det bra. Allt jag tjänar på böcker, föredrag eller annat investerar jag i ETC vilket inte är konstigt för en företagare. I år är siffrorna dessutom förändrade, jag tar nu bara 5 000 kronor i månadslön eftersom jag tar ut min tjänstepension. Totalsumman blir 25 000 kronor.

Man kan naturligtvis tycka att företagsägare ska vara giriga och maximera egna löner och utdelningar. Det är en ideologi. Själv har jag inte de behoven men för Rebecca Weidmo Uvell är det obegripligt.

Omöjligt att förstå.

Därför måste det finnas en orsak.

Och hennes slutsats är att min låga lön är beviset på ETC-företagen är konkursmässiga luftslott.

Det här är upponervända världen. Skulle ETC:s företag vara ännu mer kreditvärdiga om jag tiofaldigade min lön?

ETC OCH ÅRSREDOVISNINGARNA

Rebecca Weidmo Uvell publicerar utdrag ur alla ETC-bolags årsredovisningar. De finns på bolagsverket att titta på för den som vill. Men i hennes ögon blir allt skumt. När vi 2015 går in med fyra nya miljoner kronor i aktiekapital i ETC Utveckling så är det bevis på något ”man som ägare bara tillför för att bolaget helt enkelt går dåligt”.

I själva verket är aktieägartillskott ett sätt att öka bolagets kraft när man gör nysatsningar. Och 2015 var det år då vi bland annat satsade på ETC El, vårt elhandelsbolag. Samt ett antal nya tidningar.

Att öka aktiekapitalet är alltså ett sätt att öka tryggheten och kraften i de nya projekten och det är märkligt att det skulle framställas som något problematiskt. När vi vill växa måste vi satsa mer pengar också.

På samma sätt vänds det faktum att vi med bara sex anställda år 2016 kunde omsätta nio miljoner och ändå inte göra vinst. Men ETC Utveckling är vårt moderbolag som just är till för att stötta de andra bolagen, sköta ekonomi och administration. En hög omsättning handfar då om att vi gör stora satsningar istället för att lagra vinst. Hur kan det vara fel?

ETC OCH  BOLAGEN

Rebecca Weidmo Uvell förstår inte varför ETC har många bolag. Det beror på att vi vill att varje avdelning, varje enskild satsning ska ha en egen ekonomi och kunna utvecklas utifrån den. Det är också viktigt för personalen. Om vi får stora solcellsbidrag så ska inte de pengarna gå till journalistik utan stanna i bolagen som sätter upp solceller. Om vi får presstöd ska de pengarna gå till journalistik  och tryck, inte till solceller.

Detsamma gäller våra nya butiker, vårt varuhus, vår nya folkhögskolesatsning och våra nya hyreshus. Nya verksamheter får stöd från ETC Utveckling och från läsarna. (Att ETC utveckling köpt en hyresrätt i Stockholm är till exempelvis inget konstigt. Det är den nya butiken vi startat i staden.)

ETC OCH KONCERNREDOVISNING

Rebecca Weidmo Uvell gör en stor sak av att ETC Utveckling inte har gjort en koncernredovisning. Det är troligt att vi kommer ha det framöver i och med att bolagen fortsätter växa. Men det betyder inte att något är dolt, tvärtom finns alla bolagen i bolagsverket och den som kan räkna kan lätt se alla siffrorna.

Men då måste man förstås veta hur bolagsredovisning fungerar.

Rebecca Weidmo Uvell är också upprörd över att flera av ETC:s bolag inte har extern revisor. Det är dock något helt lagligt och inget ovanligt. Orsaken är att företag sparar pengar genom intern revision och när det handlar om små verksamheter (som vår kundtjänst) är det bra om kostnaderna är låga. En koncernredovisning är också en dyr sak så även där sparar vi pengar. Ja, jag vet att det här är farligt att skriva eftersom i Rebecca Weidmo Uvells värld är sparande och försiktighet i företaget detsamma som att det går dåligt.

Men de flesta som gillar ETC tycker nog det är bra om vi har låga kostnader för administration så vi kan satsa mer på utåtriktad verksamhet.

ETC OCH REVISORERNA.

Samtidigt har självklart ETC externa revisorer på de viktiga bolagen, speciellt de som är publika. Allt redovisas och allt granskas. (Även alla presstödstidningar har en särskild oberoende revision.)

Men även detta blir för Rebecca Weidmo Uvell något skumt: ”Ehrenberg byter revisor som jag byter skor.” Det är möjligen sant om Rebecca Weidmo Uvell byter skor vart femte år, men inte annars.

Det finns väldigt enkla orsaker till att revisorer byter uppdrag. Revisorerna själva har fått andra större uppdrag och rekommenderar en annan revisor.

Vi startar nya verksamheter som kräver specialistkompetens. (Att revidera elhandel är inte samma sak som att revidera en tidning.)

Det är bra att nya ögon får titta på verksamheten efter några år.

I vårt fall var det den första förklaringen som gällde 2015. Revisionsbyrån fick andra större uppdrag.

Bolag byter revisorer av många anledningar men det går inte att byta för att gömma ”bokföringspiruetter”, revisorer har full insyn och möjlighet att diskutera problem och föreslå förbättringar.

Det skedde också 2015 när revisorn menade att det inte fanns tillräckligt med underlag för att ”säkerställa värderingen” av en intern fodran mellan ETC förlag och vår stödförening. Revisorns reservation gjorde att vi åtgärdade det, stödföreningens skuld reglerades och frågan är borta 2016.

En revision är just till för bland annat detta. Därför är det viktigt att ha revisorer på större bolag. Det Rebecca Weidmo Uvell kallar ”bokföringsakrobatik” är vanlig bokföring som granskas av oberoende.

Att ETC-bolagen har stora fodringar mellan de egna bolagen beror på att vi tar kostnader – till exempel tryck – i ett bolag och sedan faktureras de andra bolagen. VI har en reklambyrå som gör annonser i ett bolag och fakturerar ETC El. Vi har montörer för solceller i ett bolag medan solcellerna ägs av ett annat. Det är olika verksamheter och det blir bättre ordning om de renoldas istället för att blandas i en enda.

Att göra det till något konstigt är fel. Det finns inte en koncern i Sverige som inte internfakturerar.

ETC OCH RÅVAROR OCH FÖRNÖDENHETER

Det blir pinsamt när Rebecca Weidmo Uvell sedan ska berätta om de olika bolagens balansposter. Hon reagerar på begreppet ”råvaror och förnödenheter” som är en stor post på flera av bolagen. Hon skriver att det är ”en slaskpost för allt från papper och bläckpennor till kakor till kaffet och underkonsulter.”

Nej, det är det inte alls.

Kan man bokföring vet man att dessa ålderdomliga begrepp handlar om andra saker. (Kakor och pennor tillhör kontonummer 5460 och kallas ”övrigt förbrukningsmaterial”.)

Råvaror och förnödenheter är däremot all tryck och distribution i tidningsföretagen. Alltså en mycket stor del av omsättningen.

Jag kan ursäkta om en som inte själv jobbar med bokföring blandar samman begrepp, men jag kan inte ursäkta att man då går ut och anklagar någon för fiffel eller fusk.

Det finns inget konstigt alls i vår bokföring och det vet och granskar våra externa revisorer.

ETC OCH IMMATERIELLA TILLGÅNGAR

Rebecca Weidmo Uvell tycker det är fel att ett bolag redovisar sina Immateriella tillgångar. Hon kallar det att ”blåsa upp en balansräkning”. Jag gissar att hon egentligen menar ”goodwill” där ett företag värderar ett annat företag till högre värde än bokföringen när man köper det. Detta överpris kallas då ”goodwill” och skrivs av på ett antal år. Det kan definitivt vara ett sätt att blåsa upp balansräkningar.

Men… ETC har ingen goodwill. Vi har immaterialla tillgångar som består av satsningar vi investerat i och som sedan skrivs av lite varje år. Det är precis som när man köper en bil eller bygger ett hus. År från år skrivs värdet ner på dessa tillgångar.

Våra immateriella tillgångar i ETC förlag tog fart 2010 vilket Rebecca Weidmo Uvell reagerar på. Men hon vet inte vad denna ”forskning och utvecklingsarbete” består av. 2010 gjorde ETC en jättesatsning på en helt ny sajt, nya tidningar och nya datasystem. Det var det som gjorde det möjligt för oss att växa så vi senare kunde starta dagstidningen. Vi utvecklade även särskilda företagssajter med nya databaser. Det kostar. Den investeringen ligger sedan och avbetalas i bokföringen under ett ental år. Det här är inget konstigt utan sker i alla företag som utvecklar. Det är inte annorlunda än att inköp av många datorer i bokföringen skrivs av på ett antal år.

Att inte kunna skilja på investeringar och utveckling jämfört med goodwill är illa.

Speciellt om man anklagar någon för fiffel.

ETC OCH EGEN EL

Ett av ETC:s bolag hade ett ordentligt underskott 2016. Det var Egen El, vårt bolag som köper och säljer solceller. Det gjorde en förlust så att kapitalet blev minus 1,3 miljoner kronor. Då kan man som ägare naturligtvis begära ett bolag i konkurs men vi valde att inte göra det utan driva det vidare. Varför? Jo, vi visste att stora intäkter skulle komma nästa år.

Solceller är nämligen något man inte sätter upp på vintern. Alla beställningar vi hade tog vi in under höst och vinter och sedan började leveranser och fakturering i april då solcellerna sätts upp.

Bolagets underskott är alltså tillfälligt och helt riktigt repade det sig när solen kom tillbaka. (På samma sätt har Egen El just nu kunnat skicka iväg en vårorder som blir på runt fyra miljoner kronor. Det här är en verksamhet som är säsongsberoende.)

Personligen tycker jag just anklagelsen runt Egen El är märklig. Å ena sidan anklagas jag för ”konkursmakande”, å andra sidan blir jag nu anklagad för att bolaget drivs vidare och blir stabilt.

ETC OCH BETALNINGAR

Rebecca Weidmo Uvell försöker visa på att ”pengarna är slut” genom att fakturor gått till Kronofogden. Det är fel. Ett företag med tiotusentals betalningar varje år har alltid några som det blir tvist om. Att göra en skuld till Posten på 1 579 kronor från vårt Klimatsmarta Varuhus till en fråga om kris är orimligt. Det är en enkel småskuld som inte attesterats, självklart är den betald och alla varor levererade via Posten även efter det.

Rebecca Weidmo Uvell försöker också påstå att ETC har en skuld till Ikano Bank. Och nu börjar det bli riktigt dumt. ”Gissningsvis är detta räntor och amorteringar för ett av lånen”, skriver hon.

Gissningsvis?

Kan man skriva texter om företag och anklaga dem för brott och fusk baserade på gissningar?

Nej, Ikano har inga lån till ETC-företagen.

Det här är en kaffemaskin som är leasad!

Och leasingen är betald.

Rebecca Weidmo Uvell Uvell spekulerar vidare och tycker att det är konstigt att ETC ”lyckats få två fordringsägare att ta tillbaka sin ansökan till Kronofogden”. Hon verkar tro att vi påverkar dem och tvingar dem inte gå vidare. Men det finns inget konstigt alls. Det beror på att skulden varit betald och anmälaren därför måste dra tillbaka sitt krav.

Om Rebecca Weidmo Uvell var det minsta seriös skulle hon förstå att de företag vi köper av kan göra fel. Varje månad finns det underleverantörer till oss som gör fel och skickar fakturor som får rättas. Självklart kan även vi göra fel och får rätta en faktura som vi skickat till en kund. Men det är inget konstigt och framförallt inte tecken på att våra underlevarantörer är i kris. Eller vi själva.

Men det blir värre.

Rebecca Weidmo Uvell skriver om en betalningsanmärkning på  300 000 kronor från Tidningstjänst till ETC Förlag i januari 2018. Det här är det företag som delar ut tidningarna på morgonen. Denna betalningsanmärkning ska alltså bevisa företagets akuta kris.

Problemet är att det är en felaktig anmaning, fakturan var redan betald 29 december och Tidningstjänst drar därför fort tillbaka sin anmaning.

Det märkliga är att Rebecca Weidmo Uvell upprepar samma skuld senare i sin text och tror då att vår ekonom fått hjälp. ”Hans kompisar löste alltså ut honom ur den akuta situationen förra veckan då deras företag skrev på ett borgensåtagande.”

Men nu finns det inga ”kompisar” och det finns heller ingen skuld och ingen borgen.

Allvarligt.

Hur fel får man ha om vanlig enkel ekonomi och ändå skriva om det?

ETC OCH FÖRETAGSINTECKNINGAR

Alla företag som har lån på bank har företagsinteckningar. För Rebecca Weidmo Uvell är det här något konstigt och ska tyda på att företag har problem. Så är det självklart inte.

De företagsinteckningar ett bolag har är en säkerhet för banken, men därmed inte ett lån. Ett företag kan ha tio miljoner i företagsinteckning men bara ett lån på en miljon. Det här bör man kunna om man skriver om det.

Företagsinteckningar är säkerheter som alla företag ställer ut för checkkrediter och andra banklån. Vet man inte det förstår man självklart inte ett företags ekonomiska läge genom att titta på inteckningar.

ETC OCH BOKSLUT

Eftersom det inte finns något märkligt med ETC:s bokslut försöker Rebecca Weidmo Uvell nu hitta något fel i ett av våra intressebolag. ETC äger 50 procent av Leopard bokförlag och Rebecca Weidmo Uvell anklagar nu bolaget för bokföringsbrott. Hon kan nämligen inte hitta en årsredovisning för 2016 och detta är ”mycket märkligt”.

Tja, eller också är man djupt okunnig.

Leopard har nämligen brutet räkenskapsår, dess bokslut görs per sista juni. Det lämnas in i januari i år.

Ska man anklaga någon för bokföringsbrott måste man väl ändå veta sådana saker.

Eller också ljuger hon medvetet?

Leopard är för övrigt ett lönsamt bokförlag vi är stolta att få vara med i. De stora intäkterna från Henning Mankells författarskap finns fortfarande i bolaget men den feministiska litteraturen man skapat senare år är också en stor framgång.

PÅSTÅENDEN OM KRIS

Alla Rebecca Weidmo Uvells felaktigheter, påståenden och teorier har en orsak. Hon försöker driva en tes om att bolagen är i obestånd och hon påstår att alla ska lämna ETC snarast för att det är kris.

Hon hittar på för att skapa panik.

Nu blir okunnighet och slarviga påståenden plötsligt väldigt allvarliga frågor.

Hennes tes är följande: Johan Ehrenberg lånar in pengar som svindlas bort och skapar skulder som skapar fogdekrav eftersom ”det finns inga pengar någonstans”. Allt är därmed ett korthus som hon påstår har skulder på 117 miljoner kronor men tillgångar på 22 miljoner kronor.

Detta är ju omöjligt och heller inte sant.

Jag ska därför citera henne:

”Eftersom jag inte jobbar med redovisning vet jag faktiskt inte om det kan stå minus här på en tillgång. Och det blir meningslöst att räkna ut totaler eftersom jag inte vet hur man ska göra.”

Om man inte kan det kanske man inte ska skriva om det. Framför allt inte påstå att man vet något.

Sanningen om ETC som helhet är väldigt enkel.

Alla företagen tillsammans går runt.

Alla företagen ihop är värda mer än skulderna.

Det finns ingen långsiktig kris och det finns ingen likviditetskris. Alla skatter är betalda och alla löner.

Det finns naturligtvis problem. Alla företag har problem, just nu minskar ETC sina kostnader eftersom vi minskat antalet tidningar. Men det betyder inte kris, det betyder anpassning.

Så vad är den sanna historien om ekonomin?

VAD ÄR ETC VÄRT?

ETC har stora lån från läsare. (Men väldigt små lån från banker.)
Vårt bolag ETC Sol hade 75 miljoner kronor i lån år 2016 och Rebecca Weidmo Uvell skriver att ”jag kan överhuvudtaget inte hitta den summan nånstans”. Hon tror att man lånar in 75 miljoner kronor som man sedan har i ett kassavalv för att … ja, vad?

I själva verket finns dessa 75 miljoner självklart om man tittar efter. Det är nämligen våra solceller, våra hus och våra parker. ETC har mest solceller i Sverige monterade över hela landet och värdet av alla de anläggningarna är större än lånen. Dessutom finns andra hus och energisystem värda minst tio miljoner. (Snart är vårt nya stora solhus, värt ytterligare sju miljoner, också uppsatt.)

Vi har en stor kassa (bland annat tio miljoner på banker) vi har också 13,5 miljoner i ännu inte utbetalda solcellsbidrag (de som kan solel vet att det tar lång tid att få ut det 30 procent statliga solcellsbidraget).

Solcellerna producerar el som säljs via vår elhandelsbolag. Överskottet handlar om cirka fyra miljoner och det är mer än räntekostnaden för alla lån.

Vårt nya projekt ETC Bygg har just börjat men har redan sju miljoner från läsarna (och löfte om över åtta till). Dessa pengar används först i sommar när första huset byggs.

ETC Förlag har återbetalat alla läsarlån för lokaltidningarna och startar i vår återbetalningen av lånen till ETC Göteborg.

Men, undrar Rebecca Weidmo Uvell: Vad händer om alla läsare vill ha tillbaka sina pengar imorgon?

Det är en riktigt dum fråga.

Det är som att fråga: Vad händer alla småföretag om banken imorgon tar ifrån dem lånen? Jo, då faller alla företag i landet (eftersom alla företag har lån) och dessutom bankerna.

De som sparar i solceller eller hus gör det långsiktigt. Självklart finns det hela tiden återbetalning men det är tioåriga perspektiv på solcellerna och 30-åriga på hyreshusen. (Kortlånen till ETC Förlag är dock tvååriga.)

Rebecca Weidmo Uvells sätt att ”räkna” är egentligen detsamma som att säga att alla små företag i Sverige är konkursmässiga. För alla har lån som man investerar i verksamhet som år från år sedan betalar investeringarna. Det är själva poängen med företag. Man investerar för att skapa saker.

För att veta vad ett bolag är värt kan man inte titta i handkassan, man måste titta på helheten.

Det klarar inte Rebecca Weidmo Uvell eftersom hon inte kan ekonomi.

Men får några år sedan bad vi UC Affärsfakta AB göra en värdering av vårt elproduktionsbolag (som då var nytt). Bolaget värderades då till 17-20 miljoner kronor. Det bolaget är idag fem gånger större än då.

På senare år har vi skapat flera nya företag och verksamheter (ETC El, ETC Mobil, ETC Bokcaféer och ETC Tomat). Varje månad ökar värdet när fler använder dem.

Att Rebecca Weidmo Uvell inte ser värdena i ETC är alltså bara ideologi eller medvetet förtal. Jag gissar på det senare eftersom hon gärna vill skapa panik och se ETC försvinna.

Nu kommer det inte att ske.

Alla som kan något om solceller vet värdena på dem, de som kan något om hus vet deras värde och alla mediebolag vet värdet av antalet läsare och tittare.

Idag har ETC 150 000 läsare varje dag. Gör vi något riktigt bra når vi 500 000 snabbt.

För en borgerlig är det naturligtvis värt noll kronor eftersom man inte gillar det vi berättar. Men den som kan ekonomi förstår värdet av ett sådant bolag.

Så vad är ETC värt?

Om jag gjorde en värdering skulle det idag hamna mellan 150 och 200 miljoner kronor.

Men det är förstås ointressant.

ETC är inte till salu.

Johan Ehrenberg
Johan Ehrenberg 

Grundade ETC 1976. Svarar gärna på frågor och skriver mest om ekonomi och politik. Och solceller. Men det är ju politik det med.

Mejl johan@etc.se

Twitter @JohanEhrenberg