Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Utställning i EU-parlamentet bryter mot internationell rätt

Debattören Julia Finér. Protester mot Marockos utställning om grön energi i EU-parlamentet.
Debattören Julia Finér. Protester mot Marockos utställning om grön energi i EU-parlamentet. Bild: Bild: Privat

Dagens ETC.

”Utställningen manifesterar en aggressiv hållning från Marockos sida, vars desinformationnu släppsin isjälva parlamentets lokaler.”
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

En marockansk utställning inne i Europaparlamentet har lett till protester från svenska Europaparlamentariker. Marocko, årets värd för FN:s kommande klimatkonferens, vill visa upp sitt ”gröna guld” och sina satsningar på grön energi.

Flera av de planerade projekten som de skyltar med ska dock genomföras i ockuperade Västsahara. Kartorna som hängts upp på parlamentets väggar är felaktiga och provokativa då de ger sken av att Västsahara skulle ingå i Marocko.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

Utställningen som öppnades den 19 oktober har fått Europaparlamentarikern Bodil Valero och flera andra att protestera till parlamentets talman. De har i ett brev skrivit att utställningen motsäger EU:s och FN:s långvariga position: att Marocko inte har någon suveränitet över Västsahara. Deras krav var att utställningen tas ner och hänvisar till parlamentets egna regler som säger att utställningar inte under några omständigheter får vara kränkande eller strida mot de värden som unionen bygger på. Efter ledamöternas påtryckningar togs utställningen ner bara ett par dagar efter att den öppnats. 

Hur kunde en utställning som representerar brott mot internationell rätt få ta plats i Europaparlamentet? Hur kunde ansvariga reagera först efter att kritiken kom? Vi bör kunna förvänta oss mer av en EU-institution.  

Utställningen manifesterar en aggressiv hållning från Marockos sida, vars desinformation släpptes in i själva parlamentets lokaler. För bara en månad sedan kom EU-domstolens generaladvokat Melchior Wathelets rådgivande uttalande där han konstaterade att Västsahara inte är en del av Marocko, och att handelsavtal mellan EU och Marocko inte får innefatta västsahariskt territorium. Att kartorna som befäster Marockos ockupation tilläts i parlamentet är anmärkningsvärt.

I det ockuperade området lever västsaharierna under starkt förtryck och det sker systematiska brott mot mänskliga rättigheter. Västsaharas naturresurser exploateras och exporteras av Marocko utan att det kommer befolkningen till del. Detta bryter mot folkrätten och är något som EU måste förhålla sig till.  

Inget land i världen har erkänt Marockos rätt till Västsahara. Marocko har ockuperat Västsahara sen 1975, i strid med beslut ifrån FN och Internationella domstolen i Haag. Sedan 41 år tillbaka lever 165 000 västsahariska flyktingar i Saharaöknen i Algeriet. I flyktinglägren är levnadsförhållandena mycket svåra eftersom flyktingarna är helt beroende av bistånd för sin överlevnad. 

Marockos utställning i Europaparlamentet har väckt starka reaktioner i flyktinglägren. Medlemmar från mänskliga rättighetsorganisationen Afapredesa och ickevåldsgruppen Nova är förvånade och upprörda över hur utställningen överhuvudtaget kunde accepteras. De protesterar mot den ”green washing” av ockupationsmakten Marocko som nu sker inför deras värdskap för klimatkonferensen. Vad västsaharierna vill är att den folkomröstning som utlovades av FN 1991, där de själva ska få bestämma om sin framtid, genomförs.

Inför FN:s klimatkonferens som hålls i november i Marrakesh går Marocko hårt ut för att sprida bilden av landet som en föregångare inom grön energi. Vad de undviker att nämna är att deras planerade sol- och vindkraftverk kommer att byggas i Västsahara, som de brutalt ockuperar. EU måste tydligt ta ställning mot Marockos ockupation – inte bidra till den.  

00:00 / 00:00