Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Stoppa vapenexporten som skördar liv i Jemen

”Vi bör dra tillbaka stödet till Saudiarabien och Förenade Arabemiraten, vars krigföring nu hotar Jemens befolkning med svält”, skriver debattörerna.
”Vi bör dra tillbaka stödet till Saudiarabien och Förenade Arabemiraten, vars krigföring nu hotar Jemens befolkning med svält”, skriver debattörerna. Bild: bild Hani Mohammed/TT

Dagens ETC.

”Sveriges möjlighet att påverka internationella konflikter är ofta begränsad, men i det här fallet har vi en sådan möjlighet.”
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Nya avtal om export av krigsmateriel sluts nu mellan svenska tillverkare och Förenade arabemiraten. Landet ingår i den saudiledda koalitionen som strider i inbördeskriget i Jemen.

Tillsynsmyndigheten ISP:s godkännande av affären sammanfaller med 110-årsminnet av Haagkonventionen som förbjuder neutrala stater att exportera vapen till krigförande stater. Sverige fortsätter också att exportera krigsmateriel till Saudiarabien, i strid med EU-parlamentets uppmaning till sina medlemsstater om ett vapenembargo. 

Den humanitära situationen i Jemen är mycket svår. Samtidigt som den saudiledda koalitionen har försatt rebellkontrollerade områden under blockad, bombas viktig civil infrastruktur.

Enligt Martha Mundy, professor emerita vid London School of Economics, tyder data på att saudierna medvetet slår mot jordbruket för att förstöra civilsamhället (The Independent 23/10 –16), och FN varnar nu för en svältkatastrof i landet. 460 000 barn bedöms vara akut undernärda. Unicef uppger att 63 000 barn i Jemen dog i sjukdomar ofta kopplade till undernäring under 2016. 

Samtidigt som Sverige säljer krigsmateriel till den saudiledda koalitionen, förs en debatt om att skärpa riktlinjerna för exporten. För 40 år sedan fördes en liknande debatt. Sverige sålde mellan åren 1977 och 1985 vapen till Indonesien, då inbegripet i massmordet på befolkningen i grannlandet Östtimor. Även det kriget orsakade svår hungersnöd för civilbefolkningen. 

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8

1979 hade situationen i Östtimor förvärrats så till den grad att Röda korsets observatör jämförde den med svälten i koncentrationslägren under andra världskriget. Året innan, 1978, hade utrikesminister Hans Blix argumenterat för att försäljningen av vapen till Indonesien inte stred mot svenska riktlinjer. 

Eftersom Sverige inte erkände Östtimor som stat var, enligt Blix, en mellanstatlig konflikt med Indonesien inte möjlig. Ett argument på samma tema framförs idag av ISP. Deras uppfattning är att konflikten i Jemen inte är mellanstatlig eftersom koalitionen strider mot rebeller, och inte mot den jemenitiska regeringen – en distinktion som antagligen var en lika klen tröst för Östtimors civilbefolkning 1978 som för Jemens idag. 

I debatten om skärpta riktlinjer påpekas ofta att Sverige drar ekonomisk nytta av vapenexporten. Nyligen skrev Dagens Industri (17/2 –17) att ökad hänsyn till mänskliga rättigheter skulle skada svensk ekonomi. Liknande ståndpunkter har tidigare framförts av höga politiker. Samtidigt har beslutsfattarna ett pedagogiskt problem: befolkningen övertygas inte av argumenten. Enligt en undersökning av Amnesty 2014 vill 80 procent av den svenska befolkningen förbjuda export av vapen till länder som allvarligt kränker mänskliga rättigheter. 

Befolkningens åsikter motsvaras kanske även av en majoritet i riksdagen, enligt Magnus Walan på biståndsorganisationen Diakonia (Dagens Arena (22/2 –17). L, KD, V och MP stöder genom kongressbeslut eller i partiprogram nu ett totalt förbud av krigsmaterielexport till diktaturer. Riksdagen skulle alltså med Socialdemokraternas stöd kunna besluta om stoppad vapenexport till kriget i Jemen. 

Sveriges möjlighet att påverka internationella konflikter är ofta begränsad, men i det här fallet har vi en sådan möjlighet. Vi bör dra tillbaka stödet till Saudiarabien och Förenade Arabemiraten, vars krigföring nu hotar Jemens befolkning med svält. 

Sveriges agerande 1977–1985 under kriget i Östtimor går inte att ändra på i efterhand. Men historien om kriget i Jemen är ännu inte färdigskriven.

00:00 / 00:00