Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Sverige måste sluta beväpna diktaturer

Agnes Hellström Ordförande, Svenska freds- och skiljedomsföreningen. / Ett Saudi-lett bombanfall i tätbebyggt område i Sanaa, Jemen.
Agnes Hellström Ordförande, Svenska freds- och skiljedomsföreningen. / Ett Saudi-lett bombanfall i tätbebyggt område i Sanaa, Jemen. Bild: Bild: Svenska Freds/ Hani Mohammed/AP/TT

Dagens ETC.

En majoritet av riksdagens ledamöter har parti- eller kongressbeslut om att stoppa vapenexport till diktaturer.Det är dags att regeringen lierar sig med dem och ser till att en ny lagstiftning kommer på plats.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

I veckan offentliggjorde Inspektionen för Strategiska Produkter (ISP) statistiken för den svenska vapen-exporten 2016. Den visar att företag i Sverige under förra året exporterade vapen för 11 miljarder kronor, en ökning med 45 procent jämfört med föregående år. Den visar också att vapenexporten till diktaturer och länder som kränker mänskliga rättigheter fortsätter. Den svenska vapenexporten har mer än tredubblats sedan början av 2000-talet. 

 

I veckan kom också Sipris rapport om den globala vapenhandeln. Även den har ökat kraftigt, framför allt till Asien och Mellanöstern – något som Sverige bidrar till. Under 2016 beviljades svenska företag till exempel exporttillstånd på hisnande 10,6 miljarder kronor till Förenade Arabemiraten, som sedan 2015 är delaktigt i de saudiledda flygattackerna mot Jemen. Attacker som av bland andra organisationen Human Rights Watch beskrivits som krigsbrott. Tillstånd beviljades även till odemokratiska länder som Saudiarabien, Qatar, Oman, Brunei, Thailand och Indonesien. En oroande stor ökning av vapenexport till Pakistan syns i statistiken. 

Vapenexport till diktaturer stör den svenska självbilden som förkämpe för demokrati och mänskliga rättigheter. För i samma ögonblick som Sverige godkänner en ny vapenkund sätter vi en godkänt-stämpel på landets beteende och legitimerar styret i köparlandet. Sex år efter riksdagsbeslutet 2011 om att skärpa exportkontrollen gentemot icke-demokratiska stater finns fortfarande inget skärpt regelverk. Under tiden kan, som ISP:s statistik tydligt visar, nya tillstånd till problematiska länder beviljas. De tillstånd som ges idag kommer att resultera i leveranser under lång tid framöver.

ISP förutspår en fortsatt ökning av den svenska vapenexporten. Sipri rapporterar att vapenöverföringarna 2012–2016 nådde sin högsta volym sedan kalla krigets slut. De har tidigare varnat för att rustningsspiraler parallellt med försvagad vapenkontroll ökar risken för att fler väpnade konflikter bryter ut. Vapenhandeln förvärrar och militariserar konflikter, bidrar till kapprustning och förlänger krig runt om i världen. Ju fler vapen i omlopp och ju mer avancerad krigsmateriel i länders arsenaler, desto mer ökar risken att människor dör, hotas och förtrycks. En skärpt lagstiftning och hårdare kontroll av vapenhandeln både nationellt och internationellt är därför oerhört viktig. 

I utrikesdeklarationen för 2017 berättade Margot Wallström en historia om en morfar som för sitt barnbarn beskrev känslan av två vargar, en god och en ond, som förde en kamp inom honom. På barnbarnets fråga om vilken varg som vinner svarade morfadern: ”Den som du matar”. Berättelsen är en pricksäker illustration av det val regeringen nu står inför. 

I juni 2015 presenterade den parlamentariska Krigsmaterielexportutredningen (Kex) sina förslag till skärpningar av regelverket. Propositionen ska enligt propositionslistan komma i juni. Kexutredningens förslag till demokratikriterium är tyvärr inte tillräckligt skarpt formulerat för att export av krigsmateriel till diktaturer ska stoppas.

ISP:s statistik för 2016 visar på nödvändigheten av att ett förbud som i praktiken stoppar vapenexport till diktaturer införs nu. En majoritet av riksdagens ledamöter har parti- eller kongressbeslut om att stoppa vapenexport till diktaturer. Det är dags att regeringen lierar sig med dem och ser till att en ny lagstiftning kommer på plats, i stället för att göra upp om kompromisser som motarbetar Sveriges ställningstaganden för demokrati och mänskliga rättigheter. Fel varg har matats tillräckligt länge. 

00:00 / 00:00