Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: "Vi måste underlätta för den som vill byta bana"

Det är viktigt att kunna återvända till skolan för att bygga på och då kan inte universitetsplatserna utgå från hur många 19-åringar vi har i Sverige.
Det är viktigt att kunna återvända till skolan för att bygga på och då kan inte universitetsplatserna utgå från hur många 19-åringar vi har i Sverige. Bild: Bild: Stock Xchng

Dagens ETC.

I framtiden kommer det förmodligen inte att räcka med en yrkes- eller akademisk examen en gång, folk måste säkerligen återvända till utbildningssektorn. Då kan inte universitetsplatserna utgå från hur många 19-åringar vi har i Sverige, skriver Gunilla Svantorp (S), ledamot i utbildningsutskottet.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

I framtiden kommer det förmodligen inte att räcka med en yrkes- eller akademisk examen en gång, folk måste säkerligen återvända till utbildningssektorn. Då kan inte universitetsplatserna utgå från hur många 19-åringar vi har i Sverige, skriver Gunilla Svantorp (S), ledamot i utbildningsutskottet.

Vi socialdemokrater har målet klart för oss. Vi vet hur viktig tiden mellan lärare och elev är. Vi vet också att verkligheten visar att det på sina håll har blivit större klasser och mindre personal, inte minst med speciallärar- och specialpedagogkompetens, något som visar sig bland annat i Pisa-resultaten där Sverige halkar efter. Vi ser också att ojämlikheten ökar, att det spelar allt större roll vilket stöd du har möjlighet att få hemma.

Därför prioriterar vi tidiga insatser, resurser till att minska redan stora klasser, fler platser till speciallärare/specialpedagoger, lärares fortbildning och det pedagogiska ledarskapet i grundskolan. Allt för att ge alla barn lika möjligheter att lyckas i livet.

Samhället idag kräver att du har en gymnasieexamen och därför föreslår vi att gymnasiet ska vara obligatoriskt. Vi kan inte fortsätta se på när drygt 30 procent av eleverna inte klarar av utbildningen på tre år och där de som hoppar av riskerar att återfinnas på socialförvaltningarnas listor över människor med försörjningsstöd. Det är inte att skapa rätt förutsättningar för människor. Dessutom tycker vi att oavsett vilken inriktning man valde att ta när man började gymnasiet så ska självklart möjligheten att välja om finnas och då krävs att alla program är högskoleförberedande.

Många har också i vuxen ålder behov av utbildning i riktning mot nya vägar och då är det viktigt att samhället finns där med lösningar. En av dessa lösningar stavas Yrkesvux, en alldeles förträfflig utbildning för den som vill byta bana i livet och lära nytt och dessutom ett bra verktyg för att lösa bristyrkessituationer. Vi vill permanenta Yrkesvux därför att det är bra och för att kommunerna måste veta vad som gäller långsiktigt. Vi har under alltför många år fått se en ryckighet från regeringens sida där kommunerna inte våga satsa fullt ut eftersom de inte vetat om satsningarna skulle finnas kvar under hela utbildningstidens längd.

Likadant är det med hela övriga vuxenutbildningen. I flera års tid har vi sett resurserna minska förutom vid tillfälliga satsningar och detta samtidigt som fler och fler människor har behov av vuxenutbildningens resurser. Vi vill också ta bort de vattentäta skotten mellan arbetsmarknadsutbildning och reguljär utbildning, allt för att underlätta möjligheten till jobb. Resultatet av regeringens misslyckade prioriteringar visar sig i arbetslöshetsstatistiken där vi idag har över 420 000 arbetslösa och där långtidsarbetslösheten tredubblats sedan 2006.

Regeringen har kommit till vägs ände när det handlar om skattesänkningar. Människor har insett att det blir konsekvenser i välfärden om man håller på att sänka skatterna hela tiden. Vi har lagt åtskilliga miljarder mer än regeringen i utbildningsprioriteringar de senaste åren. Tyvärr har ju riksdagens borgerliga ledamöter tillsammans med Sverigedemokraterna gång på gång röstat ner våra förslag. Men nu i valåret så verkar våra förslag vara höjden av visdom eftersom de adopterar det ena förslaget efter det andra.

Vi socialdemokrater prioriterar utbildning före skattesänkningar för att vi vet att vi måste konkurrera med kunskap, inte som regeringen gör, skära ner på den högre utbildningen. I framtiden kommer det förmodligen inte att räcka med en yrkes- eller akademisk examen en gång, du måste säkerligen återvända till utbildningssektorn för att bygga på och då kan inte till exempel universitetsplatserna utgå från hur många 19-åringar vi har i Sverige.

00:00 / 00:00