Hoppa till innehållet

Ekonomi

Det våras för basinkomst – men inte i Sverige

Även om arbetslinjen är starkare än någonsin i Sverige möter idén om basinkomst kritik istället för att förtigas, vilket är ett tecken på framgång, menar Anders Ekéus, från Basinkomst Sverige.
Även om arbetslinjen är starkare än någonsin i Sverige möter idén om basinkomst kritik istället för att förtigas, vilket är ett tecken på framgång, menar Anders Ekéus, från Basinkomst Sverige. Bild: Bild: Fredrik Sandberg/TT

Dagens ETC.

Världen över diskuteras basinkomst allt oftare som ett realistiskt alternativ – vilket lett till pilotförsök i Finland, Kanada, Italien och Nederländerna. Men i Sverige är det tyst. Fria Tidningen tittar närmre på en splittrad rörelse som drivs av enskilda entusiaster som hoppas att andra ska gå före.

År 2017 verkar bli basinkomstens år. Ett nationellt pilottest i Finland och ett försök i den kanadensiska delstaten Ontario följs av experiment i flera holländska och italienska städer. Basinkomst möter också politiskt intresse i både Skottland, Frankrike och Indien. Men i Sverige är intresset desto svalare. Få politiska partier driver frågan och den lilla rörelse för basinkomst som finns här står och stampar.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser
00:00 / 00:00