Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Stoppa försvarets skjutningar i Vättern

Längs med Vätterns västra strand går stridsflygplanen ner på extremt låg höjd, omkring 20 meter över vattenytan. Bullret är öronbedövande. Alla samhällen längs sjön drabbas, skriver debattören.
Längs med Vätterns västra strand går stridsflygplanen ner på extremt låg höjd, omkring 20 meter över vattenytan. Bullret är öronbedövande. Alla samhällen längs sjön drabbas, skriver debattören. Bild: Bild: Susanne Lindholm/TT

Dagens ETC.

Frågan om Sverige ska använda Vättern som flyg- och skjutövningsfält, när rent vatten blir en allt större bristvara i både Sverige och världen, kommer slutligen att avgöras av regeringen.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Under vintern och våren har Försvarets materielverk sprängt hundratals stora spränggranater i Vättern. Det är det nya, Nato-anpassade artillerisystemet Archer som utprovas. Tonvis med stålsplitter och kilovis med sprängämnesrester har spridits i sjön. Delvis till och med inom fiskeförbudsområden, där det inte ens är tillåtet att meta. Men detta är bara början. Länsstyrelsen har nu gett försvarsmakten tillstånd att, utanför en badplats strax söder om Karlsborg, utöka skjutningarna från 1 000 skott till 69 000 skott om året. Kommuner runt Vättern, miljöorganisationer och många enskilda personer överklagar länsstyrelsens beslut. Det slutliga avgörandet kommer att ligga hos regeringen.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

 

Tyvärr finns en lång historia av hur försvaret har använt Vättern som måltavla. Redan i början av 1900-talet övningssköt militären från Karlsborgs fästning. På 40-talet protesterade yrkesfiskarna till regeringen och hävdade att deras försörjning hotades på grund av militärens bomber och granater. Dessutom har stora mängder gammal ammunition dumpats i sjön.

I dag har försvaret tillstånd att skjuta högst 1 000 skott per år i vattnet vid Hammaren. Men enligt länsstyrelsen beslut ska försvaret snart kunna skjuta 69 000 skott per år. 2 150 flygvarv ska utföras över sjön, plus helikoptrar, raketer och drönare. JAS 39 Gripens flygvarv ska gå i en stor ”åtta” från Karlsborg ned till Visingsö. Längs med Vätterns västra strand går stridsflygplanen ner på extremt låg höjd, omkring 20 meter över vattenytan. Bullret är öronbedövande. Alla samhällen längs sjön drabbas. Boende, turism, fiske och näringsliv hämmas.

I dag är det cirka en kvarts miljon människor som får sitt dricksvatten från Vättern. Räknar man med Linköping och Norrköping, som ligger nedströms, är det ytterligare ett par hundra tusen som är beroende av god vattenkvalité i Vättern. Örebro håller just nu på att planera för en överföringsledning till Närke-kommunerna. I förlängningen finns förutsättningar att förse Mälardalen och Stockholm med rent vatten om Mälaren inte klarar kvalitetskraven.

Vättern har nyligen fått nya vattenskyddsföreskrifter. Vättern är dessutom klassad som Natura 2000-område. Sjön är riksintresse för naturvård, friluftsliv och yrkesfiske.

Men stora delar av Vättern är riksintresse för totalförsvaret. Detta riksintresse har i miljöbalken en stark ställning, men det innebär inte automatisk rätt att förstöra miljön i omgivningen.

De flesta som yttrat sig under prövningsprocessen, som pågått sedan 2010, har naturligtvis varit negativa. Naturvårdsverket, som särskilt kommenterat riskerna för de fåglar som ska skyddas enligt EU:s lagstiftning, hävdar att det inte går att ge tillstånd till verksamheten.

Även länsstyrelsens handläggare inser problemet med att använda norra Europas bästa dricksvattentäkt till militärt skjut- och övningsfält:

”Den påverkan som den nu aktuella verksamheten skulle kunna orsaka på Natura 2000-området som helhet med ingående naturtyper och arter är ...

... sämre vattenkvalitet pga. utsläpp av näringsämnen och metaller,

... mer lokal påverkan av skottnedslag och ackumulering av metallskrot,

... mer störningar genom buller, överflygningar och skjutningar.” (sid 22 i tillståndsbeslutet.)

Försvarsmakten planerar även att bjuda in andra länders militärmakter att öva i Vättern. Den enormt kraftiga utökningen av tillståndet beror troligtvis på det svenska försvarets ambitioner att samöva med Nato. I ansökan nämns att detta kan innebära vissa oklarheter, eftersom det kommer andra typer av stridsflygplan med okänd ammunition.

Under miljöprövningens gång skrev länsstyrelsen till regeringen och bad om att få utnyttja en paragraf i miljöbalken som ger möjlighet att, med regeringens godkännande, ge tillstånd trots att verksamheten skadar Natura 2000-området. Men alliansregeringen lämnade länsstyrelsens begäran utan åtgärd.

Länsstyrelsen samlade sig därefter till ett beslut som ger militären sitt tillstånd med vissa begränsningar. Sommaruppehållet förlängs och tillståndet blir tidsbegränsat till tio år.

Mark- och miljödomstolen i Vänersborg har nu fått in över 100 överklaganden. Miljöorganisationer, naturskyddsföreningar, kommuner, näringsidkare, djurhållare och boende runt sjön hävdar att tillståndet strider mot både miljöbalken, vattendirektivet, fågeldirektivet och art- och habitatdirektivet. Det finns dessutom alternativa skjutfält där ammunitionsrester kan tas om hand.

Försvarsmakten överklagar också. Militären accepterar inte några inskränkningar i förhållande till sin ansökan. De vill ha kortare sommaruppehåll, de upprörs över kravet på att tillståndet är tidsbegränsat till tio år, de vill inte gå med på utredningar av miljö- och hälsofaran och de anser det för kostsamt att mäta bullret från de lågflygande stridsflygplanen.

Nu hamnar ”flygskjutmålet Hammaren” på bordet hos mark- och miljödomstolen i Vänersborg. Överklagandetiden gick ut 22 juni, men några klaganden har fått förlängning till den 15 augusti. Mark- och miljödomstolens uppdrag är att yttra sig till regeringen, som sedan beslutar.

Frågan om Sverige (och Nato) ska använda Vättern som flyg- och skjutövningsfält, när rent vatten blir en allt större bristvara i både Sverige och världen, kommer alltså slutligen att avgöras av regeringen.

Det är alltså i grunden ett politiskt beslut. Har vi en rödgrön regering som bryr sig om människor och miljö? Eller är det militärens oförmåga att bryta hundra års misshushållning som kommer att ockupera regeringskansliet?

00:00 / 00:00