Blogg. Johan Ehrenberg.

2018-01-10 17:00

Crowdfunding och ETC

Vad är crowdfunding och varför bygger ETC så mycket med den. Och går det? Här försök till några svar. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Jag får massor med nyfikna frågor om ETC och Crowdfundingen vi gör. Ofta från läsare (som då får svar direkt) men också ofta från andra som förundras över detta som de kallar ”finansiering”. Jag kallar det ”skapa tillsammans”. 

Här är ett försök till en sammanfattande förklaring.

 

Vi har tre aktiva crowdfundingprojekt idag och ett som snart startar sin avveckling (alltså återbetalning). 

Det senare är ETC Göteborg som nu är en etablerad edition av Dagens ETC och har del i huvudtidningens intäkter. ETC Göteborg hade ett fantastisk stöd från läsarna för att kunna startas och återbetalningen sker steg för steg från april månad. (Alla våra korta lån har återbetalats månad för månad i ungefär ett års tid. Det gäller alla våra tidningslån och andra utvecklingsprojekt).

När ett lån återbetalas väljer många sparare att flytta det till exempelvis solceller eller andra nya utvecklingsprojekt. Och det går självklart bra det också.

 

ETT SAMARBETE MED LÄSARNA

ETC crowdfundar i princip bara från läsarna som följer tidningarna. Det beror på att vi ser oss som en rörelse, finns det ett stöd för ett projekt vill vi genomföra det, finns det inte så vet vi att det - även om vi kan finansiera det - troligen inte kommer bli bra. Det är mycket sällan som en idé som inte går att förklara och skapa stöd kring, också är hållbar. Går det inte att förklara tydligt och enkelt så är det antagligen inte så bra.

Vi ger också ränta till alla som är med. 2% på långsiktiga projekt och idag 3% på de som bara varar några år. Räntan beror på inflationen och vad en läsare kan få i "vanligt sparande". (Den minusränta som finns i Sverige är ju bra för de svenska bankerna men inte så bra för de som sätter in pengarna där.) 

Vi reglerar räntan varje helår.

Skulle ETC kunna växa utan crowdfunding? Nej. Eftersom bolagen drivs utan vinstintresse kommer de heller aldrig kunna visa de vinstkalkyler som riskkapitalister eller banker vill se. Allt överskott använder vi istället direkt i verksamheterna och tycker det är bra så. Att mäta en verksamhet utifrån vilken vinst den gör är ingen bra mätare. Frågan är istället vilken nytta man gör. Det avgör för oss och läsare vad som är bra att stödja. Om vi inte får stöd för det vi gör så gör vi nog något fel.

 

ETC SOL BLIR SOLCELLER

Vår äldsta crowdfunding är väldigt stor och har rullat i många år nu. Det handlar om långsiktigt sparande i solceller. Både solceller vi har i våra egna parker och solceller vi sätter upp hos ETC läsare som lånar ut sitt tak. De senare betalar sen en hyra som gör att solcellerna efter drygt tio år blir deras egen egendom.

ETC sol finansieras genom elen solcellerna ger. (All el köps av vårt elbolag ETC el). Idag räknar vi med 5-6% i överskott på solceller i en park medan solceller hemma hos någon har mer än 10% i överskott. Att vi ändå har så mycket solceller i parker beror på att de är trygga på riktigt lång sikt. En solcell fungerar i 40 år och har man väl satt upp den är det lite arbete som krävs. Även en liten park blir då ett bra plus efter ett antal år. Dessutom, har man väl gjort infrastrukturen (elnät och transformator mm) så är det billigare att sätta upp nya solceller i en befintlig park än i en ny. Så vi växer bit för bit.

Alla som sparar i solceller har andelar i parkerna. Solcellerna är säkerheten helt enkelt. Behöver man ta ut sitt lån/sparande så har man tre månaders uppsägningstid.

Utan crowdfunding skulle alla dessa solceller aldrig funnits i Sverige. Lilla ETC el har faktiskt mer solceller än de stora energibolagen, vilket ju är absurt. Miljonföretaget spöar miljardföretagen. Men så ser det ut idag.

 

ETC bygg - HYRESHUS

Förra sommaren frågade vi läsarna om vi skulle bygga hyreshus ihop. Ekologiska, energisnåla hyreshus i massivt trä. Gensvaret har varit fantastiskt och vi har idag mark i Västerås som blir de första två husen. Crowdfundingen till hyreshusen ser vi som ett sätt att spara tryggt i hus, säkerheten är ju hyresintäkterna och husen får inte säljas eller bli spekulationsobjekt på bostadsrättsmarknaden. Vi bygger hyreshus och hyr ut helt enkelt. 

Den här crowdfundingen har startat bra och vi kommer öka takten såfort det första huset börjar byggas i sommar. (Läs gärna mer på https://www.etc.se/bygg)

Att spara i hus är långsiktigt, (vi har sex månaders uppsägningstid på ett lån) och vi försöker vara noga med att det tar lång tid att bygga hus. Det är helt enkelt ett sparande som skyddar mot inflation, men som kan gälla i årtioenden.

CROWDFUNDING INFÖR VALET 2018

Men vår allra senaste projekt är en helt ny digital plattform för ETC. Vi vill samla många röster inför valet 2018 och även utveckla ETC play, en sajt med rörlig bild (tänk Netflix, men tänk sen på ett annat innehåll...)

Den här crowdfundingen pågår för fullt och är i skrivande stund uppe i 1 211 000 kr. (8/1 - 2018) Vårt mål är fem miljoner före sommaren. Vid sådana här korta lån (det är på två år och har 3% i ränta) så brukar vi göra kampanjer där vi berättar steg för steg vad vi använder pengarna till. Just nu är det ETC play som vi fokuserar på (den ska vara klar i mars). Men samtidigt tar vi fram nya lösningar för våra digitala tidningar och för att få bättre balans mellan de som är gratisläsare på sajt och de som stöder journalistiken med en prenumeration. 

Att den här crowdfundingen är kort i tid betyder inte att lösningarna är kortsiktiga. Vi räknar med nya intäkter som ska ge mer kraft i många år. Utan att vi ökar kostnaderna, dvs överskott ska kunna gå till bättre journalistik och bevakning ihop med de hundratusentals som följer oss idag via sociala medier och webb.

 

CROWDFUNDING ÄR FRAMTIDEN?

Det går naturligtvis att lägga en hård politisk vinkel på detta med crowdfunding. Det är ett sätt att gå tillsammans några tusen personer för att skapa saker man tycker är viktigt. Det är att gå förbi banker och riskkapital, det är att jobba långsiktigt men samtidigt kunna vara snabba att berätta om nya möjligheter och förändringar. Grunden i all crowdfunding är kommunikation, att man pratar med varann och visar vad man gör. Inte att man diskuterar tillväxt eller ”avkastning”. Utan att man diskuterar vad man åstadkommer ihop. Jag tror crowdfunding kommer vara en mycket stor del i framväxten av en ny hållbar ekonomi. Jag tror man kan jämföra med hur arbetarrörelsen för länge sen byggde upp egna organisationer och Folkets Hus och Loger och även livsmedelsaffärer med mera. Många tycker detta är lite konstigt eller rentav naivt. Men tanken att ett politiskt projekt för förändring bort från kortsiktig vinstjakt och in i långsiktig hållbarhet skulle finansieras av spekulanter, riskkapital eller banker är nog det som är mest naivt av allt.

Johan Ehrenberg
Johan Ehrenberg 

Grundade ETC 1976. Svarar gärna på frågor och skriver mest om ekonomi och politik. Och solceller. Men det är ju politik det med.

Mejl johan@etc.se

Twitter @JohanEhrenberg