Blogg. Johan Ehrenberg.

2018-12-23 15:38
Puffetikett
Info om ETC

Nya felaktigheter från högertroll.

I sitt nya inlägg sprider Rebecca Weidmo Uvell nya felaktigheter. Vilka här besvaras.

 

 

 

Rebecca Weidmo Uvell är numera känd för läsarna pga sina återkommande texter om ETC och undertecknad. (Hon verkar lite fixerad, men det är ju inte olagligt).

I sin nya bloggpost driver hon tesen att ETC förlag AB är på väg till  konkurs och hennes bevis är att ETC förlag AB bytt namn och att vi ”slutat betala sociala avgifter och arbetsgivaravgift”.

 

De som läser ETC vet att vi redan i höstas presenterade de förändringar vi gjort på grund av vår konflikt med presstödsnämnden om bland annat återbetalning av presstöd. 

Verksamheten är flyttat till ett nytt bolag Dagens ETC AB och det är därmed i det bolaget alla löner och sociala avgifter och skatter betalas. Det finns inga skatteskulder och inga löneskulder, allt är betalt.

 

ETC förlag med namnbyte till Ikaros förlag finns kvar ett tag till för att betala skulden till presstödsnämnden (som inte är 8 miljoner som Uvell påstår - utan idag 2,6 miljoner. /Vi har i avtal med nämnden återbetalat i fyra månader nu, hela skulden är betald i augusti 2019. Därefter likvideras det. Att vi byter namn är lätt att förstå. Att likvidera ett bolag kan ta något eller rentav några år. Eftersom bolaget då inte har någon verksamhet som gäller utgivningen av ETC ska det heller inte heta ETC. Detta så att ingen av misstag söker fel bolag när det gäller utgivningen och ekonomi.

Det här förstår kanske inte Rebecca Weidmo Uvell.

Men allt det här finns redan förklarat och diskuterat i tidningen och på denna blogg.

 

Det finns inget att ”avslöja” här. Vi har öppet berättat att forna ETC förlag ska likvideras. Det betyder att man under en längre tid avvecklar all verksamhet, betalar eventuella skulder och lägger sen ner bolaget. En likvidation är inte en konkurs utan en nedläggning. Det här kan man googla fram om man vill sakligt berätta något.

Varför likvidera bolaget? När samtliga lokaltidningar lades ner förra året så försvann också värdet av dem i bolaget. Det värdet är inte en skuld till någon annan, (det finns inga fordringsägare som inte får betalt och inga frilansare) men värdet gör att bolaget då måste avvecklas. Man kan inte driva ett bolag vidare när värdet på det är minus.

Det är inget problem för någon utomstående eftersom skulder betalas och den enda som drabbas är ägaren. Värdena som avskrivs är alltså våra egna, inte någon annans. 

Man kan tycka att om man ska skriva och hojta om ordet ”konkurs” bör man kunna skillnaden mellan likvidation och det förra.

Men Uvells avsikt är inte att diskutera. hennes enda avsikt är att svartmåla och förvirra.

Hon försöker på samma sätt påstå att en anmälan till kronofogden är detsamma som konkurs, i själva verket har de flesta bolag sådana och det handlar oftast om diskussioner om fakturor och eller misstag av endera part. För vår del pågår all verksamhet som vanligt och den dåliga likviditeten (pga lågt presstöd) mildras idag genom Folkets Presstöd och genom att tidningens upplaga stigit kraftigt.

Så ETC fortsätter växa. Problem löses. 

 

Jag får ibland frågor om varför de här skriverierna pågår. VI har i Dagens ETC tidigare visat att högertrollen, varav Uvell är ett, fått stöd från Svenskt Näringsliv i försöken från dem att bli bredare på sociala medier.

Men det här betyder att de betalda skribenterna hela tiden måste bevisa ”sitt värde”.

Uvell har på senare tid gjort många obegripliga inlägg och rakt upp och ner gjort bort sig i sociala medier. (Ett exempel är när hon bloggade ut diskussion om Gulag med bilder tagna från filmen om grodan Kermit.)

På samma sätt har Uvell nu i två års tid ropat att ETC är i konkurs och att jag är en ekonomisk brottsling.

Problemet uppstår då om det inte händer. Jag inbillar mig att även Uvells följare vill ha lite sanning i påståendena som sprids.

Min tro är att det är det här som ligger bakom. Hennes blogg vägrar replikrätt på hennes anklagelser och inför följarna gäller det att ständigt visa att man har ”rätt”.

Och eftersom hennes följare inte läser ETC så kan vilka lögner som helst matas ut.

 

Rebecca Weidmo Uvell har själv flera gånger skrivit att hon inte kan detta med bokföring och företag.

Det borde ju få vem som helst att sansa sig innan man går ut och anklagar någon i det ämnet.

Nu finns det seriösa granskare och värderare som kan ekonomi och ibland tittar på även våra bolag. ETC olika bolag får inte gå med vinst men vi bygger självklart värden ändå. 

Vilket banker, värderare och andra professionella kan se.

Nyligen gjorde UC en värdering av vår stora solcellsbolag Elproduktion AB (som även det förtalats av Uvell flera gånger).

Den värderingen blir 104 miljoner kronor.

Detta kommer dock inte Uvells läsare få veta.

 

Men har du frågor om ETC och ekonomi så mejla mig.

johan@etc.se

Johan Ehrenberg
Johan Ehrenberg 

Grundade ETC 1976. Svarar gärna på frågor och skriver mest om ekonomi och politik. Och solceller. Men det är ju politik det med.

Mejl johan@etc.se

Twitter @JohanEhrenberg