Hoppa till innehållet

Hälsa

Kvinnor mår sämre av videomöten än män

Antalet videokonferenser har ökat kraftigt under pandemin. En ny studie visar att framförallt kvinnor drabbas av Zoom­trötthet på grund av den spegeleffekt som uppstår vid videomöten.
Antalet videokonferenser har ökat kraftigt under pandemin. En ny studie visar att framförallt kvinnor drabbas av Zoom­trötthet på grund av den spegeleffekt som uppstår vid videomöten. Bild: Bild: Shutterstock

Dagens ETC.

Den första stora studien på fenomenet Zoomtrötthet visar att kvinnor drabbas mer än män. Det finns åtgärder att vidta, men det är viktigt att ansvaret inte läggs på individen, menar Géraldine Fauville, en av forskarna bakom studien.

När Coronapandemin bröt ut blev distansarbetet den nya standarden på många arbetsplatser. Enligt en undersökning från Tele2 och Kantar Sifo som genomfördes under 2020 ökade distansarbetet från 14 procent till 59 procent under våren 2020 och höll sig på 60 procent under hösten. Karolinska Universitetssjukhuset, en av Sveriges största arbetsgivare, gick i januari ut med siffror som visar att de under 2020 i snitt höll 80 procent fler videokonferenser varje månad än året innan.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln

00:00 / 00:00