Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Vi tjejer i förorten kräver respekt

I skolan bör jämställdhet diskuteras tidigt, även med föräldrarna. Det krävs också en lärarstil som utgår från jämställdhet mellan killar och tjejer och som alltid väver in det perspektivet i undervisningen, skriver debattörerna.
I skolan bör jämställdhet diskuteras tidigt, även med föräldrarna. Det krävs också en lärarstil som utgår från jämställdhet mellan killar och tjejer och som alltid väver in det perspektivet i undervisningen, skriver debattörerna. Bild: Bild: Jessica Gow/TT

Dagens ETC.

I vardagliga situationer ser vi ofta exempel på hur tjejer och killar behandlas olika. Varför ska tjejer bli hämtade av sina bröder i skolan när vi faktiskt hittar hem själva? Varför ska vi stå ut med att bli kallade för horor om vi har pojkvänner? Varför ska vi behöva vara oroliga när vi går ut på kvällen bara för att det är så många män som rör sig utomhus kvällstid?
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Om vi kommer hem efter att det blivit mörkt är det något det kan pratas om bland familjer, grannar, släkt och vänner. Det är ett kollektiv av en mängd olika människor som bidrar till att det här problemet fortsätter. Det är tydligt att det riktar sig mot tjejer eftersom det är helt okej när killar gör samma sak. Vi tycker det är fel att göra den skillnaden. Alla har ett ansvar att inte vara med och bidra till problemet.

Det är inte bara i Botkyrka eller i Järva som det ser ut såhär – att vi tjejer har ett begränsat livsutrymme. Det förekommer på många platser runt om i landet. Kanske målas det ut som att våra områden är extra svårt drabbade av heders­kulturen bara för att kvinnor och tjejer som bor här ställt sig upp och sagt stopp. Men trots att vi protesterat mot hur situationen är finns problemen kvar. Det är inte bara yngre tjejer som drabbas – utan även mammor och pappor. De som vill anpassa sig till värderingar som finns i Sverige anpassar sig ibland av rädsla att störas ut ur gemenskapen. Vissa unga tjejer får frihet men deras föräldrar får det att se ut som de har stränga regler för att folk inte ska prata.

Vi tror att förändringen måste börja tidigt och att vi i skolan och i hemmen måste prata mer om jämställdhet och om killars och tjejers lika värde för att det ska bli ett bättre samhälle för oss att leva i. Inte bara vi tjejer – utan även killar – förlorar på ojämställdhet. Vi tycker också att det verkar som om medvetenheten och kunskapen om jämställdhet och lika rättigheter blir sämre och sämre. Därför har skolan, där vi unga tillbringar så mycket av vår tid, ett väldigt stort ansvar för att prata om dessa frågor och inkludera dem på ett bra sätt i all undervisning.

Det har även varit en del diskussion om att killar och tjejer inte ska undervisas tillsammans i känsliga ämnen i skolan eller att vi inte ska vara på badhusen samtidigt. Det är vi helt emot. Det är väldigt viktigt för oss att vi får möjligheten att faktiskt träffa andra ungdomar, både killar och tjejer. Dessutom: i vissa länder som Saudiarabien är det könsapartheid och där träffas nästan aldrig män och kvinnor, och kvinnor får inte gå ut utan sällskap av en kille. Men det här är inte Saudi­arabien, det här är Sverige – landet som vi bor i nu. Om det skulle vara så att killar tittar på ett speciellt sätt på tjejer på badhuset så är det killarna som gör fel, inte vi tjejer.

Vi börjar bli väldigt trötta på att det snackas en massa om oss som bor i förorten. Prata inte om oss, prata med oss istället. Vi vet bäst hur det är att bo här och vad vi som unga tjejer i vår ort behöver för saker för att må bra och för att öka jämställdheten. Ni som är politiker måste lyssna!

De framgångar som gjorts i Sverige när det gäller vilka friheter kvinnor har måste även omfatta oss tjejer i förorten. Vi är kvinnor i samma land som Stockholm city ligger i, men ibland känns det som vi inte har samma rättigheter som människorna som bor där. Vi vill också inkluderas i den rörelse av kvinnor som kräver feminism och mänskliga rättigheter. Kanske behövs den till och med mer i förorten än i innerstaden. Om vi som kvinnor har möjligheten att träffas och diskutera kan vi stärka varandra och vi kan berätta om de problem vi ser. Därför hoppas vi att ni lyssnar nu!

Vi vill att kommunerna och staten stärker kvinnor och flickor i förorterna. Satsningar i förorterna har hittills riktat sig mot killar och män som ofta är mycket konservativa. Att stärka progressiva och sekulära krafter gynnar feminismen i hela samhället.

Att lyfta mäns onda blickar på oss kvinnor och tjejer handlar inte om att skapa könssegregerade offentliga platser som badhus och fritidsgårdar. Samhällets uppgift är däremot att stärka det offentliga rummet för flickor och kvinnor.

Varför ska vi behöva skydda oss och våra barn från män? Varför ska vi kvinnor och flickor tvingas att bära mäns sexuella ansvar?

Vi har några förslag: Börja prata tidigt om jämställdhet i skolan och även med föräldrarna, som ska involveras så tidigt som möjligt. Att ha jämställdhet i undervisning i skolan handlar inte bara om att se till att tjejer t.ex. lär sig feministiskt självförsvar utan också om att ha en lärarstil som utgår från jämställdhet mellan killar och tjejer och som alltid väver in det perspektivet i undervisningen. Som vi ser det är det viktigt att även förändra föräldrars attityd till frågor som rör jämställdhet. Vi tror också att det är bra om föräldrar som går på SFI undervisas om mänskliga rättigheter, barns och kvinnors rättigheter och demokrati. Vuxna kvinnor som är arbetslösa måste få möjlighet att starta gemensamma företag och få möjlighet till undervisning om de inte kan läsa och skriva.

Det är inte bara vi som skriver den här artikeln som upplever problemen i förorten. Våra vänner gör det också liksom våra systrar och bröder. Det är inte lätt att vara tjej och själv få göra sina egna val i Sverige idag. Därför kräver vi respekt!

Amineh Kakabaveh, Ordförande i Varken hora eller kuvad

Guluzar Tarhan, Projektledare Varken hora eller kuvad

Alexandra Ishak, Botkyrka

Maria, Botkyrka

Ana-Maria, Botkyrka

Ece, Botkyrka

Samiran, Botkyrka

Anna, Botkyrka

Asude, Botkyrka

Melissa, Botkyrka

00:00 / 00:00