Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Varför klamrar du dig fast vid fossilt och kärnkraft, Hökmark?

Bild: BILD Fredrik Persson/TT

Dagens ETC.

När vi tillsammans utformar framtidens energipolitik, med ett oerhört ansvar för kommande generationer, måste vi satsa på det förnybara och förkasta det fossila.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Den förnybara energin tar över. Sett till pris och attraktivitet råder ingen tvekan om den saken. Framtidens rena energi växer och utvecklingen går snabbare än vad många av oss hade vågat tro. Sverige har ett mål om hundra procent förnybar energi och Miljöpartiet revolutionerar energi-politiken.Tittar man utanför Sveriges gränser och lyfter blicken mot EU-politiken finns det dock tyvärr politiska krafter som står i vägen för den förnybara energins framfart.

Ett av dessa partier är Moderaterna, trots den nya partiledarens uppmaning om att miljö och hållbarhet ska utgöra ett större fokus i den förda politiken. Moderaternas Gunnar Hökmark är ansvarig förhandlare för delar av vinterpaketet för den konservativa partigruppen EPP i EU-parlamentet. Vinterpaketet utformar en stor del av framtidens energi-politik på EU-nivå. Tyvärr klamrar sig Hökmark och EPP fortfarande fast vid fossilt och kärnkraft istället för att satsa på det förnybara.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8

I Europa har vi just nu fantastiska möjligheter att förbättra förutsättningarna för den förnybara energin. Utöver konkreta satsningar på förnybart har energimarknadens utformning stor påverkan på vilka typer av energikällor som gynnas. Genom att överge en energipolitik som stannar vid nationsgränserna och istället sikta på mer välfungerande regionala energimarknader kan vi skynda på utfasningen av fossilt och kärnkraft till förmån för förnybart.

Vi kan ta Danmark och Tyskland som exempel. Danmark har satsat mycket på vindkraft och producerar ibland mer än vad landet konsumerar. Den logiska effekten av det borde vara att Tyskland, som fortfarande har kol i energimixen men genomför en omställning, till ett lägre marknadspris köper upp en del av det danska överskottet av ren energi och använder det istället för el från kolkraft.

Trots att infrastrukturen finns gör inte Tyskland det. Den nationella energipolitiken, styrd av Hökmarks tyska kollegor, värnar landets kolindustri. En mer flexibel regional marknad skulle istället gynna den förnybara produktionen. En naturlig marknad uppstår eftersom att vindkraft och solkraft producerar olika mycket energi på olika ställen vid olika tider. Tillsammans med lagring i batterier skapar det förutsättningar för hundra procent förnybar el utan oro för att helt plötsligt vara utan el. En nationell energipolitik gynnar istället fossilt och kärnkraft eftersom att den produktionen inte är väderberoende. Vi kan inte vänta på marknaden själva ska lösa detta utan vi måste leda och stödja en utveckling som gynnar omställning.

 

Vi hade hoppats att Moderaterna som är ett marknadspositivt parti hade fokuserat på regionala energimarknader i utformningen av den nya energipolitiken - och därmed också det förnybara. Det finns en övertro på att regional samverkan endast kan komma underifrån. Problemet är att Danmark och Tyskland inte löser sina problem själva. EU behövs för att accelerera och förbättra förutsättningarna för förnybart.

I torsdags förra veckan röstade energiutskottet om styrningen av energiunionen, där vi lyckades bygga en progressiv allians av gröna, social-demokrater, vänsterpartier och liberaler som tillsammans skapar en majoritet för att stärka de regionala energimarknaderna, utfasning av subventioner till de fossila energislagen, krav på minimiutsläpp i linje med de klimatmål som antogs vid klimattoppmötet i Paris och målet om att EU ska vara koldioxidneutralt 2050.

 

Det är dock inte säkert att det blir ett lika bra utfall i slutomröstningen i januari i Strasbourg, då konservativa EPP med Hökmark i spetsen kommer göra allt de kan för att urvattna förslaget. Det kommer vi gröna göra allt vi kan för att stoppa.

Vi gröna driver målet om hundra procent förnybar energi i hela EU. Det gör vi för att våra barn och barnbarn inte ska betala priset för den energi vi använder idag. Vi har en lång bit kvar till målet, men förutsättningarna för att ta stora kliv för mer förnybart är goda. När vi tillsammans utformar framtidens energipolitik, med ett oerhört ansvar för kommande generationer, måste vi satsa på det förnybara och förkasta det fossila. Det är mycket olyckligt att Moderaterna står i vägen för den utvecklingen.

00:00 / 00:00