Hoppa till innehållet

ANALYS

”Ökad ojämlikhet förvärrar klimatkrisen”

Ojämlikhet gör pengar ännu viktigare som markör för vad man är ”värd”. Som en följd arbetar folk i mera ojämlika samhällen längre, sparar mindre och skuldsätter sig mera, skriver Rickard Wilkinson och Kate Pickett.
Ojämlikhet gör pengar ännu viktigare som markör för vad man är ”värd”. Som en följd arbetar folk i mera ojämlika samhällen längre, sparar mindre och skuldsätter sig mera, skriver Rickard Wilkinson och Kate Pickett. Bild: Bild: Tomas Oneborg / SvD / TT

Dagens ETC.

Vägen till en lyckad omställning mot hållbarhet måste gå via väsentliga minskningar av inkomstskillnaderna. Det skriver de två brittiska forskarna Rickard Wilkinson och Kate Pickett, författarna bakom Jämlikhetsanden, i nya boken Den trösterika sanningen (Karneval förlag).

I ett splittrat och osäkert, atomiserat samhälle, med statusskillnader som förstärkts av större materiella skillnader mellan människor, är vi oundvikligen mera benägna till statusoro och bekymmer över det intryck vi gör på andra. Detta leder direkt till konsumism då vi försöker kommunicera vårt ”värde” gentemot andra genom att drapera oss i symboler som pengar, status och framgång. Ojämlikhet gör pengar ännu viktigare som markör för vad man är ”värd”. Som en följd arbetar folk i mer ojämlika samhällen längre, sparar mindre och skuldsätter sig mera. Som vi sett visar internationell forskning att där inkomstskillnaderna är större råder det mer statusosäkerhet i hela samhället. Eftersom vi använder yttre rikedom som mått på inre värde och bedömer varandra allt mer efter status, så blir pengar oundvikligen viktigare som ett sätt att visa sitt värde.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från
Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från
Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från
Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln

00:00 / 00:00