Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: ”Vi låter oss inte tystas när ni hotar om uppsägning”

Dagens ETC.

Idag har det blivit allt svårare att vara fackligt aktiv på en arbetsplats och att kräva schysta villkor på jobbet. När arbetsgivare till och med tar sig friheten att hota med uppsägningar om det blir regeringsskifte – då har vi en bra bit kvar till ett jämbördigt förhållande på svensk arbetsmarknad, skriver Malin Ackholt på Hotell- och restaurangfacket.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

I valrörelsen berättade arbetsgivarorganisationer hur hårt höjda arbetsgivaravgifter och en höjd restaurangmoms skulle slå mot hotell- och restaurangbranschen. Ett företag talade till och med om i sociala medier att de skulle tvingas ”säga upp minst 25 personer” om det röda blocket vann valet.

Nu har Sverige bytt regering. Vi har inte sett ett ökat antal uppsägningar på grund av arbetsbrist sedan regeringsskiftet. Det kommer inte att bli någon höjd restaurangmoms. De hot som arbetsgivare och arbetsgivarorganisationer kom med under valrörelsen visade sig vara tomma.

Men jag är djupt bekymrad över det här agerandet av enskilda företag och av arbetsgivarorganisationer. Arbetsgivare hävdar att syftet bara är att ”upplysa” om hur politiska förändringar skulle påverka enskilda företag. Det företag som hotade unga personer med uppsägning om fel partier vann valet menade att de var partipolitiskt oberoende och att de bara ville göra sina anställda mer insatta i hur valutgången skulle påverka.

Detta är dock bara ett av många tecken på hur förändrad den svenska arbetsmarknaden har blivit. De otrygga anställningarna har brett ut sig och enskilda arbetsgivare tar sig orimligt mycket makt över sina anställda.

Den som inte vet om den har jobbet kvar i morgon har svårare att aktivera sig fackligt och att kräva sin rätt. Men vi kommer aldrig att acceptera att låta oss tystas på grund av hot!

Det är inte okej att hota någon med att bli av med jobbet om fel politiska beslut tas i riksdagen! Det är en allvarlig och skrämmande utveckling.

Det här fallet är tyvärr bara ett av många. Även en stor hamburgerkedja skickade brev till sina anställda som varnade för regeringsskifte. Många av våra medlemmar har berättat hur de tvingats dela ut broschyrer och sätta upp affischer med arbetsgivares politiska kampanjmaterial på sina arbetsplatser.

Idag har det blivit allt svårare att vara fackligt aktiv på en arbetsplats och att kräva schysta villkor på jobbet. Det är den allvarligaste konsekvensen av en alltmer otrygg arbetsmarknad. När arbetsgivare tar sig friheten att hota med uppsägningar om det blir regeringsskifte – då har vi en bra bit kvar till ett jämbördigt förhållande på svensk arbetsmarknad.

Som facklig organisation tänker vi inte låta oss tystas av hot som riktas mot anställda och medlemmar. Inte om hot om hur en viss politik skulle slå mot vår bransch. Inte om hot om att våra krav på trygga jobb hotar företagares möjligheter att anställa. Vi kommer inte att tystna när vi hör skrammel om orimliga avtalskrav i nästa års avtalsrörelse.

Vi drev en förhandling i ärendet där minst 25 personer hotades med uppsägning. Företagets agerande var ett brott mot förhandlingsskyldigheten, enligt MBL. Arbetsgivarna menar att syftet bara varit att informera personalen om hur politiska beslut riskerade en stor påverkan på det enskilda företaget. Det är märkligt att arbetsgivarparten inte ser något problem med att utnyttja sin makt genom att hota med uppsägning. Vem som vinner valet ska inte avgöra vem som får jobba kvar!

Vi kommer att fortsätta att organisera oss för att tillsammans utveckla den bransch som vi älskar. Förra året växte vi mest av alla LO-förbund medlemsmässigt. Styrkan i att driva fackligt förändringsarbete tillsammans är enorm. Den styrkan slår de tomma hoten om uppsägning och bistra tider.