Analys. Johan Ehrenberg.

2017-10-05 06:37
"C vill avskaffa Arbetsförmedlingen och hävdar att man därmed sparar 9 miljarder" skriver Johan Ehrenberg. Bild: Alexander Larsson Vierth/TT
"C vill avskaffa Arbetsförmedlingen och hävdar att man därmed sparar 9 miljarder" skriver Johan Ehrenberg.

Lööf sparar när klimathotet skenar

När partierna lägger budgetar så är det ett skådespel vi ser.

När partierna lägger budgetar så är det ett skådespel vi ser. Man blandar kort och delar ut, men det är omöjligt för en medborgare att jämföra de olika partiernas förslag och sakligt få information om vad de stöder och inte stöder.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Tittar man på C:s skuggbudget kan man antingen tolka den så att man stöder 95 procent av de 1 000 miljarder regeringen ger i anslag – C lägger nämligen egna förslag på 50 miljarder.

Men istället för att lägga en egen statsbudget och skriva plus och minus på förslagen plockar man ut bara de egna förslagen och helheten är då borta.

Därmed syns inte konsekvenserna av besluten. C vill avskaffa Arbetsförmedlingen och hävdar att man därmed sparar 9 miljarder år 2019. Det betyder att man i så fall avskedat alla arbetsförmedlare, gjort sig av med alla hyror och underleverantörer.

Inte ens storföretag brukar lyckas med den ekvationen. Det tar tid att focka folk och ingen tror heller att uppdraget – att få arbetslösa ut på arbetsmarknaden – löser sig av sig självt. Skulle massarbetslösheten försvinna puts väck?

I verkligheten kommer nedlagd Arbetsförmedling innebära att staten måste satsa på att andra gör jobbet och simsalabim har vi en ny kostnad. Besparingen blir en snabbt bortglömd siffra.

Den här uppställningen gör att kritiken också blir svår för andra att granska. Naturskyddsföreningens ordförande Mikael Karlsson skriver att C minskar miljöanslagen med 11,3 miljarder, varvid C svarar att man minsann höjer miljöskatterna. Och lagar mer järnväg.

Att man totalt minskar förklaras med att man ”satsar på sånt som fungerar”. Men eftersom svenska utsläpp ökar kan vi väl alla konstatera att varken C:s eller regeringens klimatpolitik har fungerat.

Annie Lööf avslutar presentationen med att man minsann ”sparar” 10 miljarder mer än regeringen. Jaha. Vi får hoppas hon kan berätta det för ett allt varmare och förstört hav som skapar allt kraftigare klimatkatastrofer.

Lööf sparar när klimathotet skenar. Jisses.

Johan Ehrenberg
Johan Ehrenberg 

Grundade ETC 1976. Svarar gärna på frågor och skriver mest om ekonomi och politik. Och solceller. Men det är ju politik det med.

Mejl johan@etc.se

Twitter @JohanEhrenberg