Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Stötta utsatta människor och barn – förbjud inte deras vädjan om hjälp

Toktam Jihangiry, sexualpolitisk tales­person och ersättare i Feministiskt initiativs partistyrelse, och Joakim Månsson Bengtsson, talesperson för frågor gällande EU-medborgare i utsatthet för Feministiskt Initiativ Lund och ersättare i partistyrelsen
Toktam Jihangiry, sexualpolitisk tales­person och ersättare i Feministiskt initiativs partistyrelse, och Joakim Månsson Bengtsson, talesperson för frågor gällande EU-medborgare i utsatthet för Feministiskt Initiativ Lund och ersättare i partistyrelsen

Dagens ETC.

Att attackera och kriminalisera medmänsklighet och kärlek är fel väg att gå.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Vellingeliberaler och Moderaterna uppmanar medmänniskor att bry sig mindre om sina barn. Det är så tiggeriförbudsförslaget måste tolkas. För det är ofta för att en vill investera i barnens framtid som en är i Sverige och ber om hjälp.

En stor del av dessa människor är kvinnor som har små barn i sina hemländer och för att kunna försörja sin familj, för att kunna skicka sina barn i skolan, tar den sista utvägen, det vill säga tiggeri i Sverige.

KOM TILL BOKMASSAN!

ETC och Leopard arrangerar 29 och 30 september Bokmassan (Heden, Göteborg). Massa författare, massa böcker – och inga högerextremister.

Här hittar du all information om evenemanget.

Ett tiggeriförbud får som konsekvens att vissa av barnen inte kan gå i skolan. Dessa barn riskerar att ställas inför samma val som sina föräldrar för att klara sin försörjning. Ett förbjud äventyrar alltså dessa barns framtid. Det är inget som bara kan förbises.

Vi känner många som är i Sverige som en följd av att en farmor, mamma, ett syskon eller barn är sjukt och behöver ekonomiskt stöd för att klara sig. Är kampen för överlevnad genom att be om hjälp som sista utväg så fruktansvärd att den ska kriminaliseras? Det kan vi inte förstå eller sympatisera med.

Vi vet att romer såväl i Sverige som i länder som Bulgarien och Rumänien är utsatta för strukturerad rasism. Ert beslut att förbjuda tiggeri innebär att ni bryter mot de mänskliga rättigheter som Sverige för längesen ratificerade. Vidare bryter ni även mot svensk lag som säger att be om hjälp inte är förbjudet så länge det inte är tvingande, det vill säga utgör en form av människohandel, eller är påstridigt, det vill säga ofredar andra.

Politiker ska inte använda den så kallade straffrätten, möjligheten att straffa människor, till att straffa dem som ber andra om hjälp. Och en lokal ordningsföreskrift ska inte användas för att göra det bakvägen.

Vi i Feministiskt Initiativ kommer alltid att hävda att våra universella mänskliga rättigheter alltid ska respekteras, var helst människor befinner sig. Vi hävdar att insatser såsom härbärge och samhällsguidning är insatser som både respekterar mänskliga rättigheter och som har en fattigdomsbekämpande effekt. Vi förespråkar dessa insatser eftersom vi har verklighetsbaserade bevis från hur närliggande Lunds kommun tillsammans med ideella föreningar arbetar.

Där kombineras härbärge med samhällsguidning och ungefär 10 procent av EU-medborgare i utsatthet som kommit till Lund har fått arbete och bostad. Familjerna har fått framtidstro och funnit en väg ut ur utsatthet och fattigdom. Detta vet vi och kan därför inte förstå varför vi ens diskuterar ett förbud när fungerande fattigdomsbekämpningsinsatser redan finns och fungerar?

Alla kommuner borde i stället angripa fattigdomen på detta sätt.

Att attackera och kriminalisera medmänsklighet och kärlek är fel väg att gå. Se potentialen i människor, stötta dem för att kunna ta sig ifrån utsattheten med samhällsguidning och respektera de mänskliga rättigheterna! Året är 2017, Vi har EU-parlamentets rapport om romers situation, vi har vitboken, vi har Katerina Taikons film och vi har boken ”Jag är Gina”. Vi har inte längre någon ursäkt för att vi inte visste om romers utsatthet. Vi avslutar denna artikel med en viktigt och vägledande citat från Katerina Taikon som tyvärr fortfarande är aktuellt:

”Ni vet! Och ingen ska säga till mig att ni inte vet att dessa människor är förföljda på grund av sin härkomst. Det är en plikt att begripa det!”

00:00 / 00:00