Hoppa till innehållet

Inrikes

Nytt nummer av ETC nyhetsmagasin: Krossa myterna om Göteborg

Rebecka Bohlin
Rebecka Bohlin

ETC nyhetsmagasin.

I veckans ETC nyhetsmagasin möter vi aktivisterna som var med 2001: De som arrangerade debatter, konfrontativ dialog, demonstrationer och möten. De som blev hundbitna, inringade av containrar, de som kastade sten och de som sattes i fängelse. Alla får prata till punkt, om vad som hände och vilka lärdomar de drar.

Jag bevakade toppmötesdagarna i Göteborg på plats för 20 år sedan. Jag följde rättsprocesserna. Jag läste de böcker som utkom i kölvattnet. En bild som mejslades ut i det offentliga samtalet var att en ungdomsgeneration krossades och att straffen för våldsamt upplopp blev så hårda för att de hotade demokratin. Stenkastningen var meningslöst våld och gjorde att den globala rättviserörelsen hamnade i bakvatten. I veckans tidning kan vi visa en annan bild. Genom intervjuerna framkommer bland annat:
Demokratin var aldrig hotad i Göteborg. Amerikansk säkerhetstjänst påverkade polisens agerande. Efter Göteborgshändelserna stärktes demonstrationsrätten. Polisen ändrade sin våldsamma strategi. De militanta demonstranterna ifrågasatte sitt eget hemlighetsmakeri. Vänstervågen tog en annan form och banade väg för dagens klimaträttviserörelse.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC nyhetsmagasin!
Om du redan är det loggar du in här .

Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar från ETC Nyhetsmagasin en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Teckna en årsprenumeration på ETC nyhetsmagasin.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser