Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Sveriges borgerliga sviker Polens kvinnor

Malin Björk (V).
Malin Björk (V). Bild: Bild: Emil Langvad/TT

Dagens ETC.

Är det självklart att kritisera Polen, som vill bannlysa abort? Inte för de svenska högerpartierna som i Bryssel tydligen inte har problem med den unkna, könskonservativa och patriarkala ordning som dominerar inom EU-högern, skriver Malin Björk (V).
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Igår, den 26:e september, firade vi internationella preventivmedelsdagen. Men samtidigt som vi firar denna dag bevittnar vi hur mörkblå och bruna vindar, med sin karakteristiska blandning av nationalism, rasism, kvinnoförtryck och hbtq-fientlighet, sveper fram över Europa.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

Idag har kvinnor lagstadgad rätt till abort i 25 av EU:s 28 medlemsländer, men ofta är rätten mer begränsad än den ser ut att vara på papperet. Missbruk av samvetsklausuler inom vården, restriktiva lagtolkningar och omkostnader i samband med ingreppet gör det svårt och osäkert att avbryta oönskade graviditeter på många håll i Europa. I Polen, Malta och Irland är abort inte tillåtet alls, annat än i mycket ovanliga undantagsfall.

För bara två år sedan ville Moderaternas systerparti Partido Popular i Spanien kraftigt inskränka landets progressiva abortlagstiftning. Den gången gick det inte. Det folkliga motståndet blev för stort. Protesterna på gator och torg var massiva. Undersökningar visade att mellan 70 och 80 procent av den spanska befolkningen var emot förslaget.

Även i övriga Europa var den feministiska solidariteten stark. Demonstrationer med tusentals deltagare hölls i flera huvudstäder till stöd för spanska kvinnors rättigheter.

Senaste landet i raden är Polen, vars nationalkonservativa regering inte bara inskränker mediefriheten och undergräver konstitutionsdomstolen utan även helt vill bannlysa abort. Även där har protesterna varit massiva. Från Europaparlamentet har kritiken mot Polens abortförbud däremot inte varit särskilt stark. Högern i EU är nämligen på krigsstigen mot kvinnors rättigheter i allmänhet och mot vår rätt att bestämma över våra kroppar i synnerhet.

Med tanke på hur långt vi har kommit i Sverige i dessa frågor är det lätt att tro att det råder en svensk konsensus även i Europaparlamentet.

Men de svenska högerpartierna Moderaterna, Liberalerna och Centerpartiet, som vanligtvis försvarar sexuella och reproduktiva rättigheter i Sverige, avstod nyligen i en omröstning om två tilläggsförslag som kritiserade abortinskränkningarna i Polen. Kristdemokraternas ledamot Lars Adaktusson röstade till och med emot förslagen. De svenska högerpartierna har alltså inga problem med den unkna, könskonservativa och patriarkala ordning som dominerar inom EU-högern.

Det spelar ingen roll om det handlar om att utarbeta en ny jämställdhetsstrategi, om rekommendationer för sexuell och reproduktiv hälsa, fri abort, eller om kvinnliga flyktingars rättigheter.

Som ett svar på dessa mörka krafter har progressiva parlamentariker och medarbetare i Europaparlamentet initierat det tvärpolitiska feministiska närverket All of us, som står upp för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter samt hbtq-rättigheter. Parlamentet är den enda EU-institution som tydligt tagit ställning för dessa rättigheter. Vi som är med i nätverket värnar om parlamentets ställning som opinionsbildare och stöttar varandra i plenum och utskottsarbetet.

Till skillnad från den svenska högern driver vi i Vänsterpartiet samma feministiska politik i Sverige som i EU. Imorgon inleder All of us en kampanj mot abortsvårdsvägran och bjuder in till ett stort möte med civilsamhället, politiker och forskare. Vi står rakryggade för kvinnors rättigheter och backar inte en millimeter för våra rättigheter till våra kroppar! 

00:00 / 00:00