Hoppa till innehållet

Ekonomi

Banker kräver amortering på gamla lån

För drygt ett halvår sedan införde Finansinspektionen amorteringskrav på bolån. Då sades det att byte av långivare inte borde medföra amoteringsskyldigheter.
För drygt ett halvår sedan införde Finansinspektionen amorteringskrav på bolån. Då sades det att byte av långivare inte borde medföra amoteringsskyldigheter. Bild: Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Dagens ETC.

När amorteringskravet infördes för ett drygt halvår sedan kände sig många betryggade när Finansinspektionens uttalade att det vore negativt om byte av långivare skulle innebära amorteringsskyldighet. Trots det begär många av de svenska storbankerna att kunder som flyttar över sina tidigare amorteringsfria lån börjar amortera.

Inför amorteringskravets införande i juni i år släppte Finansinspektionen (FI) ett PM om hur kravet skulle tolkas. Bland annat fanns följande att läsa: "Finansinspektionen ser positivt på att hushåll prövar de olika villkor som olika bolåneföretag kan erbjuda och vill inte försämra förutsättningarna för hushållen att gå från en bank till en annan. Det vore därför negativt om ett byte av långivare skulle innebära amorteringsskyldighet för bolånetagare som annars inte skulle träffas av amorteringskravet. Detta skulle kunna försämra förutsättningarna för konkurrensen mellan olika långivare. Mot den bakgrunden ska ett byte av långivare inte betraktas som nyutlåning."

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

BARA IDAG: Prova en hel månad utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en hel månad utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser