Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Tillsammans kan vi förbjuda ett hälsofarligt bekämpningsmedel

Bild: Bild: JJeff Roberson/AP/TT

Dagens ETC.

Ett förbud mot glyfosat i EU visar vägen framåt och kan leda till ytterligare reglering globalt. Ett förbud är centralt för att uppnå en verkligt hållbar värld, skriver debattörerna.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Under hösten 2017 kommer EU-kommissionen att ta beslut om huruvida det omstridda bekämpningsmedlet glyfosat ska förbjudas i Europa. På grund av jordbruksföretagens inflytande i EU är ett förbud inte självklart, trots medlets uppenbara miljö- och hälsorisker. Därför är det viktigt att vi som medborgare tar ställning och gör våra röster hörda för vår hälsa och miljö.

Ämnet glyfosat finns bland annat i Roundup, det mest sålda bekämpningsmedlet i världen, trots att det råder skilda åsikter om dess hälsorisker. Medan en rapport av Världshälsoorganisationen säger att glyfosat sannolikt är cancerframkallande, menar EU:s livsmedels-myndighet, Efsa, att det inte är det. I november 2015 skickade 98 erkända cancerexperter ett öppet brev till -EU-kommissionären för hälsa och livsmedelssäkerhet, där de ifråga-satte livsmedelsmyndighetens slutsats. Förutom att glyfosat är möjligt cancerogent är det konstaterat skadligt för liv i vatten och har en negativ påverkan på den biologiska mångfalden genom att döda all växtlighet och skada insekter.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8

Regeringarna i EU ska under hösten 2017 rösta om huruvida -glyfosat ska förbjudas i Europa. Som EU-medborgare har du fram till den 30 juni möjligheten att skriva under ett medborgarinitiativ för att -EU-kommissionen ska få medlemsländerna att införa ett förbud. Medborgarinitiativet uppmanar även EU-kommissionen att säkerställa att den vetenskapliga bedömningen av bekämpningsmedel i framtiden baseras på publicerade studier som tagits fram av statliga myndigheter, till skillnad från av industrin själva, vilket är fallet idag.

Ämnet glyfosat används rikligt i Sverige, där det bland annat hittats i yt- och grundvatten, men vi importerar även varor från länder utanför EU där regleringen på många håll är obefintlig. En av de kontinenter i världen där det används mest bekämpningsmedel är Latinamerika.

Där ser småbrukare, lantarbetare och urfolk som bor i närheten av besprutade fält hur deras familjemedlemmar blir sjuka, samtidigt som de förlorar sin inkomst när deras grödor förstörs av gifter som sprids med vind och vatten. I förlängningen blir det allt svårare för dem att själva odla utan kemiska bekämpningsmedel.

FN:s rapportör för rätten till mat släppte i januari 2017 en rapport om kemiska bekämpningsmedel som tydligt visar på vilka allvarliga skador dessa medel orsakar på människor, djur och miljö världen över. FN-rapporten framhåller det mycket problematiska med att den kraftigt ökade användningen av jordbrukskemikalier inte har övervakats och följts upp på ett ansvarsfullt sätt, vilket har lett till negativa konsekvenser för samhället och mänskliga rättigheter.

Så hur kommer det sig att ett så pass skadligt ämne inte redan förbjudits? Svaret ligger i hur processerna för att reglera bekämpningsmedel ser ut. Globalt sett har bekämpningsmedelindustrin en stark lobbyverksamhet och ett stort inflytande över ländernas inhemska politik. Inom EU baseras utvärderingarna av bekämpningsmedel till största del på opublicerade studier som gjorts av företagen som själva producerar de medel som utvärderas. Det säger sig självt att de kommer att göra sitt bästa för att resultaten ska visa att ämnena är ofarliga och fria att fortsätta säljas.

I en värld där stora företag påverkar politiker som låter ekonomiska intressen gå före miljö och hälsa är det viktigt att vi som medborgare använder vår demokratiska rätt och gör våra röster hörda. När det finns motstridiga forskningsresultat bör försiktighetsprincipen gälla.

De svenska beslutsfattarna i Bryssel och i Stockholm måste ta sitt ansvar och verka för medborgarnas bästa och för att utforma en politik som ligger i linje med Agenda 2030 och ett rättighets- och fattigdomsperspektiv.

Frågan om glyfosat har direkt att göra med den ojämna fördelningen av mark och resurser som påverkar människors möjlighet att välja vad och för vem de ska producera mat. Ett förbud mot glyfosat i EU visar vägen framåt och kan leda till ytterligare reglering globalt. Ett förbud är centralt för att uppnå en verkligt hållbar värld.

Gabi Björsson, generalsekreterare, Afrikagrupperna

Karin Ericsson, talesperson mat och mänskliga rättigheter, Latinamerikagrupperna

Zarah Pittaluga, ordförande, FIAN Sverige

Andrea Söderblom-Tay, ordförande, Jordens Vänner

00:00 / 00:00