Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Undersköterskor – tappa inte fokus!

Bild: Bild: Bertil Ericson / TT

Dagens ETC.

Vi utmanar och uppmanar landets undersköterskor att behålla fokus. Lägg er kraft och energi på att se till att Kommunal gör sitt jobb och att alla prioriteringar blir rätt, skriver Marianne Stathin och Jan Höök från Föreningen för Sveriges alla undersköterskor och specialistundersköterskor (SUSF).
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Den här avtalsrörelsen handlar om hur framtiden ska se ut. Det är Kommunal som har gjort bort sig – inte vi undersköterskor. Vi får inte sjunka ner i dyn tillsammans med de skyldiga. I stället ska vi ställa oss upp, rakryggade, stolta och kräva våra rättigheter!

Tänk metodiskt, välplanerat och i ett längre perspektiv. För just nu är det tid att vara smarta, kaxiga och öppna inför alla de signaler som omvärlden skickar.

Nu har vi ett bra läge att påverka hur vården och framtiden för oss som yrkesutövare ska se ut. Tillsammans kan vi vara med och styra över hur den fackliga organisation ska vara uppbyggd, vad vi anser är den största prioriteringen och vad rörelsen ska lägga sin energi och kraft på.

I dagarna kom regeringen med ett förslag om ett samlat grepp i vården. Men här finns inte undersköterskan med! Då måste vi, i vår profession och via facklig organisation, vara på hugget. Vi ska ha vår kompetenshöjning och möjlighet att kvalitetssäkra yrket som undersköterska. Kravet från oss måste vara en tydlig karriärstege och ett större inflytande. Att tysta flera tusen undersköterskor ska inte vara möjligt.

Det handlar om att se vården som en helhet. Minskas vi i styrka eller blir helt bortrationaliserade dör vi som yrkesprofession.

I lönerörelsen ska vi inte ta sikte på industrins 2,8 procent utan istället ta strid för jämställda löner. Om vi ska ligga på samma lönenivå som industrin innan mandatperioden är slut, om mindre än tre år, måste vi kräva en betydligt högre löneökning än så.

Den här avtalsrörelsen bör möta undersköterskor som är taggade att ta kampen för sina rättigheter till kompetenshöjning, skäliga löner, heltid och rimliga arbetsvillkor. Vi kan också kräva att det är slutprojekterat kring 6-timmarsdagar – den arbetstidsförkortningen bör kunna intermitteras nu! Tillsammans kan vi göra vår yrkesprofession attraktiv igen. Genom åren har alltför många duktiga kollegor slutat och det är för få sökande till vårdprogrammen. Nu är det dags att kräva att vår utbildning blir enhetlig med egen yrkesexamen.

Pensionerna för undersköterskor som har arbetat i vården, för alla som fått arbetstiden neddragen och fler arbetsuppgifter på färre kolleger, räcker idag inte till.

Den stillastående lönebilden sedan 1990-talet, efter dåliga politiska beslut och en facklig organisation som inte tagit fajten, ska vara en prioriteringsfråga för facket. De undersköterskor som går i pension nu och framöver blir en av de största fattiggrupperna i vårt land.

Kommunal har fått bakläxa och förhoppningen nu är att de vet att förtroende är något som ska förtjänas och vårdas varsamt och med hjärta. Etiken och moralen byggs upp tillsammans och blir kapitalet i förtroende och tillit. Den här tilliten får inte spelas bort och är mer värt än position, makt, eget bankkonto, safariresor, vinflaskor, gratissemestrar, lägenheter och en stor aktieportfölj.

Vi i föreningen SUSF kommer att stå sida vid sida med Sveriges alla undersköterskor och om det krävs ställer vi oss i främsta ledet. Vi utmanar och uppmanar nu landets undersköterskor att behålla fokus. Lägg er kraft och energi på att se till att Kommunal gör sitt jobb och att alla prioriteringar blir rätt.

Det går att kräva att en oberoende extern grupp granskar och har insyn i det viktiga fackliga arbetet. Som undersköterska och medlem i Kommunal kan du kräva det. Du kan påverka och nu är det rätt tid att göra det.

Ensam når vi inga mål, tillsammans är vi starka.

/ Marianne Stathin

Specialistundersköterska och ordförande Föreningen för Sveriges alla undersköterskor och specialistundersköterskor (SUSF)

/ Jan Höök

Specialistundersköterska och vice ordförande i SUSF

00:00 / 00:00