Hoppa till innehållet

Klimat & Miljö

När permafrosten tinar kan det drabba hela planeten

När temperaturen sjunker ner mot -50C, vilket händer ofta under vinterhalvåret lägger sig isdimman som ett täcke över Jakutsk. Människor är ute så lite som möjligt och när man väl går ut klär man på sig ordentligt. 
När temperaturen sjunker ner mot -50C, vilket händer ofta under vinterhalvåret lägger sig isdimman som ett täcke över Jakutsk. Människor är ute så lite som möjligt och när man väl går ut klär man på sig ordentligt.  Bild: Bild: Ylva Bergman

Dagens ETC.

I Sibirien, ett område fem gånger större än hela Europa och där den globala uppvärmningen går som snabbast, sker nu en förändring av ekosystemen när permafrosten sakta tinar. Det kan på sikt innebära konsekvenser inte bara för de samhällen som är byggda på permafrost utan för hela planeten.

Staden Jakutsk i östra Sibirien räknas som världens kallaste stad och den största i världen byggd helt och hållet på permafrost. Naturen här liknar den svenska, men klimatet är mer extremt med upp till 100 graders skillnad mellan sommar och vinter och nederbörd på samma nivå som i Saharaöknen. Här bedrivs forskning vid The Institute for Biological Problems of Cryolithozone, från den Sibiriska delen av den ryska vetenskapsakademin, kring hur den värmande trenden påverkar skogen och tundran.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser
00:00 / 00:00