Blogg. Johan Ehrenberg.

2019-08-21 12:22
Puffetikett
Info om ETC

ETC-företagen 2018

Varje år brukar vi göra en sammanfattning av ETC:s alla bolag för dig som följer oss. Nu är boksluten klara, det handlar totalt om 22 bolag, men de flesta är små servicebolag till de olika verksamheterna. (Vår kundtjänst servar ju exempelvis flera bolag, liksom vår telemarketing.) Vill du se mer detaljer om alla bolag så finns alla bokslut att ladda ner hos Bolagsverket

Men några bolag är extra viktiga och under året 2018 har vi – för att göra det tydligare, både för vår egen skull, för delägare och för banker – delat in ETC i fyra minikoncerner. 

Ett som startar och utvecklar nya bolag: ETC Utveckling.

Ett som ger ut medier av olika slag och skapar nya initiativ där. ETC Media. (Nya saker som exempelvis vår streamingtjänst ETC Play eller vår apputveckling).

Ett som skapar ren klimatsmart energi framförallt via solel. ETC Energi.

Och ett som nu börjar bygga hus klimatsmart. ETC Bygg.

Alla ETC bolag tillsammans omsatte över 250 miljoner 2018. De totala lönekostnaderna (inklusive arbetsgivaravgifter mm) 2018 var ca 60 miljoner kronor och den samlade vinster är 0,5 miljoner vilket är 0,2 procent av omsättningen. Ägarna har ingen utdelning utom våra crowdfundare/B-aktieägare som har 2 procent i avkastning på insatta medel varje år.

I sammanställningen här intill är inte ETC Bygg, vårt nya byggbolag, med eftersom själva byggandet ju börjar nu i augusti 2019. Bolaget hade under 2018 bara crowdfundat kapital. Vid årets slut var det 12 miljoner, vid byggstart nu 2019 är det 25 miljoner.

Inte heller ETC Sol, som är vårt crowdfundingbolag är med redovisningen nedan. Alla pengar bolaget tar in går ju till nya solceller som vårt Elproduktionsbolag sätter upp och därmed syns där.
 

Media

Vår största satsning är fortfarande dagstidningen Dagens ETC som ligger i ett eget bolag. Omsättningen på det är 39 miljoner (men gäller bara 4 månader eftersom bolaget tog över dagstidningen på hösten 2018). Bolaget går precis runt, men det beror helt på att läsare gått in med stora stöd i samband med att tidningen felaktigt tvingats återbetala presstöd. Dagens ETC:s upplaga har stabiliserats runt 10 000 prenumeranter varav idag över 30 procent är digitala. Tidningens största forum är webben etc.se där vi varje vecka når mellan 150 000 och 200 000 läsare.

Vår Göteborgsedition omsatte 4,1 miljoner men är ekonomiskt och upplagemässigt del i Dagens ETC idag.

Vår andra tidning, nyhetsmagasinet ETC, omsätter 5,4 miljoner och går också den precis runt. Upplagan ligger på 6 000 exemplar varav bara 8 procent är digitala.

Vår eko-tidning Kloka Hem har 10 000 i upplaga varav 50  procent är digitalt. Tidningen är inte ett eget bolag utan ligger som del i Dagens ETC AB.

ETC Play startades 2018 och omsättningen var därmed blygsamma 750 000 kronor. Men streamingtjänsten rullar idag på stadigt och kommer utvecklas ännu mer hösten 2019.

Bokförlaget Leopard har brutet bokslutsår (dvs bokslutet blir alltså klart senare i höst) men bolaget har klarat sin budget och sin omställning till mer ljudböcker och direktförsäljning. I höst har vi bland de största montrarna på Bokmässan i Göteborg med ett stort debattprogram (och givetvis många nya böcker).

Ikaros tidningsproduktion AB är ett bolag vi nu sakta avvecklar. Det hette förut ETC Förlag och omsatte hela 89 miljoner bland annat för att bolaget i praktiken fick ta hela smällen av att lägga ner 15 tidningar, betala uppsägningslöner och andra kostnader i samband med Presstödsnämndens beslut hösten 2017. Under 2018 flyttades verksamheten därför till Dagens ETC AB och bolaget jobbade därefter mest med att värdera sina tillgångar som sen har sålts vidare till de andra ETC-bolagen (datasystem, databaser med mera. Bolaget hade då inga anställda och inga skulder till någon utanför sfären.
 

Energi

Vår största satsning ihop med våra läsare har varit ren klimatsmart energi. 

Samtliga bolag här går bra och vissa av dem skulle kunna ha hög avkastning. Men eftersom målet med bolagen är att överföra pengar till framförallt fler solceller så investeras allt löpande. De stora intäkterna kommer från ETC El, ETC Mobil och Klimatkompensation, de står för hälften av stöden medan crowdfunding (med B-aktier) står för den andra halvan.

Vi sålde solceller för 23 miljoner 2018 (vilket var ungefär 2 miljoner watt). Men även det gör vi utan vinstpåslag för att stödja solel till fler av våra läsare och elköpare.

Totalt ökade vi förra året våra egna solceller med 700 000 W samtidigt som vi byggde en klimatsmart skola och ett speciellt energihus med biokolsproduktion. 

Våra stora växthus där vi odlar tomater och vackra dalior (för allt är inte bara rationellt, det behövs skönhet också) blev också klara och kommer 2019 byggas vidare med ett till. 2019 börjar vi också bygget av vår serverhall helt i trä såklart som får all sin el från solen. I samband med att ETC Bygg kommer igång, både med det lilla torpet och de stora hyreshusen så kommer energidelen av ETC investera i mycket solceller och andra energilösningar där. (Det mesta av det sker dock 2020.)

Sammantaget går ETC:s energi bra, men med klimatkrisens skugga över oss måste vi komma på sätt att snabbt öka det här. Både lagring av koldioxid men också ännu mer ren el som bromsar det fossila och smutsiga i energisystemet.
 

Utveckling

ETC Utveckling jobbar med att stödja de andra bolagen administrativt och fungerar som konsult för alla nya satsningar. Bolagets omsättning (7,3 miljoner) är lägre än föregående år eftersom vi inte startade nya tidningar eller andra nya affärsområden.

En viktig satsning ihop med läsarna är dock ETC Näring som egentligen har sitt första riktiga produktionsår 2019. Hur snabbt den verksamheten kan utvecklas vet vi inte ännu. Men att det skapar klimatren näring för alla marker vet vi idag. Och kommer förhoppningsvis snart kunna presentera en mikrobakteriell näring för din mage också.

Ett annat bolag är vårt kommunikationsföretag ETC Kommunikation, som förra året omsatte 6 miljoner. Verksamheten idag handlar om att hjälpa kommuner med flera med samhällskommunikation samt stödja ETC företagens information.

Mycket av nysatsningar och nya idéer som du som läsare kan se visas mest via vårt klimatsmarta varuhus (varuhuset.etc.se). 2018 omsatte det 2,2 miljoner och växer bra 2019. Här syns nya kurser, ekokaffe, roliga produkter och en hel del event. Bolaget driver också vår butik i Stockholm som blivit en liten eventplattform för radikala.
 

Ett tungt år som vände

2018 var ett tungt år för oss, framför allt för personalen med stor omställning och mycket stress i samband med förändringar.

Vi hade en jobbig start 2018 och det innebar också en dålig likviditet där vi tyvärr flera gånger kunde betala in skatt först någon vecka för sent samtidigt som underleverantörer fick vänta. (Alla skatter och leverantörer är betalda, men tyvärr under året ibland sent.)

Men vi klarade det med er läsares enorma hjälp och vi har under året lyckats med stora satsningar på omställning klimatmässigt, ekonomiskt och digitalt mitt i allt detta.

2019 blir därför ett offensivt år (som du kanske har märkt redan).

Jag vet att många högermänniskor bara vill att ETC ska försvinna. Jag vet att rykten, lögner och förtal sprids från Twittertroll och låsta högersajter. 

Jag kan bara konstatera att de haft fel i alla sina anklagelser men också i alla dessa rykten om vår snara hädangång.

Den här ilskan är inte så konstig att förstå eftersom hela ETC är en enda stor utmaning mot högerideologin. Både vad gäller politik och nyheter, men också kring vad företagande borde handla om och vad meningen med det arbete vi gör under våra liv egentligen är.

Har man pengarna och vinst som mål så förminskar man sig själv och det är självklart det är utmanande när några då visar att man kan göra på annat sätt.

Som grundare av ETC tänker jag sällan på det som varit, jag tänker mest på vad vi kan göra nu. Det här stödet vi får måste förvaltas och utvecklas. Kan vi använda ETC ihop med andra internationella medier för att bli en motkraft mot de nationalistiska högerextrema projekten som har finansieringsstöd från skumma adresser?

Kan vi klona hyreshus-byggandet så det även får fart i kommunerna direkt?

Kan vi hitta smartare sätt att resa ihop genom landet?

Kan vi ordna en matproduktion i varje stad som sprids utan mellanhänder?

Kan vi med nya digitala lösningar befria din elmätare?

Jag jobbar ständigt med nya projekt och får nya förslag som kanske kan ta oss framåt. Men bara projekt som handlar om att göra det tillsammans.

Stort tack till dig som läser och stöder ETC.

Johan Ehrenberg
Johan Ehrenberg 

Grundade ETC 1976. Svarar gärna på frågor och skriver mest om ekonomi och politik. Och solceller. Men det är ju politik det med.

Mejl johan@etc.se

Twitter @JohanEhrenberg