Hoppa till innehållet

Inrikes

Så kan forskningsprojektet sätta stopp för renovräkningar

Från början ville bostadsbolaget Balder totalrenovera 600 lägenheter på Långströmsgatan     i Göteborg och höja hyrorna med 70 procent. Men till slut  blev lösningen istället att erbjuda tre olika alternativ.
Från början ville bostadsbolaget Balder totalrenovera 600 lägenheter på Långströmsgatan i Göteborg och höja hyrorna med 70 procent. Men till slut blev lösningen istället att erbjuda tre olika alternativ. Bild: Bild: Karin Annebäck

Dagens ETC.

Renoveringar av miljonprogramsområden innebär ofta stora hyreshöjningar. Ibland så stora att hyresgästerna inte har råd att bo kvar. Men nu har forskare genom ett forskningsprojekt i Tjärn ängar i Borlänge hittat en metod som kan göra att kostnaderna hålls nere betydligt. ”Varsam renovering och en våning i taget”, säger forskaren Amir Sattari.

Runt 400 000 bostäder. Så många av miljonprogrammets lägenheter är fortfarande i behov av renovering enligt en uppskattning från forskningsinstitutet Rise. För nästan 150 000 av dem är läget akut. Då har renoveringarna av miljonprogrammen ändå pågått i ett antal år redan. I de flesta fall har det knappt gjorts något underhåll alls sedan husen byggdes på 60-talet, och renoveringarna blir därför kostsamma – ofta med rejäla hyreshöjningar som följd. Enligt en rapport från Hyresgästföreningen ökade de flesta hyror i Göteborgområdet med 45 till 55 procent efter ombyggnad.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser
00:00 / 00:00